Špína kolem Paroubka: Falešné maily a nenávist z ČSSD

10.10.2011 10:33

Iluze o praktikách v politice si asi dělá málokdo. Přesto až překvapilo, kolik špinavostí se objevilo v souvislosti s plánovanou fúzí nové strany Jiřího Paroubka a ČSNS 2005. Vyloučení dosavadního předsedy Karla Janka, který na sebe nechal svévolně přeregistrovat znak strany, falešné e-maily do redakcí, nejrůznější urážky, obvinění a tajné nahrávky. Pro start nového politického subjektu si lze určitě představit přijatelnější kulisy.

Špína kolem Paroubka: Falešné maily a nenávist z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

České politické vody už Jiří Paroubek nebude brázdit pod hlavičkou ČSSD, jíž pět let šéfoval a díky níž se také na rok a čtvrt stal dokonce premiérem. Kolem změny stranického dresu se však objevilo tolik nechutností, až přecházel zrak. Ne příliš přátelský rozchod se sociální demokracií se sice čekal, ale kýble špíny v souvislosti se stranou ČSNS 2005, s níž se má nově vzniklá Paroubkova strana spojovat, už tolik ne.

K nejnovějšímu vývoji ZDE:
Paroubkovci v ČSNS přešli do útoku. Mávají tajnou nahrávkou

Překážkou pro to, aby Paroubek vstoupil do ČSNS 2005 a ujal se i funkce předsedy se stal její dosavadní šéf Karel Janko. Proto ani nepřekvapilo, když ho ústřední rada strany v sobotu vyloučila hlasy 15 členů z 27. „Náhodou jsme se dozvěděli, že na sebe nechal přeregistrovat znak strany bez rozhodnutí ústřední rady a předsednictva," uvedl místopředseda ČSNS 2005 Přemysl Votava pro deník Právo. Dnes před polednem chce vedení strany zveřejnit závažné a dosud nepublikované důvody Jankova vyloučení.

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana

Dimun se vytasil s obviněním Paroubkových ústeckých odpůrců

Vyloučenému předsedovi také spolustraníci vyčetli, že se scházel s exponenty ČSSD v Ústí nad Labem Arnem Fišerem a Romanem Houskou, dlouholetými Paroubkovými odpůrci. K tomu na Facebooku napsal Paroubkův blízký spolupracovník Petr Dimun, že právě oni dva slíbili Jankovi financování kampaně ČSNS 2005, pokud zabrání Paroubkovu vstupu do této strany.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach pak Dimuna vyzval, aby si pomluvy a napadání nechal na svůj oblíbený server, ale Paroubkův spolupracovník přispěchal s tvrzením, že existuje tajná nahrávka z jednání představitelů ČSSD a Janka. Vybídl proto kontrolní komisi ČSSD, aby konfrontovala Stanovy ČSSD s tím, že její představitelé v Ústeckém kraji uplácejí předsedu jiného subjektu.

Falešný mail sliboval financování i od podnikatele Oulického

Aby těch podpásových úderů nebylo málo, přišly během víkendu médiím dvě tiskové zprávy, které měly vypadat jako oficiální vyjádření ČSNS 2005. V té první se psalo o vyloučení bývalého předsedy Janka kvůli zpochybňování integračního procesu s Paroubkem, protože ten zabrání hospodářské, sociální a kulturní devastaci naší země.

Zatímco první mail vypadal podezřele svým tónem a použitým slovník, druhý zase informacemi, které přinášel o budoucím financování ČSNS 2005. Po příchodu Paroubka se prý dá čekat štědrá podpora ze strany podnikatelů, kteří dříve podporovali ODS a ČSSD. „Patří k nim zejména pan Oulický jako představitel podnikatelské veřejnosti," použil odesílatel jméno kontroverzního podnikatele, čímž věrohodnosti zprávy rozhodně neposloužil.

Tajemník daruje pronájem, Benda se postaral o vybavení

Na falešné tiskové zprávy reagoval ústřední tajemník ČSNS 2005 Jaroslav Andres tím, že on sám věnuje straně darem pronájem části prostor v domě v pražské Radlické ulici. Na vnitřním vybavení se vlastními náklady podílel Paroubkův přítel Petr Benda, bývalý předseda ústecké ČSSD. Ostatně podle informací Práva už na státní svátek 28. září stály před domem vozy firmy zabývající se kompletním vybavením interiéru. Šlo o společnost z Teplic, domovského Bendova města.

Paroubek se nediví, že se jeho strana okamžitě stala terčem útoků některých médií i politiků. „Je to celé houskovina. Financování strany je naprosto průhledné a stojí za ním panové Andres a Benda. Hysterie z některých kruhů ČSSD mě nepřekvapuje. Nenávistně se chovali od chvíle, kdy jsem skončil jako předseda," říká Paroubek pro ParlamentníListy.cz s tím, že asi není úplně normální, že jedna politická strana odstřelí čtyři předsedy.

Chudáci Haškové a Škromachové se neumějí vyrovnat s realitou

„Horák, Zeman, Gross a já. Haškové a Škromachové a jim podobní jsou chudáci a neumějí se vyrovnat s realitou," tvrdí Paroubek, jehož pobavilo, že o bývalého předsedu ČSNS 2005 Karla Janka má zájem Suverenita - blok Jany Bobošíkové. O možné spolupráci už s ním hovořila místopředsedkyně Jana Volfová. „Podívejte, Volfová je nula a Janko taky. Matematicky vychází, že součet dvou nul je stále nula," prohlásil Paroubek.

V podobném duchu mluvil už o víkendu, když se nedokázal povznést nad slova, jimiž ho nedávno Janko počastoval, a v rozporu s heslem „do mrtvol se nekope", si do vyloučeného předsedy kopl: „Jsem rád, že ČSNS 2005 odplevelila svou stranu od této podivné osoby," vrátil mu Paroubek označení „plevel".

Politolog mluví o přestupu z extraligy do okresního přeboru

Paroubek si sice založil novou stranu Národní socialisté - levice 21. století, ale na 26. listopadu má naplánován slučovací sjezd právě s ČSNS 2005. Příliš velkou budoucnost však jeho straně odborníci nedávají. „Pan Paroubek přestoupil z extraligy do okresního přeboru," připomenul politolog Lukáš Jelínek pro Českou televizi skutečnost, že v loňských parlamentních volbách dostala ČSSD 1 155 267 hlasů, zatímco ČSNS 2005 jen 1 371.

K věci:

Paroubek to schytává: Utíkáš. Ani odejít z ČSSD neumíš slušně 

Končí oranžová éra. Tímhle se Jiří Paroubek zapsal do našich hlav 

Paroubek: Nechci být ve straně mafiánů, kterým není nic svaté. Odcházím 

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban, Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…