Sociolog Gabal: Poslanci jsou placeni jako uklízečky. Přidal bych jim

12.12.2010 21:04

Poslanecká práce podle známého sociologa vypadá podle výše jejich platu. Mzdy by jim násobně zvýšil.

Sociolog Gabal: Poslanci jsou placeni jako uklízečky. Přidal bych jim

Parlamentní evergreen opět zvedá Čechy ze židlí. Poslanci jednají o výši svých platů a kdekdo si stěžuje na to, že zákonodárci, placení z daní občanů, pobírají příliš vysoké mzdy. Známý sociolog Ivan Gabal by ovšem naopak zejména poslancům přidal. A hned několikanásobně.

Pokud novela zákona ve středu odsouhlasená sněmovnou projde i Senátem, budou od Nového roku poslanci pobírat necelých šedesát tisíc korun měsíčně plus náhrady. Podle Gabala je i jejich současný plat nízký.

Mizerně placený parlament, podle toho to vypadá

„Myslím, že máme jeden z nejhůře placených Parlamentů a podle toho to také vypadá. S korupcí i s výkonem. Kdyby poslanci pobírali 150 nebo 200 tisíc měsíčně, tak by se podle toho nejen rekrutovali, chovali a také by si je nemohl koupit každý trumpeta za padesátitisícový sponzorský dar," řekl Gabal serveru ParlamentníListy.cz.

Podle sociologa výše platů politické reprezentace přitahuje pozornost lidí v duchu pořekadla o sousedově mrtvé koze. „Je to typická česká vlastnost. Obecně se domnívám, že pokud česká veřejnost dává přednost podprůměrně placeným politikům, zejména poslancům, pak dostává podprůměrně kvalitní legislativu i exekutivu," myslí si Gabal, podle kterého by se měla rovněž několikanásobně zvednout finanční podpora na odborné zázemí politiků.

Prestiž uklízeček

„Poslanci jsou dneska mezi středními příjmovými skupinami, spíš níž. Samozřejmě jejich prestiž odpovídá tomu, kam se zařazují - k nějakým uklízečkám. Ale oni jsou také jako dobře placená uklízečka honorováni," dodal.

V příštím roce mají klesnout platy státním zaměstnancům o deset procent a Gabal proto dodává, že logicky by si měli platy snížit i zákonodárci. Jen jejich standard by měl být vyšší než je tomu dnes.

Z průzkumu agentury STEM vyplývá, že většina lidí (61 procent) plánované snižování platů státních zaměstnanců schvaluje. A že Češi si na platy státních úředníků zasedli.

„Pokud by se snižovaly platy, veřejnost by souhlasila zejména v případě pracovníků justice, zaměstnanců státní správy a vojáků," uvádí agentura v zářijovém průzkumu.

Více: Češi by státnímu sektoru ubrali. Ne učitelům a lékařům

Související:

Poslanci se sejdou asi tři dny před Silvestrem. Záleží to na Senátu
Senát bude novelu o platech schvalovat příští čtvrtek
Gazdík za TOP 09: Malé české vydírání, popsal chování ČSSD
Poslanci odhlasovali: Platy ústavních činitelů klesnou o pět procent
Poslanci si budou schvalovat snížení platů, zřejmě ale naopak vzrostou
Štěch k platům politiků: Bránit snížení nebudeme

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: blk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…