Štěch k nářkům TOPky: Kdo bude místopředsedou, mi bylo jedno

30.11.2010 23:06

I přesto, že síla TOP 09 v české politice je silnější než ta lidovecká, právě KDU-ČSL získala pátý místopředsednický post v Senátu. TOPce tak připadla pouze funkce předsedy komise.

Štěch k nářkům TOPky: Kdo bude místopředsedou, mi bylo jedno

A právě členové TOP 09 jsou s vývojem v horní komoře parlamentu nespokojeni. "Valná část členů největších stran má nyní pocit, že jim vadíme," sdělil již dříve ParlamentnímListům.cz posmutnělý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"TOPka má odevšad zmizet," dodal kníže s tím, že strany, které mají v Senátu většinu, tedy ČSSD a ODS, měly jeho straně některé z míst v čele horní komory Parlamentu přenechat.

Štěch je v klidu

Šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) ale nechávají nářky TOP 09 chladným. "Mně to bylo jedno, kdo tím pátým místopředsedou bude," sdělil Parlamentnímlistům.cz bývalý šéf odborů s tím, že od začátku bylo dané, že dva posty připadnou ČSSD a dva ODS.

Právě TOPka, lidovci a zbylí nezávislí senátoři tak podle Štěcha dostali šanci se dohodnout, koho do čela Senátu nominují. "Na ničem se nedohodli, takže post logicky připadl klubu, který má senátorů nejvíce, tedy KDU-ČSL," řekl šéf horní komory Parlamentu.

Pithart: V Senátu je jen jeden "čistý topák"

A výhrady TOPky nechápe ani lidovecký senátor a "sporný" místopředseda Petr Pithart. "Náš klub je kompaktní. Podívejte se na politické osudy senátorů TOP 09, "čistý topák" je tam tak jeden," sdělil ParlamentnímListům.cz Pithart s tím, že i kvůli koherenci klubu mají lidovci na místopředsednický post nárok.

Pithart tak nářky TOP 09 připisuje jejímu nepříliš dobrému výsledku ve volbách. "TOPka čekala větší úspěch, z voleb je zklamaná," vyřkl senátor pravděpodobný důvod, proč se TOP 09 cítí být v Senátu odvelena na druhou kolej.

V Senátu má nyní nejsilnější pozici klub ČSSD, k němuž se řadí 41 osob. Druhou nejsilnější stranou je ODS následovaná lidovci a TOPkou. V Senátu zasedají ještě komunisté a také nezávislí senátoři.

Více čtěte:

Smutný kníže: TOPka všem vadí,  má zmizet

Kometa Štěch. V médiích letí vzhůru, změní tvář Senátu

Foto: milanstech.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…