Stížnosti na Jančíkovy praktiky v ODS prověří soud. Nařídil to ÚS

09.01.2012 10:30

Soudy se musejí znovu zabývat žalobou kvůli údajnému porušení principů vnitrostranické demokracie v organizaci ODS v Praze 5. Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti Jiřího Vithy a Petra Stejskala, kteří kritizovali praktiky v době starostování kontroverzního Milana Jančíka. Justice se původně nechtěla jejich výhradami blíže zabývat, protože prý nesmí přezkoumávat dění uvnitř politických stran. ÚS vrátil případ k novému projednání u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Stížnosti na Jančíkovy praktiky v ODS prověří soud. Nařídil to ÚS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exstarosta Prahy 5 Milan Jančík

Vitha a Stejskal konkrétně žalobou zpochybnili výsledky oblastního sněmu v květnu 2007, který odvolal celou oblastní radu a dosadil do vedení straníky blízké Jančíkovi. Podle Jančíkových kritiků byl sněm neplatný. Vadilo jim například to, že sněm svolal tehdejší předseda pražských občanských demokratů Jan Bürgermeister, a ne předseda oblastního sdružení. Sněm zpochybňovali ještě před jeho začátkem, někteří se jej ani nezúčastnili. Spekulovalo se také o náboru černých duší v městské části.

Skupina zastupitelů se pak žalobou domáhala toho, aby Obvodní soud pro Prahu 1 stanovil, že rozhodnutí sněmu jsou v rozporu se zákonem a stanovami. Obvodní soud jim částečně vyhověl, ovšem Městský soud v Praze v odvolacím řízení verdikt změnil a žalobu zamítl. Městský soud se přiklonil k závěru, že činnost orgánů politických stran se vymyká soudnímu přezkumu. Dovolání nespokojenců pak odmítl Nejvyšší soud.

ODS v Praze 5 byla rozpolcená už před sněmem. Část zastupitelů zvolených v roce 2006 za občanské demokraty odešla kvůli výhradám k Jančíkovi a jeho koalici s ČSSD do opozice. Někteří straníci ODS opustili. Vitha později úspěšně kandidoval v komunálních volbách za TOP 09. Do stejné strany přešel také František Laudát, jenž na sporném oblastním sněmu přišel o funkci předsedy ODS v městské části.

Éra kontroverzního starosty Milana Jančíka skončila jeho rezignací až v létě 2010. Za dobu svého působení čelil řadě skandálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …