Štovíček nemá rád těžbu uhlí. Jeho Litvínov se kvůli tomu rozhádal s celým regionem

30.01.2013 20:47

Severočeské město Litvínov, které vede bývalý poslanec Věcí veřejných a odpůrce těžby uhlí Milan Šťovíček, oficiálně vystoupilo z regionální tripartity. Hospodářská a sociální rada Mostecka, respektive Ústeckého kraje, je přitom respektovanou institucí, která za své obyvatele lobbuje s úspěchem na vládní úrovni.

Štovíček nemá rád těžbu uhlí. Jeho Litvínov se kvůli tomu rozhádal s celým regionem
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: MiIan Šťovíček

Politik zdůvodnil krok úsporami v městské kasy, pro mnohé je to ale jen nesmyslný alibismus a zástěrka skutečného důvodu. V posledních dvou letech zažil kontroverzní starosta mimo jiné v případě dvou jiných významných organizací debakl v podobě vypovězení spolupráce z opačné strany.

Mluvilo se za zády

Nepřekonatelné názorové rozpory mezi hospodářsko-sociální radou a bezpartijním poslancem Milanem Šťovíčkem, vehementním propagátorem ukončení těžby uhlí, které na severu Čech živí tisíce lidí, nebyli podle vyjádření tohoto litvínovského politika důvodem k ukončení spolupráce. „O vystoupení města Litvínova z Hospodářské a sociální rady Mostecka rozhodlo zastupitelstvo města,“ uvedl starosta Milan Šťovíček.

Jak ale vyplynulo z neformálních hovorů na jednání, kam Milan Šťovíček osobně nedorazil ani nevyslal jiného zástupce za město Litvínov, bod na městě neprojednávali litvínovští zastupitelé samostatně, ale byl „schován“ do nespočtu položek úspor v bodě rozpočtu na letošní rok, kde bylo mimo jiné „osekání“ například i výdajů na fond vítání nových občánků města a podobně.  „Já jsem osobně s panem Šťovíčkem jednala a on mě ujistil, že je to věc finančních prostředků. Nejde prý o rozdílné názory, protože ty rozdílné skutečně máme,“ sdělila plénu předsedkyně tripartity Helena Veverková, která je mimo jiné autorkou Globálního plánu revitalizace Severozápadních Čech.

Oponenti nevěří, že jde o těch pár halířů

Litvínov v pověření Milana Šťovíčka ukončil členství například i v severočeském sdružení obcí a Euroregionu Krušnohoří, kterému předsedá mostecká náměstkyně Hana Jeníčková (Severočeši.cz). Důvody jsou podle mnohých alibistické. „Já tomu nevěřím, že je to kvůli neschopnosti zaplatit členský poplatek. V třistamilionovém rozpočtu se nenajde nějakých dvacet tisíc? Město Litvínov ani nevyvinulo snahu jednat. Občané si takový postoj nezaslouží. Je to polovina okresu - je tak narušena konzistence a to je špatně. Litvínov se dostává do naprosté izolace,“ je Milan Šťovíček očividně trnem v oku Rudolfu Jungovi, místopředsedovi Krajské hospodářské komory Ústeckého kraje a zároveň předsedovi okresní hospodářské komory, která v tripartitě zastupuje podnikatelský sektor (je rovněž členem předsednictva celorepublikové Hospodářské komory ČR).

Někteří se cítí uraženi

„Já jsem tu dnes jako host za komisi pro rozvoj lidských zdrojů. Pro mě je to hluboce urážlivé jako pro člověka, který zde dříve zastupoval město Meziboří  a úřad práce (byl ředitelem Úřadu práce v Mostě- pozn. red.). Hospodářská a sociální rada dělá mnohé nad rámec jakýchkoliv jiných institucí. A město Litvínov od ní rovněž dost čerpalo. Podle mě tento krok nereprezentuje názor města Litvínova – vždyť jsou tu členy i mnohem menší obce, které mají mnohem více hluboko do kapsy,“ rozčílil se přítomný Oldřich Malý (ČSSD), dnes místostarosta Meziboří a ředitel domova sociálních služeb v Háji u Duchcova.

