Starostou roku je Kašpárek z malé jihočeské obce. "Předběhl" velké ryby

24.11.2011 17:27

Česká republika zná nejlepšího starostu. Kdo by čekal, že jím bude primátor nějakého velkého města či starosta menšího okresního, plete se. Starostou roku se stal Pavel Kašpárek (NZ) z obce Úsilné na Českobudějovicku. Zvítězil mezi 222 přihlášenými.

Starostou roku je Kašpárek z malé jihočeské obce. "Předběhl" velké ryby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Kašpárek,starosta roku

 Pavel Kašpárek vede obec o 407 obyvatelích už celých 21 let! Svou výhrou v soutěži, kterou vyhlašuje Poštovní spořitelna spolu s Nadací Via, získal do obecního rozpočtu 250 tisíc korun a rychtářské právo jako symbol dobrého vedení obce.

Nejlepší ze dvou set

Kašpárek ve finále porazil starosty z obcí Heřmanice na Liberecku, Krásensko na Vyškovsku, Zděchov na Vsetínsku a Lány na Kladensku. Finalisty porota vybrala z 222 přihlášených starostů.

Fotogalerie z akce ZDE

"Teprve to tak nějak zpracovávám, to vítězství. Velmi mne to těší, i ta finanční částka pro obec se samozřejmě hodí. Ale ten titul je důležitější, nikoli pro mne, ale pro obec a pro všechny lidi, kteří se mnou spolupracují, i pro občany. Receptem je především komunikace se všemi občany - sousedy, jejich motivování a podpora ze strany obce, pocit sounáležitosti s obcí, hrdost - tedy mezilidské vztahy. Pak již jde všechno téměř samo," řekl pro ParlamentniListy.cz nejlepší český starosta.

To, že vyhrál soutěž e prý zásluha i obyvatel Úsilného, kteří chodí s dobrými nápady, snaží se s obcí spolupracovat na mnoha projektech, akcích a třeba oslavách.

Lidé v obci Úsilné podle komise svého starostu vyzdvihují například za péči o kulturu. Jeho přičiněním byla zpřístupněna unikátní podzemní Eliášova dědičná štola a byla vybudována víceúčelová budova, kterou užívají sportovci, hasiči a dva národopisné soubory. Od roku 2001 obyvatelé obce každoročně pořádají Svatováclavskou pouť a místní pekařky od roku 2009 pečou podle staré receptury krajovou specialitu takzvané voselské uši.

V obci byla za dobu, kdy je v jejím čele Pavel Kašpárek, rovněž zrekonstruována většina komunikací včetně osvětlení a byl tam vybudován rozvod plynu, vody a kanalizace.

Komise při výběru Starosty roku hodnotila hlavně péči o ekonomický, kulturní a společenský život obce, komunikaci s občany a jejich zapojování do rozhodování o veřejných záležitostech, aktivní spolupráci s místními spolky či inovativní přístup k vedení obce. Posuzovala ale i estetický vzhled obce.

Vše je o lidech

"Ale to je vše o lidech, které máte okolo sebe. Je to o tom, že se na lidi jak na úřadě, tak i občany můžete spolehnout, je tam sounáležitost, dobré vztahy a snaha pomoci dobrým věcem. A to je to, co mne na tom nejvíce těší, pocit, že děláme dobré věci, a že se nám zatím daří," svěřil se skromně starosta.

Lidé si zase myslí, že je to hlavně zásluha jejich starosty. "Nápady mít člověk může, ale když je pochopení na úřadě, když pan starosta chce a dělá vše proto, aby se dobré věci dařily, pak je vše jednodušší. Všichni mu děkujeme za to, co pro Úsilné dělá. Je to vážně ten nejlepší starosta v Česku," říkají svorně lidé z malé vesničky na jihu Čech. Dodávají, že je to i o tom, že na malých obcích se tolik nepolitikaří, méně mluví a více myslí a dělá.


"Komise poměřovala i osobní nasazení finalistů, protože v naší soutěži nesoupeří obce, ale starostky a starostové. Určitým vodítkem byl i počet podpisů obyvatel připojených k nominaci. Pavla Kašpárka nominovalo do soutěže 194 spoluobčanů," uvedla Markéta Krausová z Nadace Via, která soutěž spolu s Poštovní spořitelnou vyhlašuje.

První ročník soutěže se uskutečnil v roce 2009 a svého starostu nebo starostku do ní mohou nominovat občané z vesnic do 2000 obyvatel.

Více o Jihočeském kraji, z něhož vítězný starosta pochází, ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…