Šokující zpověď exposlance Ringo Čecha z roku´97 je venku

07.03.2011 16:26

PÍŠEME PRVNÍ Nic na aktuálnosti neztratila tajně pořízená nahrávka z roku 1997, na níž tehdejší poslanec a zároveň pražský zastupitel František Ringo Čech líčí své zkušenosti z politiky. Jeho úžas nad tím, jak už tehdy bujela korupce, přilákal během deseti dnů, co je video zveřejněno na YouTube, rekordní počet 160 tisíc návštěvníků.

Šokující zpověď exposlance Ringo Čecha z roku´97 je venku

Umístit na největší internetový server pro sdílení filmových souborů YouTube nějaký klip s politickým obsahem obvykle mimořádnou sledovanost neslibuje. Výjimkou je ten, který byl pod názvem „František Ringo Čech o korupci a tunelech ve společnosti" zveřejněn 25. února a za deset dnů přilákal až neuvěřitelných 160 tisíc návštěvníků.

Známý hudebník a herec F. R. Čech byl v době pořízení nahrávky v roce 1997 poslancem a zároveň pražským zastupitelem. O tom, že se jeho otevřená výpověď o korupci zaznamenává, však neměl tušení. „Připravoval jsem se na natáčení dokumentu o Miki Volkovi a při čtení novin jsem se rozhořčil nad tím, co se v nich mimo jiné i o mně jako o poslanci píše," vzpomíná na okolnosti vzniku nahrávky pro ParlamentníListy.cz F. R. Čech.

Obviňoval modré ptáky, ale ČSSD udělala také pořádný mazec

Ve svém rozhořčení - Rozkradli všechno, všechno, ale jak - se Čech velice otevřeně rozhovořil o korupci, mimo jiné v souvislosti s privatizací Pražských vodáren. „No a nedávno mě oslovil režisér Igor Chaun a požádal mě o souhlas tu tehdejší nahrávku zveřejnit. Říkal mi, že jsme s ní předběhli dobu," připomíná bývalý politik, že s nahrávkami o korupci se v poslední době nejen na YouTube roztrhl pytel.


Vizitka na stránkách Poslanecké sněmovny:


„Já v té době obviňuji modré ptáky, jako politik jsem zažil jen opozici, ale to jsem netušil, jaký mazec uděláme ještě my," zlobí se člen ČSSD, že si jeho strana, když byla u moci, s praktikami ODS vůbec nezadala. „Já nemůžu ani dělat legraci, nic psát, když vidím, co se u nás pořád děje," stěžuje si v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz principál divadelního spolku F. R. Čecha.

S korupcí ve společnosti už u nás nikdo nehne

Exposlanec je přesvědčen, že teď už se situace v zemi k lepšímu zvrátit nedá. „Jde o takové peníze a takové propojení, že s tím už nikdo nehne. Chyba nastala tím, že nebyla politická vůle přijmout zákony první republiky. Nynější předseda Ústavního soudu Rychetský tehdy použil vágní důvod, že prý by neplatily sňatky, a pod touto záminkou byla návaznost práva z první republiky odmítnuta," viní Čech z polistopadového marasmu současného šéfa Ústavního soudu a dlouholetého senátora ČSSD, jež se stal v roce 1990 místopředsedou československé vlády.



I když F. R. Čech plánuje založit internetový samizdat „Ty drž hubu, Čechu", kde se bude politice věnovat, nevěří, že by jeho počínání mohlo cokoli změnit.

Nahrávku s jeho rozhořčením nad korupcí lze najít i na facebookovém profilu ministra dopravy z Věcí věřejných Víta Bárty.

Mohlo by vás zajímat:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …