Šťastný a veselý nový rok? To asi úplně ne. Máme čísla

30.12.2011 11:39

Blížící se první leden nebude pro řadu z nás znamenat jen kocovinu z oslav roku 2012. Bude znamenat i začátek účinnosti řady systémových i dílčích reforem, které prosadila vládní koalice. Změny se dotknou přímo či nepřímo všech obyvatel bez rozdílu, některých více, jiných méně.

Šťastný a veselý nový rok? To asi úplně ne. Máme čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Reformy vstoupí do života lidí v situaci, kdy počet lidí s příjmem menším než 9.329,40 Kč na osobu (tzv. příjmová chudoba) přesáhl 1 milion. Z dostupných údajů také vyplývá, že v roce 2011 vzrostl počet lidí, kteří nedosáhnou na průměrnou mzdu v České republice, a to na téměř 63 procent, když v roce 2009 dosáhlo na průměrnou mzdu ještě 58 lidí.

Zadlužujeme se, prý to ale ujde

A když statistika, pak není od věci dodat, že zadlužení domácností už je větší než 1,1 bilionu korun. Nutno ale dodat, že největší podíl představují hypotéky. Bez zajímavostí je, že klesá zadlužení u nebankovních společností.

Ovšem řekne-li se zadlužení, pak je nutné poznamenat, že podle ekonomů nejde o dramatické číslo. „Situace je taková, že makroekonomicky to žádný zvláštní problém není. Ale je to samozřejmě v jednotlivých případech sociální problém těch zadlužených jednotlivých rodin. Nicméně z hlediska stability bankovního sektoru, stability národního hospodářství české rodiny nijak předlužené nejsou," řekl už před časem ParlamentnímListům.cz exministr financí sociální demokracie a dnes hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Jinde dluží domácnosti víc

Podle něj je míra zadlužení našich domácností srovnatelně malá se světem. „Například hypotéky se u nás dnes pomalinku blíží k pětadvaceti procentům hrubého domácího produktu, zatímco průměr v Evropské unii je někde kolem šedesáti procent. A jsou země, například Británie, kde je to sto dvacet procent plus mínus," uvedl příklad Mertlík s tím, že se tak v číslech o rostoucím zadlužení domácností nedozvídáme nic dramatického.

Ale zpět k prvnímu lednu 2012. Ten především přinese navýšení snížené sazby DPH na 14%, základní sazba setrvá na 20%. Zatím se počítá s tím, že v roce 2013 se mají obě sazby sjednotit na 17,5%. Ovšem ministr financí Miroslav Kalousek v posledních dnech připustil, že krize eurozóny by mohla být stimulem pro ještě vyšší jednotnou sazbu DPH a v kuloárech už se mluví o jednotné sazbě 20 procent.

Inflace může být problém

Vláda navýšení DPH odůvodnila nutností zabezpečit důchodovou reformu. Experti ministerstva financí počítají v souvislosti s růstem DPH s vyšší inflací v příštím roce, odhadují 3,5%. „Jakmile se dostáváme nad dvě procenta inflačního růstu, pak čím je ten růst vyšší, tím je to větší problém pro ekonomiku,“ řekla ParlamentnímListům.cz Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Ke zdražení ovšem nedojde jen kvůli DPH. V lékárně například budeme muset vytáhnout svou peněženku u léků do 50 korun. Naproti tomu budeme platit jen 30 korun za celý recept a nikoliv jako dosud za každou položku v něm. V nemocnici zaplatíme za den pobytu sto korun oproti dosavadním šedesáti.
Zdraží ale i dálniční známky a vyšší bude i mýtné, což patrně bude mít vliv na zdražení koncových výrobků. O cca 6% zdraží podle odhadů elektrická energie a teplo u některých tepláren může podražit o 10 procent.

V příštím roce se zvednou i další poplatky. Za vklad do registru nemovitostí zaplatíme tisíc korun na rozdíl od dosavadních 500 Kč. V průběhu roku 2012 má také vzrůst poplatek za stavební povolení. V neposlední řadě mnoho měst a obcí sáhne k dalšímu navýšení ceny nájmů za obecní byty.

A teď něco pro nezaměstnané

Odstupné už nebude za každých okolností tříměsíční, ale bude záležet na dlouhodobosti našeho zaměstnání. Odstupné bude činit jeden měsíční plat, když budeme pracovat u zaměstnavatele méně než rok, dva měsíční platy, když do dvou let a tři měsíční platy, když více než dva roky. Odstupného se týká ještě jedna novinka. Kdo jej totiž dostane nebude mít po dobu „krytou“ odstupným nárok na podporu v nezaměstnanosti. Podporu získá až následně.

Tady je třeba dodat, že sama podpora v nezaměstnanosti se radikálně mění. Jednak si při pobírání podpory v nezaměstnanosti nebudeme moci přivydělat ani korunu, když dosud tu byla možnost přilepšit si přivýdělkem až čtyři tisíce korun měsíčně. Navíc podpora klesne těm, kdo z pracovního poměru odejdou o své vůli a těm, kteří podepíší se zaměstnavatelem dohodu o ukončení pracovního poměru. V obou případech budou takoví nezaměstnaní pobírat podporu jen ve výši 45 procent.

Nezaměstnaný, ale ne nepracující

Podpora v nezaměstnanosti bude od příštího roku také svázána s možnou povinností vykonávat veřejné práce. Kdo je po dvou měsících nezaměstnanosti odmítne, přijde o podporu a bude odkázán jen na sociální dávky.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nakonec neprosadilo snadnější výpověď do zákoníku práce, ovšem prosadilo další výpovědní důvod. Zaměstnavatel může dát výpověď tomu, kdo poruší „zvlášť hrubým“ způsobem pokyny lékaře při nemocenské.

Něco pro rodiče

Změny nastanou od roku 2012 ve financích, které dostávají matky na dvou-, tří- a čtyřletém cyklu. V praxi to bude znamenat, že tříletému cyklu poklesne rodičovská v souhrnu o takřka 16 000 korun. Naopak u dvouleté a čtyřleté rodičovské se příjmy o více než tři tisíce zvýší a bude platit strop 220 000 korun za celou dobu pobírání rodičovské.

Zmíněné změny se ale dotknou jen těch, kteří po 1. lednu teprve na rodičovskou dovolenou nastoupí, nebude se měnit systém těm, kteří tam již nyní jsou, když nebudou chtít. Naopak koalice usnadnila výhodnější pobírání rodičovského příspěvku nezaměstnaným ženám, souvisí to s tím, zda nemocenské pojištění platil alespoň otec dítěte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …