Stovky hasičů jsou jednou nohou v hrobě. Hrozí masivním exodem

07.12.2011 10:46

Politika vlády Petra Nečase (ODS) likviduje záchranné složky. Alespoň to teď říkají hasiči na jihu Čech, kteří se rozhodli k "hromadnému" odchodu. Proto Jihočeský záchranný hasičský sbor teď čeká, že se ozvou zájemci, kteří by měli chuť k němu nastoupit.

Stovky hasičů jsou jednou nohou v hrobě. Hrozí masivním exodem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hasič

"Snažíme se dorovnat stavy v těch požárních stanicích, kde odešlo hodně lidí a stanice tak neplní minimální početní stavy pro střídání směn," řekl pro server ParlamentniListy.cz ředitel hasičů na jihu Čech Lubomír Bureš.

  • Hasiči už mohou přiznat melouchy. Policisté mají stále smůlu

  • Hasiči udělovali mediale. Vyznamenáni byli P. Sobotka, Hašek a Duka

  • "Pro naše složky byl letošní rok opravdu velmi špatný a nemáme iluze, že by rok 2012 byl lepší, spíš naopak,"přiznal ředitel jihočeských hasičů. Dodal, že polovina hasičů ve sboru je méně než deset let a do takzvaných odborníků musí dorůst.

    Stop stav není. Zatím

    Stop stav hasičský záchranný sbor zatím nemá. Spíš naopak, pokud budou zájemci o tuto profesi, bude vedení jedině rádo.

    "Rozhodně nemáme naplněné stavy, čili pokud se najdou šikovní, schopní a odvážní lidé, jenom to přivítáme," dodal Bureš.

    Kvůli tomu, že platy členů bezpečnostních sborů zůstanou i v příštím roce zmraženy, což vláda už potvrdila, a v letošním roce se platy hasičů, policistů a celníků ještě o deste procent snížily, dá se očekávat problém i po Novém roce.

    Jednou nohou v hrobě

    "Hovoří se u nás o tom, že pár desítek lidí by mohlo odejít. Kam půjdou, není jasné, ale aby brali kluci 25 tisíc měsíčně, za stovky hodin přesčasů, dvanáctky, šestnáctky, a byli denně jednou nohou v hrobě, to po nich asi nikdo chtít nemůže. Nikdo si neuvědomuje, že ne poslanci a senátoři jsou pro tuto zemi důležití, ale policisté, hasiči a záchranáři," řekl pro ParlamentniListy.cz policista Martin, který nechce v obavě před problémy říct příjmení

    Ťafku dodal všech záchranářům i policistům Ústavní soud, který rozhodl, že hasiči a policisté musejí odsloužit 150 přesčasových hodin v roce bez nároku na odměnu.

  • Hasiči a policisté budou mít zmrazené platy i příští rok

  • Z policisty hasičem přes noc? Bezmocný Bublan: Nesnesitelné dílo vlády

  • "Jestli pak by páni soudci a ústavní soudci dělali přesčasy zadarmo. Berou padesát, šedesát i více tisíc měsíčně a pořád mají málo. Prý by to poškodilo republiku, kdyby se přesčasy měly dorovnávat. Když myslí, že pak bude lepší, že budou dva policisté nebo dva hasiči na celé město, tak proč ne. Je to demagogie," dodal policista.

    Řada policistů čeká, jaká bude situace vypadat po Novém roce a pak se prý rozhodnou. Ti, kteří mají nárok na výsluhy, či mají pár týdnů či měsíců do důchodu zvažují předčasný odchod. Může tak třeba jen na jihu Čech odejít několik desítek či stovek policistů téměř naráz. To pro policejní sbor, ale hlavně pro udržení pořádku a dodržování zákonů ve městech, může být katastrofální.

    Čtěte také:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Radek Kraus

    Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

    osobnosti ANO

    Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    „Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…