Soud pokračuje ve sporu Bakaly se Zaorálkem. Možná vydá rozhodnutí

06.05.2010 8:33

Během čtvrtka by mělo před pražským městským soudem pokračovat jednání ve sporu finančníka Zdeňka Bakaly s místopředsedou ČSSD Lubomírem Zaorálkem. Spor se týká bývalých bytů těžební OKD na severu Moravy a mohlo by v něm být už rozhodnuto.

Soud pokračuje ve sporu Bakaly se Zaorálkem. Možná vydá rozhodnutí

Podnikateli Zdeňku Bakalovi se nelíbí, že jej Zaorálek v souvislosti s kauzou bývalých bytů OKD přirovnal ke "gaunerovi", a domáhá se na místopředsedovi ČSSD finanční satisfakce 300 tisíc korun a omluvy. Soud podle mluvčí Martiny Lhotákové může ve čtvrtek rozhodnout.

Spor se týká zhruba 45 tisíc bývalých bytů těžební OKD na severu Moravy. V současnosti je vlastní firma RPG Byty, dceřiná společnost RPG Industries SE, jejímž je Bakala spoluvlastníkem.

Výroky, o které ve sporu jde, zazněly v říjnu 2008 na tiskové konferenci v Ostravě. Zaorálek tehdy kritizoval způsob, jakým se Bakala stará o bytový fond, jeho jednání označil za nesolidní. Finančník se podle jeho tehdejších slov snaží vyhýbat svým závazkům obsaženým v kupní smlouvě. "Pan Bakala se chová jako gauner," řekl Zaorálek.

Bakala poté podal na žalobu na ochranu osobnosti a to kvůli výrazu gauner. Ten podle něj vybočuje z pravidel slušného chování a je hrubě urážlivý. Místopředseda sociální demokracie má podle Bakaly pozornost médií a lidé mu důvěřují. Finančník dokonce v důsledku toho v březnu před soudem označil Zaorálka za "seriálového pomlouvače".

Bakala po Zaorálkovi požaduje finanční satisfakci, kterou prý v případě úspěchu věnuje Nadaci Terezy Maxové. Chce také písemnou omluvu v médiích.

Více: Shrnutí fakt ke kauze bytů OKD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …