Špendlíky pod nehty a kopání do varlat. Místo toho muzeum

01.11.2011 20:58

Hrůzná minulost a zamlžená budoucnost. Budova bývalé věznice v Uherském Hradišti chátrá sice pomalu, ale jistě. Děravé podlahy, stěny, padající omítka. „Vypadá to hrozně, divím se, že to nikomu nevadí. Budou se tím zabývat, až někoho zabije spadlý trám," hodnotí skepticky pětapadesátiletý Zdeněk Novotný z Uherského Hradiště. Lidé ovšem nevnímají jen nevzhlednou stavbu, daleko horší je její minulost.

Špendlíky pod nehty a kopání do varlat. Místo toho muzeum
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Právě tady byli vězněni také ti, které obvinil komunistický režim. Často tu prožili nejhorší okamžiky svého života. „Je to ostuda Uherského Hradiště. Zdevastované, hrozné. Chodím kolem té budovy dvacet let, takže už to na mě nemá tak drastický vliv jako tenkrát. Ale musí se s tím něco dělat," uvedla Anna Honová, jednatelka uherskohradišťské konfederace politických vězňů pro ParlamentníListy.cz.

Co se dělo za zdmi věznice. Brutální způsoby vyšetřování

Dnes si těžko dokážeme něco podobného představit. Anna Honová strávila v uherskohradišťské věznici dva roky a čtyři měsíce za rozšiřování dokumentů, které vypovídaly o principech tehdejšího režimu. „Když jsme nosila po chodbách v koších špinavé prádlo, všimla jsme si, že je v některých partiích zakrvácené. Znamenalo to, že dozorci kopali vězně do varlat. Vím, že dávali špendlíky pod nehty. Běžné bylo kopání do hlavy. Způsoby vyšetřování byly strašné," vzpomíná Honová, která připouští, že k ženám se dozorci chovali lépe než k mužům. „Nenechali nás vyspat, stále se střídaly výslechy," dodala. Dnes má sama pocit, že současná vláda se s minulostí vyrovnala. K tomu, aby se podobné věci neopakovaly je ale potřeba si je připomínat. Právě k tomu by mělo sloužit muzeum totality, které má vzniknout právě v budově věznice v Uherském Hradišti.

Více čtěte:

Byli jsme v kriminále. Porno mají vězni zakázané. Mohou jen lehkou erotiku

Senátoři chtějí opravu bývalé věznice, obrátí se na ministerstva

Senátní výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu a lidská práva vyzývá vládu, ministerstvo spravedlnosti a kultury, aby se problematikou zabývali. „Věřím, že tato aktivita zastaví chátrání areálu věznice. Pokládám ji za významnou památku připomínající období teroru dvou totalitních režimů 20. století," uvedla senátorka Hana Doupovcová. „Areál navíc zůstává jediným neopraveným veřejným objektem přímo v centru Uherského Hradiště. To pro nás není dobrá vizitka," dodala. Senátoři chtějí připomenout minulost a zachránit historicky cenný komplex budov. U poslanců z komunistické strany ale zřejmě podporu nenajdou. „Senátoři by se spíš měli zaměřit na sociální problémy a zdravotnictví na to by měli soustředit svoji sílu. Priority v očích lidí, kteří mají co dělat aby se uživili a shání práci jsou úplně jinde," reagovala Marta Semelová, poslankyně za KSČM.

Komu věznice patří a proč ji nechají chátrat

Bývalá věznice je v majetku státu České republiky. Částečně ji využívá pro úschovu některých materiálů Okresní soud z Uherského Hradiště, což je složka státu, která má právo hospodařit s tímto majetkem a starat se o něj. „Předpokládali jsme, že s opravou ministerstvo spravedlnosti počítá. My vyčleněné prostředky na opravu nemáme. Musíme žádat ministerstvo spravedlnosti o peníze," uvedla pro ParlamentníListy.cz Hana Kurfiřtová, předsedkyně soudu Uherské Hradiště. Samotný soud se stará o to, aby uchoval budovu v provozuschopném stavu a provádí udržovací práce. Do budoucna chtějí využít prostory pro účely soudu, vybudování muzea totalitního režimu podporují. „Naše současné sídlo je absolutně nevyhovující pro potřeby justice. Využili bychom bývalou věznici pro naše potřeby a vyčlenili část pro muzeum totality," dodává Kurfiřtová.

Ministerstvo spravedlnosti nemá peníze. Ať se postará soud

Ministerstvo spravedlnosti vzkazuje: ať to opraví soud. „Podle zákona o majetku České republiky odpovídá nyní za budovu soud, a to včetně případných sporů vyplývajících z porušení zákona o státní památkové péči. Ministerstvo spravedlnosti v současné době nemůže podnikat jakékoliv kroky ve věci prodeje objektu a podobně," uvedla Tereza Palečková

ředitelka tiskového odboru a tisková mluvčí Ministerstva spravedlnosti pro ParlamentníListy.cz. Zároveň připustila, že sami nemají peníze. „Nemáme peníze ani na investice, které jsou skutečně nezbytné a prioritní. Oprava věznice v Uherském Hradišti by byla velmi nákladná," podotkla Palečková. Z pohledu ministerstva spravedlnosti by tedy případnou rekonstrukci musel financovat stát z jiných zdrojů, než jsou finanční prostředky přidělené resortu justice. 

Budova chátrat vydrží, těžko říct, co udělá veřejnost

To, že budova chátrá vadí místní radnici. „Trváme na tom, aby došlo ke zřízení pietního místa, které by připomínalo totalitní zvůli," vyjádřil se starosta města Uherského Hradiště Květoslav Tichavský. O odkoupení budovy se snažili, bohužel bez úspěchu. Místní občanské sdružení Memoria, které bylo vytvořené právě za účelem důstojného využití věznice vidí problém jinde. „Vůbec nevěřím tomu, že nejsou peníze. Jde jen o to, jak se přerozdělí. Dospěli jsme k tomu, že okresní soud nic neblokuje, politici vznik muzea podporují. Tak proč to nejde," ptá se Anna Stránská, místopředsedkyně Občanského sdružení Memoria z Uherského Hradiště. Objekt bývalé věznice v Uherském Hradišti je kulturní památkou, nachází se v samém centru města a od roku 1962 chátrá.

Psali jsme:
Ředitel valdické věznice skončil kvůli kauze s pronášením drog
Práce za trest: Odsouzení jdou raději do vězení, říká Pospíšilův náměstek 
Drogy z vězení? Bez problémů až do domu, zjistil Kroupa

Foto: Filip Jandourek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…