Spor v ODS: Opatrně s VV, Kalousek musí s kůží na trh

12.04.2011 8:48

Po dnešku nebude z poslaneckého klubu ODS znít k vládní krizi stejná písnička „zpívaná" předsedou klubu Petrem Tluchořem. Ten se za klub v posledních dnech jednoznačně vymezil proti Věcem veřejným po boku TOP 09. Předseda pražské ODS a poslanec Boris Šťastný přes ParlamentníListy.cz vzkázal vládní koalici: Musí se jednat a svou kůži na trh musí přinést i TOP 09.

Spor v ODS: Opatrně s VV, Kalousek musí s kůží na trh

"Není možné spustit hon na čarodějnice. Pro mě nic není černobílé. A pro mě Věci veřejné jsou stranou, kde určitě jsou vnitřní problémy, kde je co zlepšovat, ale jsou v ní pro mě legitimně zvolení zástupci. A já nechci měnit princip, že zastupitelská demokracie funguje," prohlásil kategoricky Boris Šťastný.

Jednat, jednat, jednat

"Občan a volič je ten, který volí. My nemáme právo tuto věc měnit. Proto plně respektuji postup prezidenta, jako jediný je uvážlivý. Není vyhrocený," odkázal na přístup prezidenta Václava Klause. Ten vzkázal, že nebude odvolávat žádné ministry, dokud nebude znát postup, co bude dál. Své prohlášení prezident přednesl těsně před tím, než mu premiér Petr Nečas doručil demisi tří ministrů Věcí veřejných v čele s Vítem Bártou.

Podle Šťastného je stoosmnáctičlenná většina pro pravostředovou koalici tak unikátní a stěží opakovatelnou šancí, že pokládá za „povinnost všech tří koaličních partnerů udělat maximum pro to, aby ten projekt mohl pokračovat".

"Jsem přesvědčený o tom, že jakékoliv vyhrocování situace, ultimáta a jednostranné návrhy nic neřeší. Jediné, co to může zachránit je rozumná debata dotčených lidí. To nepopírá, že všichni si přejeme, aby podezření že soukromá firma (ABL) může zasahovat do veřejného prostoru, aby tato věc byla jednoznačně a dlouhodobě vyřešena," prohlásil pro redakci Šťastný.

Čtěte také:
John čeká další nášlapné miny. Hraje se taky o Nečase?
Velmi narušené vztahy. Nečas se s Bártou nedohodl
V bytě Kristýny Kočí je policie. V ložnici našla štěnici

Schwarzenbergu, Kalousku, s kůží na trh!

"Musí se najít řešení současné krize. A každý bude muset udělat kompromis. A to platí i pro TOP 09," dodal Šťastný razantně. "Já říkám, že z této akce, která je vnitrostranickou záležitostí Věcí veřejných, více ztrácí ODS než TOP 09 a já nepřipustím, aby TOP 09 získávala politické body na úkor ODS na problémech, se kterými ODS nemá nic společného," konstatoval předseda pražských občanských demokratů.

"To prostě nepřipustím. Stejná zodpovědnost je na straně TOP 09 a tvářit se, že s tím nemají nic společného, že oni neponesou kůži na trh, není možné. Zodpovědnost nemůže nést jenom premiér Petr Nečas. Svojí zodpovědnost musí přinést i TOP 09, Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg," uzavřel Boris Šťastný před jednáním poslaneckého klubu.

Vadí mu, že TOP 09 opakovaně prezentují jako stranu, která od voleb není zatížena žádným korupčním skandálem a proto se distancuje od personálních změn, které by se měly této strany ve vládě dotknout. Přitom právě tato strana silnými výroky o privatizaci politické moci Vítem Bártou situaci vyhrocuje.

Na každém šprochu

Šťastný svým prohlášením nepřímo potvrdil už dříve publikované informace ParlamentníchListů.cz, že současná vládní krize a situace ve Věcech veřejných má patrně přesah i do vnitrostranického boje v ODS. Ten by měl vést k oslabení pozice předsedy strany a premiéra Petra Nečase a posílení předsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře.

Podle informací serveru ParlamentníListy.cz od několika členů Výkonné rady ODS to byl právě Tluchoř, který nejvíce tlačil, aby premiér Petr Nečas odvolal ministry Věcí veřejných Radka Johna a Josefa Dobeše.

Plán je prostý: Nečas opět vydá ostré prohlášení, ale kvůli nesplnitelnosti ultimáta bude muset, jako tolikrát v historii, ustoupit a najít s Věcmi veřejnými přijatelnější řešení. To v důsledku opět oslabí jeho pozici a bude vypadat jako slabý premiér a předseda, který si nejprve dupne a pak se stáhne.

Tluchoř fedruje své zájmy

Faktem je, že v současnosti je situace patová. Prezident Klaus sice obdržel od Nečase demisi tří ministrů VV, ale odmítl ji podepsat dokud nebude znát plán B.

"Na Výkonné radě se vůbec neřešilo, co nastane potom. Jaký krok B bude po kroku A Tluchoř pořád říkal, že to není potřeba," prozradil ParlamentnímListům.cz člen výkonné rady. Tomu odpovídá i informace serveru idnes.cz, podle které Tluchoř po včerejším jednání K9 prohlásil, že premiér další jednání K9 svolá až poté, co prezident Václav Klaus odvolá ministry za VV, jak mu to premiér navrhl.

Podle dalších informací redakce se předseda klubu ODS svým vyhrocováním vládní krize snaží o to, aby letošní nevolební kongres občanských demokratů byl volebním. Zde by sice Nečas nebyl odvolán, ale bylo by významně změněno vedení ODS tím směrem, že by zde měl právě šéf poslaneckého klubu ODS buď dalšího místopředsedu ze středních Čech nebo jiné sobě blízké osoby. Na minulém kongresu se mu totiž nepodařilo prosadit europoslance Milana Cabrnocha na funkci místopředsedy.

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …