Starostové chtějí na kraj: Rozbijeme “chobotnici ČSSD versus ODS“

18.11.2011 12:29

Nové hnutí Jihočeši 2012, v němž chce řada starostů kandidovat v příštím roce v krajských volbách, chce uspět a rozbít prý "chobotnici", která ovládá politiku v Jihočeském kraji. Kromě primátora Juraje Thomy (OPB), starosty Tábora Jiřího Fišera (T2020), je zde třeba i bývalý starosta Písku a ředitel Krajského úřadu Luboš Průša, ale i řada dalších lidí. Nelíbí se jim sloučení ČSSD a ODS a nepříliš efektivní politika směrem k městům a obcím.

Starostové chtějí na kraj: Rozbijeme “chobotnici ČSSD versus ODS“
Foto: Radek Kraus
Popisek: Ondřej Veselý,

 Hnutí Jihočeši 2012 se nelíbí, jakým způsobem se rozdělují peníze, jak se na kraji rozhoduje o stěžejních věcech, zakázkách a podobně. "Mou podporu mají a spolupráci se nebráním. Vidím v tom budoucnost. A jistě by bylo dobré, aby starosta druhého největšího města v kraji byl součástí takové aktivity," uvedl pro ParlamentniListy.cz starosta Tábora Jiří Fišer (T2020).

Lapí i Thomu?

Hnutí láká i primátora Budějovic Juraje Thomu. Ten je zatím asi největším kritikem krajské politiky. Teď především se nestačí divit tomu, že se jeho největší sok Martin Kuba stal ministrem průmyslu a obchodu. Právě Kuba totiž "nechal" v loni sesadit Thomu z křesla primátora. Thoma se na post po volbách vrátil. Primátor patří ke kritikům jihočeské ODS, proto z ní vystoupil a založil vlastní Hnutí Občané pro Budějovice.

"Už před lety odstavila parta kolem Dlouhého z Hluboké bývalého primátora Budějovic a místopředsedu ODS Miroslava Beneše. Stoupenec Václava Klause jim nešel na ruku, nahradili ho Jurajem Thomou. Po letech jsem zažil totéž, favoritem bossů se stal Martin Kuba, z něhož udělali šéfa jihočeské ODS a vicehejtmana," řekl před časem médiím právě primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

V hnutí Jihočeši 2012 jsou ale i další lidé, kteří by se rádi více podíleli na politice kraje. Jeden z nich velmi kritizuje vedení kraje a propletence, které tam jsou. Nechce ale říct své jméno. Prý se bojí...

"Tak si to vezměte - funguje tam velká koalice ČSSD a ODS. Přitom jedna strana druhou pomlouvá. Jedna hází vinu na druhou. Hejtman, i jeho nohsledové odmítají politiku ODS, přitom ale jezdí k Pavlovi Dlouhému na Hlubokou. A když nejezdí, radí se s ním a on tu ovlivňuje všechno. Ať je to poslankyně Bohdalová, radní Procházková, nebo náměstkyně hejtmana Stráská a někteří další. Jsou sice v ČSSD, ale přitom dělají vše, co si ODS přeje. Některé z těch dam jsou vlastně ódeesačky, jen v barvách socdem. Je to tam tak propletené, že se v tom nikdo nevyzná. Jeden donáší na druhého, pomlouvají se navzájem a hlavně lžou, a to mne osobně vadí," říká jeden ze starostů.

Poukazuje i na podivné machinace s evropskými dotacemi, na kauzu ohledně bývalého tajemníka hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) - Petra Podholy, který byl nařčen v souvislosti s dotacemi z EU z toho, že měl ovlivňovat rozdělení peněz. Hejtman se od něj distancoval. Podhola v době, kdy se na to přišlo, seděl už na radnici jako náměstek primátora pro sociální věci. V době, kdy měl údajně chtít ovlivnit věci s odkazem, že si to přeje pan hejtman, byl ale ještě jeho tajemníkem. Kauza takzvaně vyšuměla. Policie ani nezačala nikoho prověřovat. Na to odpůrci současného uskupení na kraji rovněž poukazují.

V čem jede Dlouhý?

