Špidla má vizi. Chce vybudovat vysokou školu ČSSD

29.10.2011 11:01

Bývalý český premiér a eurokomisař Vladimír Špidla chce pozvednout k výšinám Masarykovu demokratickou akademii, která dnes funguje jako myšlenkové centrum ČSSD. Nejsilnější opoziční strana zatím na chod akademie přispívá, ale sama nemá peněz nazbyt, takže instituce poněkud živoří. Špidla by z ní i přesto rád vybudoval něco jako vysokou školu ČSSD. Přiznává ale, že jde o hudbu budoucnosti

Špidla má vizi. Chce vybudovat vysokou školu ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Bývalý premiér a eurokomisař stane v čele Masarykovy demokratické akademie. Jedná se o instituci, které je jakýmsi myšlenkovým centrem sociální demokracie, ČSSD také významně finančně přispívá na její chod, přesto v podstatě živoří Dosud však akademie nebudila příliš velkou pozornost, mimo peněz ji schází i věhlasní odborníci. Špidla to chce změnit. Zprávu přináší server Aktuálně.cz.

Spolupráce se zahraničím

Špidla usiluje o užší spolupráci s podobně orientovanými myšlenkovými centry v zahraničí, v Německu, Rakousko, ale třeba i ve Francii. Věří, že tato spolupráce Masarykovu demokratickou akademii pozvedne, a časem se jí snad podaří narušit dominanci dvou myšlenkových proudů, které v Česku zatím dominují - liberalismu a konzervatismu.

"Doposud byla její funkce osvětově vzdělávací a já chci docílit, aby byla intelektuálně tvůrčí," popsal Aktuálně.cz Vladimír Špidla nejcharakterističtější rozdíl mezi současným stavem a svou vizí.

Ve svých plánech jde však bývalý český premiér ještě dál. Byl by rád, kdyby se v budoucnu z akademie stala instituce podobná vysoké škole. Dodává k tomu ovšem, že je to běh na velmi dlouhou trať. Prozatím se tu mají konat hlavně besedy a má se tu přiměřeného vzdělání dostat všem mladým lidem, u nichž existuje možnost, že se v řadách ČSSD prosadí do politiky.

Související:

Špidla u Armády spásy: Tři tisíce, za to nejde žít

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…