Šťastný z ODS: Je mi na zvracení. Chybí jen mikrofony v pisoárech

14.05.2011 6:43

AKTUALIZOVÁNO Poslanec a předseda pražské ODS Boris Šťastný je znechucen z politické situace a zveřejnění další tajné nahrávky z prostředí Věcí veřejných. Pro ParlamentníListůy.cz uvedl, že je mu doslova na zvracení.

Šťastný z ODS: Je mi na zvracení. Chybí jen mikrofony v pisoárech

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Poslanec je v současnosti mimo republiku, ve Španělsku. „Je to hrozný hnus, co se děje. Z české politiky se v posledních týdnech vytratil souboj myšlenek a ideálů a nahradil ho souboj odposlechů. Už chybí jen štěnice pod pisoáry a skryté kamery v záchodových mísách. Zvracel bych z toho," vyjádřil se expresivně pro ParlamentníListy.cz poslanec.

SLEDUJEME TÉMA nahrávka VV  

Podle něho by se měla trojkoalice udržet. „Já osobně preferuji proreformní vládu Petra Nečase sestavenou na principu výsledků voleb. Kdo má jakýkoli jiný nápad vládního uspořádání, jak jinak by ODS mohla prosadit pravicové reformy, ať ho představí. Já jsem však žádný do této chvíle neviděl a žádný mne ani nenapadá," dodal Šťastný.

Už jsme psali: Venku je další nahrávka. Bárta prý donáší Klausovi a přitom jej ovládá

Pospíšil zpochybňuje koalici s VV

Obsah zmíněné nahrávky považuje za závažný ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil, o jehož resort údajně Věci veřejné projevily zájem. „Budeme se na grémiu bavit, jak dál postupovat, nemohu vyloučit ani variantu ukončení spolupráce s Věcmi veřejnými," sdělil Pospíšil. Nejbližší schůzka koaličních špiček je plánovaná na středu.

Záznam nahrávky ZDE

Podle ministra Pospíšila nynější situace potvrzuje obavy nejsilnější vládní strany. „Před několika týdny jsme jasně řekli, že ABL nemůže být zastoupena ve veřejné správě a ministerstvo vnitra nemohou spravovat Věci veřejné. Nahrávka potvrzuje postoj, jenž nám někteří vyčítali a vnímali ho jako příliš tvrdý," uvedl místopředseda ODS.

První místopředseda poslaneckého klubu Jan Bauer svého koaličního partnera také moc nešetří. "Je skutečností, že Věci veřejné jsou skutečně divná parta lidí. Pokud nás stále respektují jako partnery, musí vysvětlovat a přicházet s omluvami především oni. Co je to vlastně za lidi, když se stále někde nahrávají, pak to práskají a ještě tím otravují společnost? Mám svou hrdost a také srovnané životní hodnoty. Ani nutné reformy pro mě nejsou hodnotou absolutní. Je hranice, za kterou nepůjdu," sdělil ParlamentnímListům.cz Bauer. 

Klidnější hlasy v ODS

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Vidím ale zaujal umírněnější postoj. Případné rozhodnutí o vypovězení koaliční smlouvy podle něho přísluší Výkonné radě ODS. "Já jsem přesvědčen, že se musíme na stávajícím vládním půdorysu pokusit prosadit zásadní reformy. Pokud by se toto nepodařilo, tak pak rychle pryč," sdělil ParlamentnímListům.cz Jan Vidím.

"Ta tajná nahrávka, která se včera vyloupla na Youtube, svědčí o tom, jaký prapodivný spolek je Bártova parta hic. Důvodem pro ukončení koaliční spolupráce by ale doopravdy měl být pouze krach koaličních reforem. To, že ale tihle parŤáci z mokré čtvrti jsou ale fakt hodně, hodně divní, tak o tom žádná," dodal Vidím. 

Podobně první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová nechce dělat unáhlené závěry. Občanští demokraté budou prý celou záležitost v koalici probírat příští týden na grémiu strany." Já neležím na zpravodajských servrech a normální věc je ta, že se sejde grémium ODS a bude se o tom bavit. Nemíním nyní nabíhat na nějaké nahrávky, které nás manipulují k nějakým věcem," řekla pak ke stavu koalice v ČT.

Kritika Pospíšila od kolegů z ODS

"Reakce Jiřího Pospíšila neodpovídá formátu a nadhledu ministra. Beru si na pomoc poznatky z výchovy a dorůstání dětí: puberta vyžaduje trpělivost. Jakkoli my tedy nejsme rodičí strany Věci veřejné," zkritizoval Pospíšila poslanec Michal Doktor, který se v boji o předsednický post v klubu postavil Petru Tluchořovi.

Poslanec Pavel Bém s Pospíšilem také vyloženě nesouhlasí. "To by jistě ODS mohla udělat. Ale ptal jste se pana místopředsedy na krok č. 2? Odejít do opozice? Rezignovat na reformy? Vzdát se odpovědnosti za stabilizaci veřejných rozpočtů? Nechat spadnout předlužený státní rozpočet do státního bankrotu? Předat vládu socialistům a komunistům? Nebo jít do předčasných voleb a prohrát? Něvěřím, že právě toto místopředseda ODS chce," řekl na adresu Pospíšila Bém.

 K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…