Stávka bude ve čtvrtek. A s ní živelné blokády, hrozí odbory

12.06.2011 12:56

AKTUALIZOVÁNO Ohlášená pondělní stávka odborářů zřejmě nebude. Podle informací ČTK dostali krajští odboráři z Prahy informaci, že stávka propukne až ve čtvrtek. Informaci v ČT potvrdil předseda železničářských odborů Jaromír Pejša. Stávka bude trvat od půlnoci do půlnoci. Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek uvedl, že stávku mohou provázet živelné blokády v Praze.

Stávka bude ve čtvrtek. A s ní živelné blokády, hrozí odbory

Horníci z mosteckého Czech Coalu už potvrdili, že v pondělní do Prahy nepojedou. "Dostal jsem informaci, že akce v pondělí se ruší," řekl ČTK předseda odborářů Czech Coalu Jaromír Franta. "Další termín neznám a předpokládám, že se o něm v tuto chvíli jedná," dodal.
Podle informací ČTK se bude stávkovat nejspíš ve čtvrtek. Potvrzuje to i předsedkyně závodního výboru dopravního podniku města Olomouc Josefa Bučková, kterou o novém termínu prý informovali pražští odborářští předáci.

Nejnovější prohlášení odborů:
Kalousek to prokaučoval. Stávka bude ještě tvrdší, hlásí odbory

Dufek: Mohou být blokády. Živelné

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek řekl v Otázkách Václava Moravce ČT, že blokády, které budou stávku provázet, mohou být živelné. To popudilo ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS).

Otázky Václava Moravce:
Na vládě jako v hospodě. Kalousek se hádal s odbory o obsílku
Kalousek: Stávkujte si. Ale na blokády nemáte právo
Je to politická stávka. Ale to mi soud neuznal, soptí Kalousek

"Velmi varuji, aby rodiče posílali děti do školy, protože živelné blokování ulic nemůže žádný organizátor zvládnout. Praha, která je převážně pravicová, je braná jako rukojmí," sdělil Svoboda.

"S plnou vážností, pane Dufku. Respektujeme, že máte právo na stávku. Ale blokády, ještě k tomu živelné, jsou něco, na co nemáte právo. A my uděláme všechno proto, abychom chránili občany před živelnými blokádami, které ohlašujete. Velmi vás prosím, abyste zvážili odpovědnost před tím, co říkáte," sdělil Kalousek.

Více ZDE 

To, že v případě blokování silnic zasáhne policie, potvrdil ministr vnitra Jan Kubice.

Podle průzkumu společnosti SC&C sice stávku většina veřejnosti podporuje, celých 60% však nesouhlasí právě s blokádami.

Stávku organizuje Koalice dopravních odborových svazů (KDOS). Dopoledne koalice jednala a rozhodla. Stanovisko předáci však nechtěli sdělit. "Zvolíme k vyhlášení stejný způsob jako v pátek," řekl ČTK prezident federace strojvůdců Jindřich Hlas. Páteční vyhlášení stávky přenášela živě televize.
Podrobnosti nechtěli sdělit ani další předáci. "Každý svaz musí ještě jednat se svými členy. Nestačí jen rozhodnutí v koalici (KDOS)," řekl ČTK předseda svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek.  

V neděli se rozhoduje

Předáci dopravních odborů, které plánovaly pondělní stávku, se v neděli dopoledne sešli, aby naplánovali další postup. Pražský městský soud v pátek předběžným opatřením rozhodl, že stávka je nezákonná a kvůli pozdnímu ohlášení ji zakázal. Vláda odbory varovala, že pokud se stávka v pondělí uskuteční, bude vymáhat náhradu škod. Policie bude rovněž připravena zakročit.

SLEDUJEME téma STÁVKA

Pomajbík řekl, že podle právní analýzy odborů se podmínka vyhlášení tři dny předem na nynější stávku nevztahuje, protože akce se má konat "na obhajobu ekonomických zájmů všech". Odboráři tak postupovali "standardně podle zákonů a ústavy, evropských a mezinárodních norem", dodal předák. O tom, zda zůstane pondělní termín, či se stávka odsune, podle něj musí rozhodnout Koalice dopravních odborových svazů (KDOS). 

Odbory si chtějí na postup vlády stěžovat u Mezinárodní organizace práce, která má příští týden zasedat v Ženevě. Pomajbík označil chování kabinetu za "zbabělé a podlé". Rozhodnutí soudu je podle něj účelové. "Tyto metody nepatří do střední Evropy a do Česka," dodal. 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…