Sprosťáku Schwarzenbergu, reaguje ODS na knížecí "p*del"

24.10.2011 11:46

Jadrným výrazem okomentoval ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg to, že si ODS na kongresu odhlasovala usnesení, že vstupu do eurozóny musí předcházet referendum. Je to jako vystrčit na zahraniční partnery p*del, nebral si při komentáři pro deník Právo šéf české diplomacie vůbec žádné servítky.

Sprosťáku Schwarzenbergu, reaguje ODS na knížecí "p*del"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Jedno z mála témat, které nabídl sobotní kongres ODS, byl postoj ke společné evropské měně. Přestože při vstupu České republiky do Evropské unie bylo přijetí eura podmínkou, občanští demokraté ho vzhledem ke krizi eurozóny přijmout nechtějí. Proto delegáti kongresu odhlasovali usnesení, že k této otázce bude muset být vyhlášeno referendum.

„To usnesení je jen z demonstrativních a vnitropolitických důvodů a znamená vystrčenou p*del, kterou jsme ukázali sousedům," reagoval ostře pro deník Právo ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Už před týdnem podobně zareagoval, když požadavek premiéra Petra Nečase na referendum označil za nakopnutí do zadku německé kancléřky Angely Merkelové, která o záchranu eura usiluje.

Schwarzenberg se vybarvuje, čí zájmy vlastně hájí

Schwarzenberg v této souvislosti upozornil, že vstup do eurozóny navíc není na pořadu dne, protože by Česko mohlo euro přijmout nejdříve za pět let. Podle něj chce premiér těmito slovy dělat ramena dovnitř ODS, zatímco na něm jako šéfovi diplomacie bude, aby takovéto výroky, které vedou ke ztrátě prestiže ČR v zahraničí, vysvětloval a žehlil.

„Vnímám to jako výraz nervozity TOP 09. Nebudu na sprosťárny pana ministra zahraničí reagovat. Alespoň je vidět, čí zájmy hájí pan ministr. České to nejsou. Transformuje ministerstvo zahraničí ČR do zastoupení (velvylanectví) Evropské unie při České republice," řekl pro ParlamentníListy.cz europoslanec ODS Ivo Strejček.

"Já jsem si myslel, že pan ministr přímou demokracii například ve formě přímé volby prezidenta podporuje. Znamená i jeho kandidatura vystrčení zadnice? I když v tomto případě je lépe zadnici vystrčiti, než do ní někomu lézti," komentoval probruselského a proněmeckého ministra zahraničí šéf pražské ODS a poslanec Boris Šťastný. 

Knížecí tlachy jsou už k nevydržení

V nejsilnější vládní straně panuje v pohledu na euro jednota a silná slova ministra zahraničí a šéfa rivalské strany na pravici na tom nemohou nic změnit. „Na vulgarity nereaguji. Jenom si myslím, že bychom měli euro odmítnout rovnou i bez referenda. Euro je pro tuto zemi špatné a nemělo by se vůbec přijímat," prohlásil pro ParlamentníListy.cz senátor ODS Jiří Pospíšil.

Na rozdíl od svých stranických kolegů se neudržel místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Vidím a razantně se do ministra zahraničí pustil. „Tyhle knížecí tlachy jsou už k nevydržení. Ten člověk si myslí, že může z úst vypustit cokoli a ještě mu za to někdo zatleská," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vidím.

Nervy tečou i francouzskému prezidentovi Sarkozymu

Silná slova v souvislosti s eurem ale nelétají jen na české politické scéně. Britský deník Guardian napsal o názorové přestřelce, do níž se dostal britský premiér David Cameron a francouzský prezident Nicolas Sarkozy na nedělním summitu EU. „Promarnil jste dobrou příležitost držet hubu," pustil se Sarkozy nevybíravě do Camerona.

„Už je nám zle z toho, jak nás kritizujete a říkáte nám, co máme dělat. Říkáte, že nenávidíte euro, ale teď chcete zasahovat do našich jednání," reagoval Sarkozy, když se vedl spor o to, zda se středečního summitu zúčastní jen zástupci 17 zemí platících eurem, jak požadoval Sarkozy, nebo přijedou představitelé všech 27 států EU, což prosazoval Cameron. Evropští lídři nakonec rozhodli, že se ve středu sejde kompletní sedmadvacítka.

K věci:

Hádka kvůli euru. Kníže má radši Merkelovou než české lidi 

Nečas mlží ohledně eura. Schwarzenberg: Dělá ramena, aby mu zatleskali 

Mládek: Nečas akorát sype eurozóně sůl do rány 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …