Soudruzi, kde jste? Svět demonstroval, naši komunisté schůzovali

15.10.2011 19:48

Šanci na to, aby změnila právě dnes levice alespoň trochu smýšlení lidí o politicích a vyjasnila si spolu s lidem i směřování globální ekonomiky, asi propásla. Téměř všichni komunističtí poslanci byli totiž celou sobotu na jednání starostů v Poslanecké sněmovně a tak na demonstraci organizované hnutím Skutečná demokracie teď! přijít nemohli. A to přitom komunisté ve svém předsjezdovém materiálu Socialismus pro 21. století tvrdí, že hodlají opětovně změnit svět, respektive odstranit kapitalismus. Nikoliv již formou násilí, ale zakotvením v občanské společnosti a jejích aktivitách.

Soudruzi, kde jste? Svět demonstroval, naši komunisté schůzovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti vládě

Proti údajnému ruinování globální ekonomiky ze strany finančníků, bankéřů a politiků protestovali dnes lidé v rámci akce Jednotně za změnu světa v téměř tisícovce míst po celém světě. Asi 200 lidí se protestu zúčastnilo i v Praze, demonstranti vyrazili z náměstí Republiky směrem k Hradu. Akci svolalo hnutí Skutečná demokracie teď, které tím chce podpořit protesty v dalších částech světa. Ale komunisté, kteří tak horkokrevně požadují změnu starých pořádků, mezi ně zřejmě nepřišli.

Více o akci zde:

„Já jsem tam nebyl. Vím, že něco organizovala Pražská rada KSČM, ale jestli na té dnešní akci její členové  - poslanci či zastupitelé - byli, tak to nevím," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec a místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Předsedkyně Pražské rady a poslankyně Marta Semelová (KSČM) ale telefon nebrala. „My jsme dnes všichni na celostátním setkání se starosty za KSČM, je tam tedy i předseda Vojtěch Filip a také jiní naši poslanci," vysvětlil ParlamentnímListům.cz poslanec a stínový ministr financí Jiří Dolejš (KSČM).  

Na webové stránce KSČM, ale ani na webu komunistické Pražské rady ovšem jakákoliv informace k akci není. Dokonce ani mladí komunisté  - a to jak Komunistický svaz mládeže, tak i Svaz mladých komunistů Československa - kteří jsou jindy velmi akční a revoluční, nemají na webu nic, co by alespoň vzdáleně připomínalo hnutí Jednotně za změnu světa. Svaz mladých komunistů Československa zde pouze poutá na akci konanou v příštím týdnu nazvanou Zbavme se této vlády. Tu organizuje skupina ProAlt.

ČSSD podpoří hlavně akci příští sobotu

Podobně je pak na tom i ČSSD, jež si také na internetovou stránku vyvěsila Zbavme se této vlády s provoláním: „Připojte se také k demonstraci proti Vládě! Sobota 22. 10. 2011 náměstí Republiky v Praze od 14.00 hod." Ale předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na facebooku sdělil, že o dnešním protestu v Praze ví. Dokonce tam umístil i odkaz na hnutí Skutečná demokracie teď!, a na svolavatele shromáždění Jana Cempera.

Hnutí má vedle webových stránek dokonce i svoji stránku na facebooku. "Nejsme zboží v rukou politiků, bankéřů a korporací. Vyjděme do ulic a žádejme skutečnou demokracii," to je výzva, kterou tam hnutí přeneslo v rámci United for Global Change - Světová revoluce Skutečné demokracie.

Proč se ale k akci nehlásí hlasitě čeští komunisté, když přitom do světa hlásají, že hodlají opětovně změnit svět? „Socialismus pro 21. století" tak zní totiž materiál KSČM, kterým chce strana rudých znovu vybudovat „nový svět". V rámci debaty před sjezdem, který se uskuteční příští rok v květnu, komunisté totiž sní o vybudování socialismu a jiného světového pořádku, v němž by již nevládl kapitál a vykořisťovatelé.

Plány, jak má taková socialistická společnost vypadat, obsahuje předsjezdový dokument Materiály pro diskusi z letošního září. A tam se kromě jiného píše, že komunisté obezřetně tvrdí, že vysněný socialismus nehodlají nutně vybudovat na základě revoluce.

Komunisté chtějí svět změnit jinak

"Politická revoluce není chápána jako nutně násilné opanování mocenských poměrů. Historické zkušenosti vedou k ostražitosti vůči snahám využívat v revolučním procesu násilné postupy," uvádí také tento materiál.

KSČM má pak jasno i v otázce, kdo bude hybnou silou socialismu: „Prosadí se široce sociálně zakotvená politická strana, forma strany-hnutí, to znamená její schopnost spojovat stranicko-parlamentní úlohu se širokým sociálním zakotvením v občanské společnosti a jejích aktivitách".

Abychom ale komunistům nekřivdili, europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček se k pražské akci přihlásil, i když na ní nebyl. „Já jsem tam ani být nemohl, neboť jsem v zahraničí," řekl ParlamentnímListům.cz Kohlíček.

„Ty akce jsou ale podporovány levicovými stranami prakticky na celém světě. Jsou to akce, které jsou zaměřeny proti extrémnímu liberalismu, což je dnešní hlavní trend, tedy aby byl co nejslabší stát, v němž by se měl každý starat sám o sebe. To je ale v přímém rozporu s tím, co říkají programy skutečně levicových stran. Takže my takové akce v principu podporujeme, pokud jsme přizváni organizátory," sdělil dále Kohlíček.

