Sociální reforma brzy odstartuje. Komentátor se bojí násilností

21.12.2011 11:17

Šéfredaktor týdeníku EURO Pavel komentuje změny, kterým budou muset od nového roku nově čelit nezaměstnaní občané. Prohlašuje, že model státu blahobytu, jak ho známe, se definitivně stává minulostí, protože je příliš nákladný.

Sociální reforma brzy odstartuje. Komentátor se bojí násilností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Nezaměstnaní budou neúprosně tlačeni k tomu, aby vzali práci, i když bude hůře placená, než jejich předchozí zaměstnání.  A podle Párala je to tak správně. Jeho komentář přináší dnešní MF Dnes. „Prostě, model státu blahobytu, který funguje už čtyřicet let na dluh, se definitivně zadřel a v podobě, v jaké fungoval v západním světě, už nikdy fungovat nebude,“ píše Páral

Argumenty levice jsou zavádějící

Autor v této souvislosti uznává, že úroveň českého sociálního státu zdaleka nedosahuje úrovně známé na Západě, na což rádi poukazují levicoví politici, ale komentátor k tomu dodává, že jejich argumenty jsou za časté zavádějící. Nejen proto, že Česká republika je malým státem, ale především proto, že náš sociální systém je hojně zneužíván. Děje se tak mnohonásobně častěji, než v případech severských států, zvláště Švédska, které socialisté tak často dávají za vzor.

Páral ovšem v této souvislosti současné vládě vyčítá, že se spolu se zpřísněním pravidel nesáhla také k uzákonění norem liberalizujících trh práce. „Liberalizace zákoníku práce, který by zásadněji rozvázal zaměstnavatelům ruce třeba tím, že umožní rychlé výpovědi a sníží odstupné, se nekoná“ stěžuje si Páral.

Přitom právě tyto kroky by podle jeho názoru vesly k tomu, že by se zaměstnavatelé přestali bát náboru nových lidí. Bez toho se nezaměstnanost nesníží.

U dlouhodobě nezaměstnaných nastoupí agresivita

Komentátor varuje, že u dlouhodobě nezaměstnaných, kteří pobírají dávky třeba už ve druhé generaci, může dojít k nárůstu agresivit v okamžiku, kdy jim úředníci tyto dávky sníží. Tito úředníci možná budou potřebovat policejní ochranu. Policie by však byla třeba i jinde. Především tam, kde se nezaměstnaní dopouštějí drobné kriminality, kradou značky a další věci, které odevzdávají do sběren.

Páral v této souvislosti připouští, že poněkud kontroverzně mohou působit změny ve vyplácení dávek zdravotně postiženým, ale nesmíme zapomínat na to, že právě tyto dávky bývají zneužívány nejčastěji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…