Sociolog výzkumník: Únor 1948 nehrozí. Ale...

03.05.2011 6:58

Rozčarování a rozdělení společnosti na MY a ONI. Slovem my je myšlená většinová veřejnost, oni zase vyjadřují politickou reprezentaci. Jako před rokem 1989 se prohloubila mezi oběma skupinami opět propast, z nich každá z nich si prý žije v odlišném světě. Veřejnost se navíc obává, že na politické scéně vlastně nemá šanci skutečně něco změnit. Přesto podle sociologa Jana Herzmanna nejde dnešní situaci srovnávat s tou v roce 1989.

Sociolog výzkumník: Únor 1948 nehrozí. Ale...

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

V současné době jsou podle sociologa Jana Herzmanna, ředitele agentury pro průzkum veřejného mínění Factum Invenio, lidé v naší zemi velmi rozčarovaní.

"Jsou velmi znepokojení situací, která tu panuje, navíc opět cítí odtažení od současné politické reprezentace, tak, jak to znali z minulosti v roce 1989. Opět vnímají, že tu jsou skupiny lidí MY a ONI," charakterizuje současný vztah české společnosti k politice pro ParlamentníListy.cz Herzmann.

Čtěte také:

Podle Herzmanna se začala výrazně podlamovat důvěra Čechů v politiku během voleb 2010. "Oni doufali, že mají v rukou mnohé nešvary změnit, a tak kroužkovali a věřili, že změna přijde. Bohužel, marně a tak lidé nyní propadají skepsi a pocitům, že jsou všichni politici vlastně stejní - což je samozřejmě špatně," varuje sociolog.

Další rok 1948 a návrat komunistů k moci se prý opakovat nebude

Přesto však Herzmann dodává, že situace není natolik vyhrocená, aby byl důvod k obavám z nějakých radikálních řešení či obratů ve společnosti, tak jak se to stalo právě ve zmiňovaném roce 1989. "Tehdy k tomu všemu bylo třeba přičíst ještě další nesvobodu vrůzných směrech - to nyní tak prostě není, i když samozřejmě i důvody k nespokojenosti v současnosti, existují," vysvětlil dále ParlamentnímListům.cz sociolog Jan Herzmann.

Podle něj tak nejsou na místě ani různé prognozy o tom, že by u nás mohli  někdy v  blízké budoucnosti vyhrát volby opět komunisté. Svědčí o tom často i některé příspěvky diskutujících pod články zde na Parlamentních Listech.cz.

Čtěte také:

"To, že by se znovu opakovala situace z roku 1948 a komunisté by tu převzali moc, potom vše znárodnili, je nepravděpodobné, to se nestane. I když v tomto období, kdy vládní koalice přichází z různými vládními reformami, jež jsou pro lidi nepříjemné, mírně vídíme v našich průzkumech, že opozice - tedy levice - posiluje. Musím však zdůraznit, že posiluje mírně, nikoli skokově a posilují obě levicové strany - jak ČSSD, tak KSČM," řekl ParlamentnímListům.cz Herzmann.

Ani politologové, kteří v okamžicích vyhrocené situace ve společnosti burcují na poplach a varují před možným posilováním různých extremistických stran, z výrazného posílení komunistů obavy nemají.

Čtěte také:

"Komunisté mají dlouhodobě 11 až 13 procent příznivců. Řekl bych, že je to však stabilní číslo, nic nenasvědčuje tomu, že by se lidé k této straně přikláněli nějak masivněji. Když se podíváme zpětně ke stuktuře českých voličů, od roku 1993 je většinou u nás pravice a levice v rovnováze s výjimkou několika hlasů někdy v prospěch té nebo opačné strany. Češi jsou v tomto ohledu vyrovnaní. Myslím, že komunistům by mohli přibýt v nejbližší době snad pouze někteří voliči Věcí veřejných. Ti všichni totiž nemusejí a zřejmě nebudou úplně politicky dospělí a mohli by tyto tendence mít. Určitě by však nezískali hlasy lidí, kteří dosud volili ODS či třeba TOP09," vysvětlil možnou budoucnost ParlamentnímListům.cz politolog Zdeněk Zbořil.
SLEDUJEME: Zákaz KSČM

Vládní krize není překonaná

Průzkumy několika agentur však nezávisle na sobě vypodvídají o nepříliš pozitivní náladě mezi Čechy. Nedávnou vládní krizi například nepovažují za překonanou dvě třetiny respondentů průzkumu agentury SANEP. Navíc z něj vyplynulo, že pro nadpoloviční většinu dotázaných jsou jediným možným řešením předčasné volby. Ukázalo se, že důvěryhodnost vlády klesla na historické minimum.

SLEDUJEME: Vládní krize

Dubnová vládní krize, kterou zdánlivě ukončilo neúspěšné hlasování o nedůvěře vládě, není podle dvou třetin dotázaných v exkluzívním průzkumu agentury SANEP překonaná. Ještě více respondentů (87 procent) je přesvědčeno o tom, že nešlo o poslední krizi kabinetu Petra Nečase, zatímco jen necelá tři procenta jsou opačného názoru. Není proto divu, že podle průzkumu považuje za nejlepší možné řešení stávající politické situace předčasné volby 56 procent dotázaných.

Politoložka Dvořáková: Stav je u nás už dlouhodobě neúnosný

I profesorka politologie Vladimíra Dvořáková bubnuje na poplach, protože je současnou politickou situací v naší zemi vyděšena. Poukazuje také kriticky na to, že jde o stav již dlouho neúnosný, který může mít dalekosáhlé důsledky.

"Hrozím se toho, až lidé vyjdou do ulic, protože není žádná jiná únosná alternativa toho, co by mělo následovat. Netroufám si odhadnout, co všechno se pak může stát a už teď si jen přeju, aby to, pokud je to vůbec možné, dopadlo dobře," vyjádřila se pro ParlamentníListy.cz.

Podle ní jsme v přímém přenosu svědkem rozpadu systému. "Nikdy jsem si nemyslela, že to budu moci takto rychle sledovat na vlastní oči a ve své zemi. Bojím se však toho, jak se bude hledat alternativa," přiznala obavy z budoucnosti politoložka Dvořáková s tím, že podobnými úvahami zaměstnávají mysl i mnozí další lidé v Česku.

Čtěte také:

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…