Staronový lídr komunistů Filip se na závěr sjezdu málem rozplakal

20.05.2012 15:50

Sjezd KSČM v Liberci přinesl minimálně tři překvapení. Prvním je, že si zvolil jako prvního místopředsedu dosud veřejnosti neznámého Petra Šimůnka. Druhé překvapení přišlo ve chvíli opětovného zvolení Jiřího Dolejše za místopředsedu pro odborné zázemí. Že byl zvolen za lídra rudých třešniček Vojtěch Filip, se ale očekávalo. Ovšem to, že Filip svou funkci vybojuje jaksi „o fous“, to zřejmě nikdo nečekal.

Staronový lídr komunistů Filip se na závěr sjezdu málem rozplakal
Foto: Filip Jandourek
Popisek: KSČM sjezd KSČM - Liberec 2012

Zatímco při předchozích sjezdech čekali vždy na komunisty před vchody do kongresových paláců odpůrci komunismu s transparenty, občany města pod Ještědem ponechal ten poslední sraz členů KSČM zcela v klidu. Jediným zádrhelem při sjezdovém rokování snad byl fakt, že v zábavním centru Babylon, kde se sjezd odehrával, někdy dlouze bloudili po chodbách jak delegáti, tak novináři. První nemohli najít kongresový sál, druzí pak své tiskové středisko.

Jak trefně poznamenala hned v sobotu ráno i ČTK, chodby hotelové komplexu Babylon, který byl dříve továrnou, jsou totiž zde skutečně babylonem. "Delegáti v nich bloudili sem a tam a vyptávali se na kongresový sál, který se skrýval v suterénu. Bloudili i novináři. Tiskové středisko bylo totiž označeno rovněž jako kongresový sál. Ten skutečný jednací jim byl zapovězen, byli odkázáni jen na projekční plátno," napsala ČTK.

SLEDUJEME Liberecký sjezd KSČM

Vedení KSČM se ale prý pro severočeské město rozhodlo především kvůli přednosti lepšího ubytování všech delegátů. „Město Liberec vyhrálo výběrové řízení na konání sjezdu, a to právě kvůli dobrým možnostem ubytování,“ zmínil už v předvečer sjezdu předseda partaje Vojtěch Filip v pořadu ČT24 Události, komentáře.

První výrazné překvapení na sjezdu přišlo, když si delegáti v sobotu odhlasovali, že sjezd zvolí nejen předsedu, ale také všechny místopředsedy, které doposud volil ústřední výbor strany. Delegáti si také večer odhlasovali, že zruší funkci místopředsedy pro zahraniční politiku. Rozhodli tak, že budou jen dva místopředsedové – pro ekonomiku a odborné zázemí.

Všechny členy vedení pak měli rudí volit v sobotu. Kvůli pokročilé době ale volbu dvou místopředsedů přesunuli na neděli. Místopředsedou odborného zázemí pak sjezd zvolil Jiřího Dolejše – ten se musel v roce 2009 tohoto postu vzdát – a místopředsedkyní pro ekonomiku se stala znovu Miloslava Vostrá. V sobotu byl potvrzen do funkce předsedy Vojtěch Filip, jeho statutárním zástupcem se stal Petr Šimůnek.

„Já jsem ale vůbec nepředpokládal, že bych mohl být zvolen. Stalo se. To je jako když vyhrajete olympijské hry,“ řekl překvapený Šimůnek krátce po zvolení ParlamentnímListům.cz.

"Těch 452 delegátů tady v Liberci je nejmasovější a velmi reprezentativní sjezd - to chápu jako ocenění své dosavadní práce. Chápu to také jako ocenění toho, čeho se držím nejvíc, tedy rozumu plus slušnosti plus pracovitosti," dodal pak rozradostněný Dolejš ke svému úspěchu ParlamentnímListům.cz.

Jsme jako superzaoceánský parník, ostré zatáčky vedou k převrácení

Filip pak krátce po svém zvolení přiznal, že je vidět, že jsou straníci čím dál náročnější, ale politiku KSČM prý do budoucna výrazně měnit nehodlá. A to přesto, že radikální křídlo strany po celý první den volebního sjezdu šilo do svého lídra, co to dá. Podle některých straníků prý vede stranu od prohry k prohře. Filip nakonec dostal od straníků "za uši" jen tím, že jej nezvolili v prvním kole a musel podstoupit konečný rozstřel se zástupcem "stalinistického" křídla Stanislavem Grospičem. Ten nakonec odjíždí z Liberce bez jakékoliv funkce.

"Někteří lidé jsou nespokojeni, že to jde pomalu, ale já si velmi dobře uvědomuji, že každá politická strana je jako superzaoceánský parník, kde ostré zatáčky vedou k převrácení lodi. A ten pomalý chod je vždycky kritizovatelný," uvedl Filip v sobotu.

Všichni členové nového vedení KSČM budou zastávat své posty ve straně pro další čtyři roky.

Delegáti navíc v Liberci projednali i některé stranické materiály a přijali k nim závěrečné usnesení sjezdu. Zvláště Socialismus pro 21. století se jim ale moc nezamlouval. Převážně mínili, že takový materiál na sjezd nepatří.

Filip se málem rozplakal

Na konci sjezdu pak zmínil staronový předseda partaje Vojtěch Filip, že by chtěl poděkovat těm, co mezi námi nejsou. "Především paní Jiřině Švorcové.... Nemají pravdu ti, co říkali, že naše strana zemře," zmínil Filip s pohnutím v hlase. Na úplný konec si pak všichni zapěli Internacionálu.

Lídr rudých pak na krátkém brífinku novinářům řekl, že je rád, že Ústřední výbor strany splnil svůj úkol.

„Nejenže zvolil nové vedení strany, ale potvrdil i členy ústředního výboru a pokud jde o stranické materiály, tak ty byly přijaty s těmi pozměňovacími návrhy, které jednotliví delegáti přednesli. Jsem přesvědčen o tom, že je to dobrý materiál, protože umožňuje Komunistické straně Čech a Moravy odpovědět na většinu otázek, které lidé kladou v České republice. Jde například o to, jakým způsobem vybřednout z krize a řešit tu velmi složitou společenskou a ekonomickou situaci. Takže v tomto ohledu jsem spokojen,“ dodal Filip s tím, že nyní je třeba se rychle vrhnout do nelehké práce.

Dvoudenní sjezd KSČM podle informací ČTK přišel komunistickou stranu na jedna a půl až dva miliony korun. KSČM má ale podle Filipa už delší dobu program obnovy členské základny. Od roku 2008 prý přírůstky členů stoupají a tento trend pokračuje. Věkový průměr členské základny KSČM přitom podle ČTK stoupl ze 70 let v roce 2008 na nynějších téměř 75 let. Dá se tak předpokládat, že počet členů KSČM, kterých je nyní kolem 56 tisíc, bude i nadále klesat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …