Stát pořádně neví, co dělají jeho úředníci. Ročně stojí 128 miliard

10.01.2012 22:29

Šéf odboru veřejné správy Ministerstva vnitra Robert Ledvinka prozradil, že se plánuje lepší elektronizace veřejného systému, vznikne i nový projekt Czech point at home.

Stát pořádně neví, co dělají jeho úředníci. Ročně stojí 128 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

“My nevíme, jestli všichni ti lidé dělají to, co mají dělat," přiznal šéf odboru veřejné správy Ministerstva vnitra Robert Ledvinka v pořadu Hyde Park. Ledvinka tak připustil, že neví, co státní aparát dělá, veřejná správa je multifunkční proces a ambicí nejen jeho úřadu je vymýtit zbytečnou byrokracii.

Občas propouštíme i na úkor kvality

Na všechny platy a s ním spojené odvody pro 200 000 úředníků stát vynaloží zhruba 128 milird ročně, což není zrovna málo. Zřízením krajů přibylo dalších pět tisíc uředníků, kraje jsou samosprávné a roli za stát platí z určitého procenta. I šéf odborů Ledvinka připustil, že kraje měly především politickou roli, ale zastává se jejich významu, protože byly prospěšné i pro stát. Průměrný plat úředníka je 28 tisíc korun včetně všech odvodů.

"My už rok provádíme usporná opatření, slučujeme odbory a propouštíme úředníky, nemělo by se propouštět dřív, než se ukáže mapa základních registrů, občas je to na úkor kvality, což není správně," řekl Ledvinka. "Mapa základních regsitrů se připravuje od roku 2001," dodal.

Problém se jmenuje resortismus

Dalibor Veřmiřovský se sdružení e-stat.cz upozorňuje na to, že jeden z největších problému je resortismus. "Každý má své rezortní normy, neustálý mix různých opatření," řekl v Hyde Parku. Podle něj není ani správně nastavená práce s lidskými zdroji a jejich nastavení limitu.

Tématem poslední doby je proces elektronizace veřejného systému. V usnadňování byrokratických překážek se daří. "V odstraňovaní byrokratické zátěže pro podnikatele se snažíme, chtěli bychom ji snížit o 25 procent na konci roku."

Czech point at home

Součástí procesu elektronizace veřejného systému  jsou například datové schránky, czech point. "Zvažujeme i variantu u některých agent zrušit místní příslušnost k úřadu, aby si mohli občané vyřídit některé doklady i jinde než v míste trvalého bydliště, řekl Ledvinka. Časem by také měl začít fungovat Czech point at home. Tato novinka je plánována na roky 2013-2014.

I Ledvinka připustil, že je problém, že se změnou politické garnitury se změní i celkové obsazení úředníků, že se místa rozdávají podle politického klíče. "Jsme jedinou zemí ještě s Velkou Británií, která nemá právní úpravu práv a povinností všech úředníků," dodal. Ledvinka také řekl, že se momentálně snaží udělat nějaké kroky k odpolitizování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…