Stát bude zjišťovat, kdo je gay či lesba. Menšina nadšena

06.11.2010 13:29

Už v březnu příštího roku se v Česku uskuteční po deseti letech sčítání lidí domů a bytů. Tentokrát jde ale o naprosto převratnou novinku, protože formuláře budou obsahovat i otázky typu, zda je někdo ve svazku registrovaného partnerství nebo jaké má připojení k internetu.

Stát bude zjišťovat, kdo je gay či lesba. Menšina nadšena

Český statistický úřad, který bude ve spolupráci s Českou poštou sčítání provádět, už se prostřednictvím formulářů nebude zajímat ani tak o majetkové poměry, jako spíš o vzdělání, víru, sexualitu či připojení k internetu.

"Chceme zjistit co nejvíce informací, a protože dnes je doba, kdy sice někdo má někde trvalé bydliště, ale ve skutečnosti žije úplně jinde, zanesli jsme do formulářů i trochu citlivější dotazy, ovšem na stejné úrovni, jako ty, zda je někdo ženatý, či rozvedený," sdělil ParlamentnímListům.cz místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal.

Český statistický úřad by si sice mohl na jedné ze čtrnácti krajských radnic zjistit, kde a kolik je uzavřeno registrovaných partnerství osob stejného pohlaví, nemá to ale takovou vypovídací hodnotu, jakou od toho ČSÚ čeká.

"Ti lidé se mohli zaregistrovat třeba v Praze, ale ve skutečnosti žijí třeba v jižních Čechách, na Moravě, nebo naopak. A my chceme i demograficky zjistit, kolik lidí v těchto svazcích žije tam či jinde. Zda je třeba poměr lokalit s vysokou příslušností k nějaké církvi naopak nižší s počtem gay a lesbicky zamřených a společně žijících lidí a podobně," vysvětlil Drápal.

Z dotazů na partnerství se dá pak podle něj vyčíst i to, zda nejčastěji registrované svazky uzavírají lidé základního, středoškolského či vysokoškolského vzdělání, nebo jestli bydlí spíš v bytě, době a jaké vykonávají povolání a podobně.

Menšina má radost
"Problém s tímto typem otázky jsme za Gay a lesbickou iniciativu neměli, ba naopak. Vřele jsme uvítali, že jsme se tímto naopak stali rovnoprávnými občany, protože jde o stejný typ otázky, jestli je někdo ženatý, vdaný, rozvedený. Je to ještě více zrovnoprávnění postavení gayů a leseb v České republice, než dosud," podotkl předseda Gay a lesbické iniciativy Jiří Hromada.

Všechny odpovědi na otázky uvedené ve formulářích jsou povinné. Komisaři z ČSÚ ale už nikoho nepřimějí k tomu, aby skutečně odpověděli podle pravdy, nebo si odpověď vymysleli. A to se netýká jen sexuální orientace, ale i dalších záležitostí.

Každý občan ČR dostane formulář pro sčítání minimálně deset dní předem. Sčítání se uskuteční z 25. na 26. března. Do domácností doručí formuláře pracovníci České pošty nebo její brigádníci. Občané ČR si pak mohou vybrat, jestli data vyplní na papírový formulář nebo to udělají přes internet. Každý člověk bude mít na formuláři svůj PIN kód a díky němu se bude moci přihlásit do systému na internetu.

Podrobné informace naleznou občané na portálu http://www.scitani.cz/. Vyplněné papírové formuláře lidé po předchozí domluvě zase odevzdají pracovníkům České pošty.

Čtěte také:
Pošta: Sčítání lidu se bliží, brigádníků se ale zatím hlásí málo
Sčítání lidu na Vysočině, to bude oříšek. A pozor - je to povinné

Foto: Wikipedia.org

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…