V momentě, kdy se neustále zužuje špička extrémně majetných a kdy se rozpadá i střední třída a kdy jsme na začátku páté Kondratěvovy vlny, kdy se dá stále menším počtem lidí vyrobit potřebné zboží, tak ten problém špatného rozdělování zdrojů společnosti se stává čím dál ostřejší," dodal Kohlíček.

„Já osobně, pokud se něco takového podobného koná v Bruselu, nebo ve Štrasburku, anebo i v Praze -  a vím to včas - tak tam samozřejmě přijdu," doplnil ještě Kohlíček s tím, že je přesvědčen o tom, že akce přínosem pro lidi jsou.

Možná jste nečetli:  

Vlna sociálních protestů se vzedmula po celém světě

Jak jsme již dříve informovali, stovky měst po celém světě dnes čekaly obdobné protesty jako v Praze.  Protesty za sociální spravedlnost, jsou přitom inspirované španělským ‚Hnutím rozhořčených‘ nebo americkou akcí ‚Okupujte Wall Street‘.

Již ráno informoval Český rozhlas o tom, že protesty proti chamtivosti finančníků ve Spojených státech chystají například Washington, Denver, Boston či New York, kde v nedávné době vzniklo hnutí ‚Okupujte Wall Street‘ a kde protestanti bivakují v Zuccotti Parku poblíž zmiňované Wall Street.

„Protestovat se bude i ve španělských městech. Právě na madridském náměstí Puerta del Sol se zrodilo takzvané ‚Hnutí rozhořčených‘, známé také jako hnutí ‚Opravdová demokracie hned‘ či ‚Hnutí 15. května‘. Právě v tento den se konala první velká demonstrace. Hnutí rozpoutali převážně mladí Španělé, frustrovaní z dopadů finanční krize," zmínilo pak rádio.

Řím očekával dnes protesty proti úsporným politikám a proti bankám. Studenti, státní zaměstnanci nespokojení s protikrizovými opatřeními vlády, krajní levice, antiglobalisté a sociální centra, ti všichni pak demonstrovali proti vládě a proti evropské protikrizové politice, která podle nich hájí finanční spekulace a zisky bank na úkor životní úrovně občanů.

"Organizátoři římského protestu očekávají účast dvou set tisíc lidí, a proto hlídají v historické části města zejména u sídel různých institucí a bank stovky policistů," hlásila již od rána španělská média

A skutečně. Demonstrace se v italském Římě zvrhla v násilí. Účastníků protestu proti vládě premiéra Berlusconiho a Evropské unii bylo odhadem asi sto tisíc.

"Protest byl dlouho poklidný, mezi účastníky byly i rodiny s dětmi. Krátce před půl pátou se však akce zvrhla. Podle spolupracovnice Radiožurnálu zaútočili levicoví extremisté na vozy policejních hlídek a z bočních ulic se zvedl černý dým. Maskovaní extremisté, především anarchisté, antiglobalisté a komunisté, poté začali demolovat výlohy obchodů a zapalovat auta. Krátce nato vyhlásila policie na radikály zátah a lidé začali z ulic utíkat," informoval Český rozhlas.

Podle italských protestujících je viníkem dnešní krize i Evropská unie, která kvůli krocení dluhů nutí zemi ke krácení výdajů. Účastníci také v ulicích pálili italské i evropské vlajky.

Zapojilo se Německo, ale Švýcarsko

Do akcí se zapojilo i Německo. Demonstrovalo se tam  přibližně v 50 městech. Ve Frankfurtu nad Mohanem se lidé shromáždili například před Evropskou centrální bankou.

„99%" - to je heslo německého hnutí, které poukazuje na negativní dopady současného finančního a ekonomického systému, který stále více lidí žene do chudoby, zatímco 1% nejbohatších stále více prosperuje.

„Němečtí politici mají pro protesty pochopení, šéf zelených Özdemir volá po novém platovém stropu pro bankéře. Podle experta SPD Schneidera je trestuhodné, že banky po krizi opět neodpovědně spekulovaly a opět dochází k vyplácení vysokých dividend," dodal pak Český rozhlas k situaci v Německu.

Další protesty proběhly také v Japonsku  a to pod heslem „Okupujte Tokyo". Hong Kong měl pak heslo „Okupujte Centrální náměstí'", Korea se ohlásila pod heslem „Okupujte Soul" a Austrálie zněla pod heslem „Okupujte Sydney". Lidé se ale kupodivu sešli i ve Švýcarsku  pod heslem „Okupujte Paradeplatz'".

Na Hradčanském náměstí budou spát

„Protest je zatím poklidný, skandováním se projevovala především skupina španělských demonstrantů,"  informovala v 15.00 hodin z místa pražské akce zpravodajka Radiožurnálu. Demonstranti podle ní vcelku tiše zamířili k Pražskému hradu. Průvod nakonec skončil na Hradčanském náměstí.

Při téměř tříhodinovém průvodu skandovali demonstrující hesla, jako například "Vláda proti lidem, lidé proti vládě," "Nás nezastupujete" či "Korupci tu nechceme". Demonstranti uvedli, že chtějí vyjádřit pocit obrovské nespravedlnosti a připojili se k celosvětové výzvě, aby lidé obsadili veřejné prostory a uplatnili tak svoji moc. 

Na Hradčanském náměstí mají ještě organizátoři připravený dlouhý program. Například plánují jakýsi sněm, při kterém budou v kruhu diskutovat o současných problémech. Demonstrující zde chtějí dokonce přespat a v protestu pokračovat v neděli. 
    

Čtěte také:
Davy revolucionářů chtějí svrhnout Nečase. Odborník: Komedianti, sprejeři
Ekonomka očekává silný hospodářský otřes: Brzy na nás udeří


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…