Stanovisko WHO k plicním onemocněním a kouření

25.04.2016 0:00

Pozornost k plicním chorobám od narození do stáří plně koresponduje s hlavním principem nové evropské strategie WHO Zdraví 2020.

Stanovisko WHO k plicním onemocněním a kouření
Foto: Shutter
Popisek: Klinikazdravi

Má-li dojít k zásadním změnám ve zdravotním stavu naší populace, je nezbytné se zaměřit na celou škálu problémů, které mají dopad na zdraví v průběhu celého života. Priorita WHO je nazvaná Celoživotní investice do zdraví a posilování role občanů. Nedostatečná zodpovědnost za vlastní zdraví, nízká zdravotní gramotnost, to vše přispívá i k nárůstu plicních onemocnění. Vždyť právě ty jsou velmi často spojené s kouřením.

Dovolte mi uvést některá mezinárodní data a fakta. Celosvětově kouří více než jedna miliarda lidí. Tabák zabíjí až polovinu svých uživatelů, to je téměř 6 milionů lidí ročně. Více než pět milionů z těchto úmrtí jsou výsledkem přímého užívání tabáku a více než 600 000 předčasných úmrtí nekuřáků jsou výsledkem vystavení pasivnímu kouření. Přitom již po roce bez kouření klesá riziko kardiovaskulárních onemocnění na polovinu, riziko iktu se vrací na úroveň nekuřáků po 5-15 letech. Přestat kouřit se vyplácí i v prevenci rakoviny plic. Její riziko klesá na polovinu rizika u kuřáků po 10 letech nekouření; zároveň klesá riziko rakoviny úst, hrdla, jícnu, močového měchýře, dělohy a slinivky.

Neexistuje žádná bezpečná úroveň vystavení se pasivnímu kouření a přitom téměř polovina dětí pravidelně dýchá vzduch znečištěný tabákovým kouřem na veřejných místech. Více než 40% dětí má alespoň jednoho rodiče kuřáka. Česká populace vykazuje výsledky, které jasně hovoří, že protikuřácká politika je nedostatečná. Zvyšuje se incidence kuřáctví především u mládeže, kde kouří dokonce více dívky než chlapci.

Nově představené výsledky studie HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) ukazují, že nepříznivý trend kuřáctví u naší mládeže pokračuje, v mezinárodním srovnání zaujímají naši 11, 13 a 15ti letí nejpřednější místa v tom negativním smyslu.

S  těmito závěry nekoreluje současné projednávání zákona o ochraně před návykovými látkami, který se snaží o opatření, jak tuto situaci zlepšit. Projednávání zákona bylo podpořeno misí WHO před jeho prvním čtením v poslanecké sněmovně. Nejvyšší představitelé WHO deklarovali zcela jasně, že na jedné misce vah je zdraví tohoto národa a na druhé prosperita tabákového průmyslu. Čemu dají naši politici přednost?

MUDr. Alena Šteflová, Ph.D.

ředitelka kanceláře WHO v ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…