Šokující byznys firem: Půjčují peníze chudým a pak je dřou z kůže

23.03.2013 7:52

České firmy si našly nový výdělečný byznys, přiživují se na chudobě lidí z pohraničí. A to někdy hned dvakrát. Vyplývá to ze studie vládní Agentury pro sociální začleňování, kterou mají k dispozici Lidové noviny.

Šokující byznys firem: Půjčují peníze chudým a pak je dřou z kůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Výsledky analýzy, která se zaměřila na sociálně vyčleněné lokality Děčínska, jsou podle jejích autorů šokující. České firmy přišly s promyšleným systémem, jak se obohatit na těch nejchudších.

Princip jejich lukrativního byznysu je prostý. Soukromá společnost nabídne chudým lidem půjčku s vysokým úrokem, například na koupi nové pračky nebo chladničky. Když ale dlužníci nezvládají splácet, vydělá firma podruhé.

Celková částka pořádně nabobtná

Pod hlavičkou sesterské společnosti totiž pošle na dlužníka vymahače. Částka tak nakonec může narůst až na dvojnásobek díky navýšení poplatků za řízení a pokuty z prodlení, píší LN. "Výdělek jde přitom v obou případech jedné finanční skupině," podotýká jeden z autorů analýzy Petr Kučera.

Podle něj jde v tomto byznysu o miliardy. Půjčky prý totiž neposkytují jen pochybné firmy pohybující se na pomezí šedé ekonomiky, ale i velké zavedené společnosti jako GE Money Bank nebo Home Credit.

Firmy samy tuto praxi nepopírají. "Obě společnosti jsou v rámci jedné skupiny a ve vztahu k dlužníkovi mají stejnou roli. Jednoduše řečeno, nezáleží na tom, která pohledávku vymáhá, pro dlužníka je situace stejná v obou případech," uvedla mluvčí Home Credit Zuzana Bienvenu.

Fatální dopad

Agentura pro sociální začleňování chce s výsledky studie co nejdříve seznámit vládu. Dopady jednotlivých firem jsou totiž podle agentury fatální. Zadluženost mezi obyvateli Děčína a okolí se podle autorů analýzy vyvinula v "hrozbu, která negativně ovlivňuje ty, kdo jsou zadlužení, ale i celkově přináší negativní důsledky pro život v Ústeckém kraji i dalších regionech."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…