Současná sněmovna vydala ke stíhání šest poslanců, Ratha vydávala nadvakrát

04.12.2012 17:36

Od roku 1993 bylo na žádost policie zbaveno imunity 19 poslanců, přičemž zákonodárci Josef Krejsa (SPR-RSČ) a David Rath (zvolen za ČSSD) byli vydáni k trestnímu stíhání dokonce ve dvou případech. Současná sněmovna, tedy za volební období od roku 2010, vydala ke stíhání zatím nejvíce svých členů a to šest.

Současná sněmovna vydala ke stíhání šest poslanců, Ratha vydávala nadvakrát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiní poslanci měli povětšinou jiné zájmy, než naslouchat jeho projevu

ČTK vydala přehled poslanců, které Poslanecká sněmovna vydala k trestnímu stíhání v posledním volebním období, tedy od roku 2010 do nynějška.

Poprvé v tomto volebním období hlasovala sněmovna o vydání svého poslance 30. srpna 2011, kdy vydala tehdejšího předsedu poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bártu a nezařazeného poslance Jaroslava Škárku (dříve VV) k trestnímu stíhání. Soudce pražského městského soudu letos v dubnu Bártovi uložil za uplácení rok a půl vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Škárkovi, viněnému z přijetí úplatku, udělil za podvod trest tří let vězení nepodmíněně. Bárta i Škárka se odvolali.

Podruhé poslanci zvedali ruku 5. června 2012. Šlo tehdy o velmi překvapivé obvinění bývalého středočeského hejtmana a poslance zvoleného za ČSSD Davida Ratha, podezřelého z korupce související s opravou buštěhradského zámku.

Krátce po Rathovi sněmovna hlasovala opět a to 12. června 2012, kdy vydala k trestnímu stíhání poslance Otto Chaloupku (VV), kterého policie obvinila z přijímání úplatku od jeho bývalého asistenta.

Parkanovou vydali 11. července

Jen necelý měsíc poté -11. července 2012 - poslanci vydali k trestnímu stíhání tehdejší místopředsedkyni sněmovny a bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09). Policie ji obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nákupu letadel CASA pro armádu. Zakázka byla podle detektivů předražená.

Začátkem září (7. září 2012) pak sněmovna podruhé vydala Davida Ratha, kterého policie obvinila kvůli údajným úplatkům v souvislosti s nákupem vybavení do některých regionálních nemocnic.

Dnes, tedy 4. prosince 2012 pak poslanci vydali hlasováním na plénu ke stíhání poslance Romana Pekárka (zvolen za ODS, členství má pozastavené). Ten byl již dříve nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za korupci. Nyní se bude moci uskutečnit odvolací soud.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…