Stát neobnoví podporu hypoték pro mladé ani letos

20.01.2012 10:18

Stát ani letos neobnoví podporu hypoték pro mladé u nově čerpaných půjček. Důvodem je, že průměrná sazba úroků podporovaných hypotečních úvěrů se stále drží pod pěti procenty. Tento stav trvá již od loňského února, oznámilo dnes ČTK ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Stát neobnoví podporu hypoték pro mladé ani letos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

"Rozhodné období pro výpočet průměrné úrokové sazby je vždy předešlý rok. V roce 2011 se však průměrné úrokové sazby podpořených úvěrů pohybovaly pod pěti procenty a v takovém případě se příspěvek pro nově čerpané úvěry neposkytuje," uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. V letošním roce je v rozpočtu MMR na výplatu pokračujících podpor hypoték 23 milionů korun.

Žádost o státní příspěvek

Většina bank při uzavření hypoteční smlouvy nechává současně s podpisem smlouvy podepsat klientem do 36 let také žádost o státní příspěvek na hypotéku. MMR takový postup, tedy podpis žádosti při uzavření úvěrové hypoteční smlouvy, doporučuje i pro současné období. V případě změny úroků v budoucnosti a současné změny fixace klientovi státní podpora naskočí automaticky. Ovšem bez podané žádosti to podle ministerstva zpětně možné není.

Na podporu hypoték mají nárok mladí do 36 let. Úroková dotace se při splnění podmínky výše průměrných úrokových sazeb poskytuje po celou dobu splácení hypotéky, maximálně však po dobu deseti let. Podpora je určená na úvěr nebo jeho část, a to na koupi nejméně dva roky staré nemovitosti. V případě bytů se podpora poskytuje do limitu 800.000 korun, u rodinných domů s jedním bytem činí limit 1,5 milionu korun. Část úvěru překračující tyto limity dotována není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…