Spisovatelka Obermannová se přiznala: Některé články o sobě jsem četla až teď

12.09.2012 16:15

Kontroverzní spisovatelka Irena Obermannová právě dokončila svou novou knihu Panoptikum české. Zachytila v ní události, které provázely vznik její předchozí Tajné knihy. Jak obsah své nové knihy bude plnit, na to prý ale přišla až při návštěvách své psychiatričky. Z toho, jak na ni kvůli Tajné knize útočila společnost a především novináři, se prý musela léčit.

Spisovatelka Obermannová se přiznala: Některé články o sobě jsem četla až teď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obálka knihy Ireny Obermannové - Panoptikum české

Je to závratný a výmluvný příběh. Hodně lidí se mě ptalo, proč to znovu píšu, proč se z toho, co se dělo nepoučím a nepíšu opatrněji. Odpovídala jsem jim, že jsem se poučila. A proto píšu neopatrněji,“ uvedla v rozhovoru pro spisovatelka Irena Obermannová, která právě odevzdala rukopis své nejnovější knihy.

Ostatně to, že další knihu, kde se bude obhajovat ze zveřejnění svého vztahu se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem, již před časem slibovala.

O čem ale podle samotné spisovatelky Panoptikum české je?

Naše společnost je nemocná

Je o naší společnosti, která je pokrytecká, prolhaná a nemocná. Je to příběh spisovatelky, která po skandálu kolem své knihy přestala mít schopnost používat slova a začala mluvit pozpátku. Navštěvuje terapeutku, která usoudí, že není potřeba léčit spisovatelku, ale její psaní. Učí se znovu psát. A mluvit popředu. Tedy konkrétně,“ zmínila k tomu Obermannová, jejíž Panoptikum české vyjde v nakladatelství Motto už za měsíc, přesněji 15. října 2012.

Že i tato kniha bude pikantní, dává tušit i to, že na obálce opět nechybí fotografie Jana Saudka. Navíc v knížce nebude chybět ani soubor článků, které o ní kdysi vyšly.

Ty články byly hloupé a zlé

Některé jsem bohužel četla hned, jiné mi schovávala rodina do krabice, že až budu zdravá. Ty nejhnusnější jsem četla až teď v létě. Už jsem se neklepala, připadaly mi jen strašně hloupé a zlé. Ale to čtení bylo pro mě přínosem - zjistila, že už jsem opravdu v pořádku,“ podotkla Obermannová.

Podle jejího soudu čeští novináři Tajnou knihu zvulgarizovali a vítězoslavně odkryli, kdo je v ní kdo, místo aby odkrývali jiné věci.

Mým literárním přesvědčením až dosud bylo, že knihy mají usilovat o všeplatnost a tedy nejsou nutná konkrétní jména, protože jde o příběh, který by měl být srozumitelný i na Marsu. Ovšem po tom, co se dělo, jsem v případě Panoptika změnila názor. Vždy se řídím tím, co si žádá příběh. Tentokrát si řekl o větší konkrétnost,“ uvedla dále spisovatelka.

Nakonec se přiznala k tomu, že nelituje ani na okamžik toho, že Tajnou knihu o Havlovi sepsala a vydala. „Ne, nikdy ani na vteřinu,“ dodala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…