Soud si došlápl na Koženého. Pozastavil činnost jeho strany

27.12.2011 11:15

Symbol české kupónové privatizace Viktor Kožený má po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu pozastavenu činnost vlastní politické strany, kterou vedl jako lídr ve volbách do Evropského parlamentu. Tomuto verdiktu předcházel návrh vlády, která tak zareagovala na to, že strana v předchozích dvou letech nepředložila finanční zprávy.

Soud si došlápl na Koženého. Pozastavil činnost jeho strany
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nejvyšší správní soud pozastavil činnost politické strany Viktor Kožený – Občanská federální demokracie. Kontroverzní finančník Kožený, jenž žije na Bahamách, stranu v roce 2004 vedl jako lídr ve volbách do Evropského parlamentu. Pozastavení činnosti navrhla vláda kvůli tomu, že strana v letech 2009 a 2010 nepředložila finanční zprávy. Soud tak rozhodl před Vánoci bez veřejného jednání.

Povinností všech registrovaných stran a hnutí v Česku je podle zákona každoroční předkládání finanční zprávy sněmovně. Pokud strana zprávu nedodá nebo ji předloží v nepořádku, může ministerstvo vnitra požádat vládu, aby Nejvyššímu správnímu soudu navrhla pozastavení činnosti. Pokud se prohřešky opakují, může soud stranu rozpustit.

Koženého strana oslovila jen dva tisíce voličů

„Pozastavení činnosti je třeba vnímat jako poslední výzvu ze strany státu k odstranění zjištěných nedostatků, po které teprve může následovat rozpuštění dané politické strany či hnutí,“ uvedl v novém rozhodnutí zvláštní senát NSS s předsedou Vojtěchem Šimíčkem. Nejvyšší správní soud se v prosinci zabýval také činností dalších politických stran. Z podobných důvodů pozastavil činnost stranám Nezávislí starostové, 4 VIZE, Český politický střed a Hnutí za telefonování zdarma.

Koženého strana získala v eurovolbách zhruba 2000 hlasů, důvěru jí tak dalo 0,08 procenta voličů. Finančník a zakladatel Harvardského průmyslového holdingu Kožený je v ČR stíhán pro mnohamiliardové podvody. Má irské občanství a žije na Bahamách. Kožený je stíhán i v USA, kde je obviněn mimo jiné z úplatkářství spojeného s privatizací v Ázerbájdžánu. Bahamy jej však dosud nevydaly.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…