Sprostí vrahové Mašíni by měli být souzení, spílal Kováčik Vondrovi

28.08.2011 14:56

Ministr obrany Alexandr Vondra odletěl do Clevelandu na pohřeb Ctirada Mašína a při té příležitosti mu i jeho bratru Josefovi udělil nejvyšší vyznamenání svého resortu Zlatou lípu. Mašíni podle něj byli hrdinové. S tím bytostně nesouhlasí mimo jiné i komunistický poslanec Pavel Kováčik.

Sprostí vrahové Mašíni by měli být souzení, spílal Kováčik Vondrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

O Mašínech mnoho zejména mladých lidí nic neví. Podle Kováčika je to tím, že novodobé školství má tendence zamlčovat nepohodlné. "Po převratu školství mělo tendenci historii mistrovat," podotkl v nedělních Otázkách Václava Moravce. "Nic to ale nemění na tom, že zabití spoutaného a zneškodněného člověka a navíc civilní osoby je sprostou vraždou. Mašíni by neměli být vyznamenání, nýbrž souzeni za vraždu."

Vše o bratrech Mašínech čtěte ZDE

Média je přitom podle něj spíše glorifikují. "To není pravda," oponoval Vondra. Četl prý mnoho rozhovorů, které na Mašíny měly opačné názory. Problém podle něj není v novodobém školství, ale v tom, že tu vládl dlouhou dobu režim, který historii dezinterpretoval na denní bázi.

"Čtyřicet let tu byla historie interpretována očima majora Zemana," řekl Vondra. "Máme zákon, který říká, že ten režim byl nezákonný, nelegitimní, zločinný a zavrženíhodný. Na ten nesmíme nahlížet dnešníma očima."

Vondra tak de facto zopakoval svůj názor, který řekl v sobotu pro ParlamentníListy.cz. „Tady se v názoru lišíme. Já odmítám interpretaci našich dějin v duchu seriálu o majoru Zemanovi. Komunistická totalita byla stejně zrůdná, jako nacismus. A odboj proti ní byl a je hodný úcty. Jejich vyznamenání je v mé odpovědnosti a stojím si za ním," prohlásil rezolutně pro ParlamentníListy.cz Vondra v reakci na kritiku prezidenta Václava Klause, který se podivil na vyznamenáním Mašínů vládou Petra Nečase.

S Klausem nesouhlasí ani ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Postoj k Mašínům, jak známo, rozděluje český národ. Jsou zastánci odbojového názoru, že jsme v roce 1938, 1948 a 1968 měli bojovat. A stoupenci řekněme ohebnějšího stanoviska. Pan prezident má velmi vyvinuty instinkt vnímání většinového názoru," uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Psali jsme:
Klaus se ostře vymezil vůči Nečasovi: Mašíny nevyznamenal ani Havel
Vondra nepřímo Klausovi. Chápe dějiny jako major Zeman
Nečas: V Ctiradu Mašínovi ztrácíme hrdinu, který může být příkladem celé naší společnosti

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR:
Štětina: Komunisté nazývají Mašíny vrahy, nectí presumpci neviny

První tasil socialismus. Popravoval a mučil

Bratři Mašíni podle ministra obrany nebyli ti, kdo "tasili první". První totiž tasil režim. "V tu dobu už dávno byla popravena Milada Horáková nebo generál Heliodor Píka. Nejlepší dcery a synové národa byli nuceni k emigraci, byli posíláni do koncentráků a podobně."

Když moderátor Václav Moravec opáčil, že to s Mašíny přeci nemělo co dělat, reagoval Vondra okamžitě: "Ale samozřejmě, že mělo. Jejich otec byl hrdina protinacistického boje, Horáková byla rodinnou přítelkyní. Přece tu nebudeme zpochybňovat boj za svobodu. Alois Eliáš, který podal českým novinářům kolaborujícím s nacisty otrávené chlebíčky, Radomír Luža a další. Jsem přesvědčen, že kdo se v těch brutálních letech po nástupu podílel na odboji, je hrdina."

I proto Vondra předal Zlatou lípu Josefu Mašínovi osobně. Kováčik to kritizuje. "Co je na tom nejhorší, je to zneuctění toho vyznamenání kvůli tomu, že bylo uděleno hrdlořezům. Je to vzkaz různým existencím, že je vše dovoleno a to včetně vraždy. Navíc je to plivnutím do tváře všem obětem, zejména těm civilním. A je to také plivnutí do obličeje všem občanům, kteří s činy Mašínů nesouhlasí."

"Nepředpokládám, že bych se v tomto případě s komunistickým poslancem shodl," ukončil následně debatu Vondra.

Máte možnost ptát se i dalších politiků, Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Čtěte:
Mašíny a komunismus neznají, zato kritizují. Pedagog o mladých Češích
Ctirad Mašín byl pohřben v Clevelandu, na pohřbu byl i Vondra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …