Štěch řešil s Klausem přímou volbu. Asi projde

03.01.2012 14:28

Senátoři ČSSD většinově podpoří přímou volbu prezidenta a návrh v horní komoře zřejmě uspěje. Po novoročním obědě s prezidentem Václavem Klausem a předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS) to novinářům řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Štěch řešil s Klausem přímou volbu. Asi projde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

S prezidentem, který přímou volbu kritizuje, prý hovořil o jejích rizicích, návrh ale dále podporuje. Zavedení přímé volby nicméně není hotovou věcí, dokud o ní Senát nerozhodne a nebudou připraveny její prováděcí zákony, dodal Štěch.

Projde i přes rizika

"Dostali jsme se i k otázce přímé volby prezidenta. Diskutovali jsme o výhodách, nevýhodách, rizicích a já jsem sdělil odhad, že v Senátu ten návrh projde," řekl Štěch. Senátorský klub ČSSD, který má v horní komoře většinu, podle Štěcha přímou volbu většinově podpoří. "Pokud to bude tak i v jiných klubech, tak by to projít mělo, i při všech těch rizicích, která tam jsou," dodal.

Předseda Senátu také Klause pozval na jednání horní komory. Klaus by se tak v únoru mohl zúčastnit v Senátu debaty o jmenování nového soudce ústavního soudu, kterého senátorům navrhl. Jeho návštěva v horní komoře by se mohla odehrát v únoru v době, kdy senátoři budou řešit i přímou volbu prezidenta. Klaus by tak například mohl apelovat na senátory ODS a další, aby návrh odmítli. Prezident nicméně zatím nepotvrdil, že do Senátu přijde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …