Stehlík: V dubnu to může přijít. Obrovská rána do vazu Nečase a dalších

09.03.2013 20:20

JINÝMA OČIMA Sedmého dubna plánují aktivisté z Holešovské výzvy další demonstraci na pražském Václavském náměstí. Podtext důvodu toho, proč opět zvou lid do ulic, je: „Ukažme Kalouskům a kmotrům, co si o nich myslíme. Zveme celou armádu nezaměstnaných a těch, kteří nemají už co ztratit.“ Jeden z těch, co akci podpoří, je i Vladimír Stehlík, bývalý generální ředitel Poldi Kladno. Na jeho názory v tomto ohledu se ho ParlamentníListy.cz zeptaly.

Stehlík: V dubnu to může přijít. Obrovská rána do vazu Nečase a dalších
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Stehlík, někdejší šéf Poldovky

Jak zní dále z pozvánky na 7. dubna, pořadatelé zdůrazňují, že situace naší země a jejích obyvatel není dobrá. „Narůstá zadlužení, mnoha lidem už příjem nestačí ani na zaplacení základních životních potřeb jako je bydlení, elektřina, kvalitní jídlo. Exekutoři a vymahači dluhů se pohybují daleko za hranicí dobrých mravů, často i za hranicí zákona. Politici kradou už ne po milionech, ale po stovkách milionů či miliardách. Policie je paralyzovaná, mnozí soudci a státní zástupci kryjí korupční aféry i další trestnou činnost politiků a s nimi propojených podnikatelů. Většina národa je natolik znechucena panujícími poměry a vyčerpána zápasem o holou existenci, že už nemá dostatek energie, času ani chuti se vzepřít, lidé čekají, že to za ně udělá někdo jiný. Situace začíná být kritická, je nejvyšší čas, aby v naší zemi byly zahájeny změny k lepšímu,“ konstatuje i Slávek Popelka, osobnost z Holešovskou výzvou úzce spojená.

I proto nejen na své facebookové stránce připomíná, že demonstrace začíná v neděli 7. 4. 2013 ve 13 hodin, pokračovat by však měla i v pondělí, proto by si demonstranti měli vzít s sebou i spacáky. „Přijďte, za vás a bez vás tuto zemi nikdo neosvobodí, společně máme velkou šanci uspět!“ uvádí ještě výzva.

Stehlík: Kolem Klause se odehrávalo v posledních dnech jeho funkce spoustu nesmyslného

Podle Vladimíra Stehlíka, kterého Holešovská výzva oslovila a rozhodl se ji podpořit, jsou možná některá obvinění Václava Klause, která zaznívají jak z Holešovské výzvy, tak se hlavně objevila v posledních dnech jeho prezidentské funkce, nesmyslná. Přiznal navíc, že Klausovi dlouho jako politikovi věřil.

  • Celé znění Stehlíkova dopisu prezidentovi Václavu Klausovi čtěte ZDE .

„Jsem ten poslední člověk, který by přál někomu zlo. Nemám to v povaze, ale když se dneska mluví o velezradě Václava Klause, tak chci jen připomenout, že ať je to jak je to, tak Klaus byl v polovině listopadu 1996 na Kladně, kde měl jako předseda přednášku k ODS a říkal Kladeňákům: Kladno vstřebá Praha. Všichni jsme žasli, kde to vůbec vzal, protože v té době byla ta Poldovka rozjetá, v provozu, bez dluhů. To, co se lhalo po tom, to nebyla pravda. Ale on přesně věděl, že to Kladno zlikvidujou. A stál za tím, protože proč by to jinak říkal?“ přiznal ParlamentnímListům.cz Stehlík, co si myslí. 

Podle něj mluvit o velezradě Klause kvůli amnestii je nesmysl. Přesto by důvod možné velezrady viděl, i když jinde. „V každém případě ta velezrada spočívala v tom, že systematicky likvidovali celé české hospodářství. A Klaus byl jedním z nich, kdo se na tom podílel. On byl jeden z těch, co tu Poldovku udusil s panem Vladimírem Dlouhým, to je pravda. Navíc je pravda, že chtějí za každou cenu ty plánované protestní aktivity, včetně demonstrace 7. dubna na Václavském náměstí, utlumit,“ řekl dále Stehlík. Co ho však přivedlo k tomuto podezření, nepřiblížil.

Vyhlásí se na Václaváku nová občanská vláda?

„Chtějí tam totiž na té demonstraci, vyhlásit dočasnou občanskou vládu. A chtějí Klause navíc žalovat ještě za velezradu za rozdělení republiky. To už je horší, já nejsem soudce, ani právník, nerozumím tomu tak, abych to mohl hodnotit, ale pravda, že se na tom podílel a měl by za to pykat, to je. A pak se ještě nechat vyznamenat od slovenského prezidenta a slovenských podnikatelů za ty nesmysly, co vymysleli s tím Mečiarem… Podívejte se, Československo bylo ekonomická velmoc, se vším všudy, naprosto soběstačná – a kde jsme teď?“ rozčílil se Vladimír Stehlík.

Už i ty brambory dovážíme z Polska. Ještě k tomu krmný…posteskl si Stehlík

A částečně sám sobě odpověděl: „Brambory, krmný brambory pro prasata, dovážíme z Polska, na Vysočině se pěstuje řepka, protože to víc vynáší. A ministr zemědělství je strojař, který tím, že má dva koně, tak zřejmě získal potřebnou kvalifikaci. Vepředu a nahoře u nás prostě už nejsou odborníci. V tom vidím tu obrovskou tragédii,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Stehlík.