„Jsem ráda za ocenění naší práce. Ale bylo to rozhodnutí zastupitelstva Litvínova. Je škoda, pokud se naše síly tříští – na vládě a podobně je potřeba řešit řadu problémů. Můžeme si myslet cokoliv, ale musíme to respektovat,“ snažila se shovívavě zklidnit vášně předsedkyně Helena Veverková. „Pro mě osobně je tato tripartita dostatečně reprezentativním orgánem. Vyzývám starosty, aby nepodlehli této módě, že při sebemenším problému hromadně vystoupí z hospodářské a sociální rady. Litvínov vystupuje z malicherných důvodů a to je smutné,“ přidal se primátor statutárního města Mostu Vlastimil Vozka (Sdružená Mostečané Mostu/Severočeši.cz)

Co si zvolili, to tam mají! Šťovíček pro nás členem nebyl

Ve věcech, na nichž se obě strany shodují, nabídl Milan Šťovíček podle slov Heleny Veverkové svou maximální podporu. „Slova, že hodlá něco podporovat, jsou směšná,“ reagoval na to Rudolf Jung a dodal: „Je to o voličích. Co si zvolili, to mají.“ Na to kontrovala Helena Veverková: „Pro nás nebyl členem Šťovíček, ale Litvínov. Doufám, že po dalších volbách se do našich řad Litvínov vrátí.“

Není to poprvé

Milan Šťovíček je podle mnohých solitérem, který pro svůj pevný osobní názor na konkrétní věci potápí celou loď, pro kterou jeho individualistický postoj nemusí být úplně přínosný. Důkazem toho bylo například nedávné vypovězení spolupráce s Litvínovem ze strany místní hospodářské komory. „My jsme s ním museli předloni ukončit spolupráci, protože smlouvu porušovali a nechtěli akceptovat její znění,“ zmínil Rudolf Jung.

Podobně se tehdy ještě před hospodářskou komorou zachoval i největší mecenáš Litvínova, těžební skupina Czech Coal, podle které starosta Šťovíček rovněž dlouholetou dohodu porušoval. Litvínovské radnici tak po třinácti letech tehdy skončil přísun peněz od těžařů pro Šťovíčkův opakovaně prezentovaný negativní postoj k těžařům.

Přes rozdílné názory by spolupráce měla mít smysl

Předsednictvo a členové tripartity, která zastřešuje samosprávu, státní správu i podnikatelský sektor regionu, se schází každý měsíc. Nejvíce rozdílné názory má proti nim Milan Šťovíček v tématech energetiky a související zaměstnanosti kraje. Tripartita je jednoznačně pro pokračování těžby, která je hlavním průmyslem lokality a jejím ukončením při neprolomení limitů by v nejbližší době přišlo o práci kolem osmi tisíc lidí - okres Most, potažmo Ústecký kraj, už dnes dlouhodobě vykazuje největší míru nezaměstnanosti v zemi, s čímž souvisí potíže s kriminalitou, sociálními problémy a podobně. Šťovíček je oproti tomu zastáncem neprolomení limitů těžby uhlí a zachování měst, která by byla vlivem těžby přesunuta.

Město Litvínov, které spolu se spádovými obcemi tvoří polovinu mosteckého okresu, bylo přitom jedním ze zakládajících členů Hospodářské a sociální rady Mostecka, které má dnes své okresní alternativy ve všech sedmi okresech Ústeckého kraje. Severočeská hospodářská a sociální rada stojí za mnoha kroky ve spolupráci s vládou a ministerstvy, která za poslední roky přispěla k zahlazování stop po těžební činnosti, v oblasti nezaměstnanosti a podobně. Šéfem celokrajské tripartity je řadu let europoslanec Richard Falbr (ČSSD).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …