Standard poskytne pacientovi potřebnou péči, uklidňuje lékař

29.09.2011 11:28

Od zavedení standardu a nadstandardu ve zdravotnictví si lékař Jaroslav Blahoš slibuje především zprůhlednění zdravotnictví. Zmizí prý protekce a snaha pacientů uprosit doktora na nějakou tu výhodu.

Standard poskytne pacientovi potřebnou péči, uklidňuje lékař

Jaroslav Blahoš, endokrinolog a prezident České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, v rozhovoru pro server idnes.cz vysvětluje, čím by se napříště mohl odlišovat zdravotnický standard od nadstandardu. Zdůrazňuje přitom, že už ve standardu dostane pacient veškerou nezbytnou péči.

Zprůhlednění zdravotnictví

Od zavedení standardu a nadstandardu ve zdravotnictví si lékař Jaroslav Blahoš slibuje především zprůhlednění zdravotnictví. Zmizí prý protekce a snaha pacientů uprosit doktora na nějakou tu výhodu. Pokud bude chtít pacient spát na jednolůžkovém pokoji, bude si za to muset připlatit a to bez ohledu na jeho funkci.

„Seznam těchto nadstandardních výkonů nebude velký. Bude jich do patnácti nebo dvaceti. ...  Řeknu vám takový klasický příklad. V našem osteocentru je hlavní diagnostickou metodou takzvaná denzitometrie. To znamená zjišťování hmotnosti kostí. Pacientům ji děláme jednou za rok a to je standardní metoda. Opakovaně se nám stává, že pacienti po třech měsících, půlroce, přicházejí s tím, že by si rádi zjistili, zda tablety, které jsme jim předepsali, účinkují. My ale jasně víme, že po třech měsících k žádné změně nemůže dojít."

Lékař vysvětluje, že pokud bude pacient i přesto trvat na častějším vyšetření zaplatí si je. Skutečností ovšem zůstává, že někteří lékaři tvrdí, že nadstandard by měl zahrnovat jen kvalitnější ubytování.

Související:

Lékaři se prý mají luxusně. Zfixlovaná čísla, zuří jejich odborář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…