"Třeba hejtman Zimola věděl, stejně jako všichni, že se staví Vltavská vodní cesta, tedy splavnění Vltavy. Opět věc, v které "jede Dlouhý" a jeho dotace z unie. Až do doby, než se to otevíralo, mlčel, pak to najednou označil za problém, zbytečnost, vlastně za tunel a odsoudil to. Proč proti tomu nevystoupil dřív a natvrdo? Podobně podivné je to s Jihočeským letištěm v Českých Budějovicích. Ať se někdo podívá, co je to vlastně za firmu, jak funguje. A proč tady někdo podporuje tak strašně cestování vzduchem, když tu nemáme ani pořádné silnice, natož tolik potřebnou dálnici. Zimola je taky jedním z těch, kteří jezdí na Hlubokou. Vždyť mezi jeho kamarády patří i starosta Hluboké a senátor za ODS Tomáš Jirsa, a takových věcí je hodně," říká nejen starosta malé obce, ale i někteří další.

V příštím roce nastanou krajské volby. Zatímco by ODS měla lídra jasného - pokud by se ministrem nestal Martin Kuba, byl by to on, nyní je otázkou, kdo z modrých to bude. ČSSD zatím stále sází na Zimolu. Někteří si myslí, že ČSSD v kraji opět vyhraje, jiní si tak jistí nejsou. Současný hejtman by se prý ale i podle svých spolustraníků dostal výš. Už, už měl nakročeno do předsednictva ČSSD, právě ale kvůli kauze s jeho tajemníkem se nakonec místopředsedou strany nestal. Parlamentní volby budou až za čtyři roky, do té doby se tak hejtman jen těžko dostane výš, než je nyní.

"Poté, co tu někteří členové předvádí a jak se změnila politika ČSSD, si nejsem až tak jistý, jak krajské volby dopadnou. A to je i jeden z důvodů, proč jsem z ČSSD před časem odešel. Naprosto se odvrátila od politických cílů. To nejen na jihu Čech, ale celorepublikově," okomentoval pochybnosti třeba i senátor Miroslav Krejča z Písku.

Jak dopadnou krajské volby, si teď neumí zatím nikdo představit. Sociální demokraté nemají jiného tahouna, než je Jiří Zimola. ODS musí najít lídra za Martina Kubu, a ostatní strany rovněž tápají. O skutečné osobnosti je v kraji nouze.

Bez Zimoly a Jandáka nemají nikoho

"Kdyby neměli socialisté ve svých řadách Zimolu a Jandáka, neměli by tam koho dát. Ostatní jsou šedé myši. A když se někdo náhodou chce prosadit, je šikovný, pracovitý a schopný, udusí ho, ušlapou ho. Právě buď ty bývalé struktury, nebo ti, kteří nechtějí, aby je někdo předběhl," míní lidé z vnitřku strany.

Pokud by ale například již zmíněné sdružení Jihočeši 2012 dokázalo sestavit silnou kandidátku, na předních místech včele s jihočeskými starosty a regionálně známými osobnostmi, pak by to mohli být právě oni, kdo by volby mohli vyhrát a obsadit ty nejdůležitější posty.

"Jestli někdo z lidí nebude chtít volit třeba přímo natvrdo KSČM, rozhodně nebudou volit ČSSD a ODS, jako předtím. Tím, že Kuba byl jmenován ministrem a poslanec Michal Doktor na protest odešel z ODS, jen tato strana dokázala, že kmotrovství uvnitř velmi bují. A ČSSD už ukázala svou neschopnost. My jsme pro ně alternativa a uděláme vše pro to, abychom to z kraje vymetli. Rozdělili si posty, rozhodují si sami a my jsme jim fuk. Na obce a města se nemyslí. Co pro nás kdo udělal, kromě pár věcí pro hasiče," dodal další ze zakládajících členů Hnutí Jihočeši 2012.

To chce také v příštích týdnech odhalit jména těch, kteří na kandidátce budou. Lidé ze silných stran na jihu Čech se teď vážně obývají, že pokud toto hnutí sežene silné kandidáty a dost příznivců, může po podzimu 2012 situace na jihu Čech vzít zásadní obrat.

Dále čtěte:
Nechal jste se oklamat. A my tím trpíme, říkají Jihočeši ministrovi
Paroubek: Zbláznil se snad hejtman Zimola?

Ilustrační foto: Hans Štembera

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…