Podle něj Václav Klaus letí do USA proto, že se tam bude snažit uklidňovat na těch svých přednáškách situaci, ale hlavně bude chtít mít jistotu, že tam do budoucna bude mít jakýsi politický azyl. „Protože věřte tomu, tady by ho za ty jeho činy z minula brzy zavřeli. Na druhou stranu uvidíme, co se bude dít, protože je potřeba si taky říct, že jsou tady teď po amnestii tři volné kriminály. Takže by tam taky mohli velmi rychle skončit političtí odpůrci nové politické vlny. To riziko tu stále je,“ podokl dále Stehlík.

Ničila se tu úmyslně česká ekonomika?

Zopakoval pak ještě jednou, jak ve Václava Klause on sám vkládal velké naděje – třeba už i proto, že byl pokládán za otce české privatizace. “Ale bohužel teď už věřím tomu, že se tady úmyslně ničila česká ekonomika a mnozí grázlové, jinak to říct nemohu, jsou za to plně zodpovědní. A pan Klaus v první řadě, protože to byl hlavní ekonom, který to tady vedl,“ vyslovil podezření směrem k bývalé hlavě státu (ale také premiérovi i ministru financí v minulosti, pozn. red.) Stehlík.

Celé znění Stehlíkova dopisu prezidentovi Václavu Klausovi čtěte ZDE .

Vladimír Stehlík, který byl u zrodu první velké privatizační kauzy, byl vazebně stíhán, přišel o všechen svůj majetek. Nyní si od Holešovské výzvy, přestože si dobře uvědomuje i její slabiny, hodně slibuje.

Vysoká politická hra bude potřebovat podporu i ochranu…

„Pokud na tu velkou demonstraci přijde dostatečný počet lidí, tak se plánuje, že tam bude vyhlášena nová občanská vláda. A to už není legrace, protože tím budou informovány i vlády okolních států, od kterých bude žádána také plná podpora a samozřejmě i ochrana. Ono když se to skutečně podaří vyhlásit, tak to bude obrovská rána do vazu všem takovým těm politickým exponentům, kteří to tady zkazili. I třeba Petru Nečasovi, o kterém si myslím, že je stále slušný člověk. Ale on jim na tyhle hry, co se rozehrávají, přistoupil, a to je špatný. Je to vysoká politická hra. Ale ty lidi na tom Václavském náměstí musí mít nějakou ochranu. Kdyby tam totiž byli těžkooděnci, vodní děla a podobně, jak se proslýchá, když se ta nová vláda vyhlásí, bude to velký zmatek,“ očekává a zároveň varuje Vladimír Stehlík před tím, co by se mohlo 7. dubna na Václavském náměstí odehrávat.

Nutno však dodat, že masovou podporu se podařilo Holešovské výzvě získat u veřejnosti pouze jednou – a to vloni 15. března, kdy vyšly celkově po celém Česku do ulic tisíce lidí. Vzhledem k další roztříštěnosti uvnitř Holešovské výzvy se však podobný úspěch již neopakoval, přestože k protestním akcím vyzývají jejich iniciátoři velmi často.

Přesto se od této akce očekává zásadní zlom. Demonstranti se po Václavském náměstí prý plánují vydat směrem ke Strakově akademii (Úřad vlády), v jejíž blízkosti by si rádi postavili vojenské stany, v kterých by chtěli nocovat. Do jaké míry se tyto záměry naplní, ukáže zřejmě až 7. duben, poněvadž vloni v parku na Klárově (právě poblíž Úřadu vlády), tábořilo několik lidí z hnutí Occupy Czech. Po stížnostech lidí žijících v okolí však musel být tábor zrušen.

Změna přijít musí – už kvůli mé 20. vnučce, říká Stehlík

Vladimír Stehlík však doufá, že se protesty proti tomu, co i on sám pokládá za velké neštěstí a co si sám prožil také na vlastní kůži, podaří. Možná i proto, že se to odrazilo na rozpadu celé jeho rodiny. Od které mu občas od jednotlivých jejích členů přicházejí ale i pozitivní zprávy. Například ta, že se mu v minulém týdnu narodila v Austrálii v pořadí již 20. vnučka...

„Nevím, co se stane a odehraje, ale vnímám to tak, že tentokrát je to vážné. Zvou se dokonce na ten Václavák všechny iniciativy v České republice. Uvidíme, jak to dopadne. Ale když tam taky třeba pustí na obrazovce tu naši Poldovku a její zkázu, kvůli několika ekonomům… čímž se ty lumpárny odhalí tak, jak jede jedna za druhou. Lidi si asi opravdu uvědomí, že toho mají už dost. Proto tam půjdu a doufám, že budu moct taky promluvit..,“ řekl dál Stehlík.

Ať v Americe toho Klause posvětí…

Závěrem si pak neodpustil malé rýpnutí směrem k současným údajně „nedotknutelným“.

„Když se před časem rozčiloval Vladimír Dlouhý, že ho nějací dva chlapi kousek od Novotného lávky napadli, divil se, jak můžou lidi sáhnout na ministra. Prosím vás, on si asi myslí, že je bůh, či co? A když se takhle jde dál, tak našeho Václava II. – tedy Václava Klause – by v té Americe, kam odjel, mohli tedy třeba nakonec vysvětit, a udělat z něj světce. To jejich dekorování stále dokola za všechno je trapné… „ uzavřel Vladimír Stehlík. A i když je znát, že Václav Klaus nepatří k jeho oblíbencům, byl to však právě Stehlík, kdo při „loučení“ s Klausem v podobě házení Morany do Vltavy konstatoval, že takovéto akce vůči odcházejícímu prezidentovi nepovažuje za důstojné ani přijatelné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…