Sokol uzavřel kauzu plzeňských práv: nikdo nebyl a nebude potrestán

15.11.2011 22:32

Nejuznávanější český advokát Tomáš Sokol prověřoval na žádost rektorky Západočeské univerzity Plzeň Ilony Mauritzové, zda mohla škola nebo policie řešit trestní odpovědnost bývalého vedení právnické fakulty, které se postaralo o proslulý skandál s rychlostudenty. Právník Sokol ve svém posudku uvedl, že možnou trestní odpovědnost za skandál na právnické fakultě neměla řešit univerzita. Naopak řešit ji měly, nebo také řešily, orgány činné v trestním řízení. Posudek advokáta podtrhl skutečnost, že nikdo potrestán nebyl a ani nebude.

Sokol uzavřel kauzu plzeňských práv: nikdo nebyl a nebude potrestán
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

"Advokátní kancelář JUDr. Sokola provedla na základě požadavku ZČU právní analýzu odpovědnosti za pochybení, která se stala na fakultě právnické v létech 2000 - 2009. Cílem stanoviska bylo zejména posouzení odpovědnosti členů bývalého vedení fakulty v rovině pracovněprávní, včetně odpovědnosti za škodu a v rovině trestněprávní," informovala ParlamentníListy.cz mluvčí univerzity Kamila Kvapilová.

Policii nic neunikne?

"Policejním vyšetřovatelům zcela jistě jim celý problém nemohl uniknout a lze důvodně předpokládat, že nedospěli k závěru o potřebě zahajovat trestní stíhání," píše ve svém posudku advokát Sokol a nedoporučuje univerzitě zásadním způsobem řešit problém možné trestní odpovědnosti pracovníků Fakulty právnické. Pokud ZČU v minulosti policie kontaktovala, vždy jí univerzita poskytla potřebnou součinnost a předložila veškeré požadované podklady," vyplynulo z posudku hvězdného advokáta, který na něm pracoval dva měsíce.

Dále Sokol uvedl, že v oblasti pracovního práva nelze právně dovozovat odpovědnost dotčených zaměstnanců za škodu, jelikož chybí jeden ze zákonných předpokladů této odpovědnosti a to vznik škody. Pochybení zaměstnance spočívající v porušení jeho povinností vyplývajících z právních předpisů je možné vyřešit ukončením pracovního poměru, což nastalo u všech tří členů bývalého vedení Fakulty právnické. Fakultu musel opustit jak děkan Jaroslav Zachariáš, tak i oba proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič. Trojice je označována za hlavní viníky, kteří v létech 2000 až 2009 umožnili řadě lidí vystudovat fakultu nastandardním způsobem. Řada expertů se domnívá, že největší škodu způsobilo bývalé fakultě, poškozením její pověsti.

Psali jsme:
Plzeňská práva měla riskovat soudy a odebrat víc sporných titulů, myslí si Dvořáková

Ve stínu vyšetřování skandálu na plzeňské právnické fakultě nechala nová rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová hned po svém nástupu do funkce vypracovat speciální bezpečnostní audit, který měl prověřit ochranu informací na univerzitě. Posudek, který nyní univerzita zveřejnila, vypracoval bezpečnostní poradce, generál v záloze Andor Šándor. Ten konstatoval, že univerzita má kvalitní úroveň technických opatření pro zabezpečení elektronických informačních zdrojů, které byly v minulosti často napadány.

Opatření cílí na studenty 

„Většina bezpečnostních opatření je cílena na studenty nebo útočníka vně organizace," konstatoval ve svém posudku generál Šándor. Šándor doporučil univerzitě věnovat pozornost netechnické, tedy administrativní oblasti, zejména se zaměřit na pravidla užívání. Jako součást doporučených opatření navrhl Šándor zřídit pozici bezpečnostního manažera, kterého ustanoví univerzita v Plzni jako jedna z prvních vysokých škol.

Více čtěte:

Práva v Plzni přišla o akreditaci doktorského studia

Foto: archiv

reklama

autor: Josef Dvořák

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…