Strach z Randáka a lidí kolem něj. Někdo tu prý rozjel složitou hru

26.11.2012 8:23

V posledních letech se v naší zemi objevila řada organizací, zabývajících se bojem proti korupci. Magazín Týden však přináší informace, že provázanost těchto organizací a jejich kontakty na některé politické síly prý vyvolávají obavy tajné služby, která se o protikorupčníky začala zajímat. Sami aktivisté však tvrdí, že za vším stojí jen odpor zločinců, které chtějí potírat.

Strach z Randáka a lidí kolem něj. Někdo tu prý rozjel složitou hru
Foto: NFPK
Popisek: Karel Randák

Magazín Týden spekuluje, že pod pláštíkem boje proti korupci se v České republice rodí privátní výzvědná služba s ambicemi získat politickou moc. Jejími součástmi jsou především dvě občanská sdružení - Nadační fond proti korupci, který vede miliardář Karel Janeček a má vlastní „vyšetřovací sekci“, kde sedmičce investigativců velí bývalý šéf kontrarozvědky Karel Randák. A rovněž obecně prospěšná společnost „Acta non verba“, kterou od roku 2009 řídí bývalý důstojník BIS Vojtěch Razima.

Mezi oběma společnostmi existují čilé vzájemné vztahy, byť se k nim příliš nehlásí. Obě protikorupční organizace mají své základy v prostředí zpravodajců a policistů. Neziskovku Acta non verba sponzoruje například bezpečnostní agentura Cana, která je partnerem detektivní firmy PP Security Service, již řídí Pavel Pertliček. Tento bývalý policista byl namočen ve skandálu nelegálního sledování pražských komunálních politiků ODS agenturou ABL Víta Bárty, dnešního poslance za Věci veřejné.  

Jedním ze zakladatelů „Acta“ byl Aleš Sporek, obchodně provázaný s Oldřichem Černým. Již zesnulý první porevoluční šéf české zahraniční zpravodajské služby byl přitom důvěrným přítelem Karla Randáka, již v té době elitního rozvědčíka.

A navíc „Acta“ dostává peníze i od protikorupčního fondu Karla Janečka. Ten sponzoruje některé projekty, které Razimovi detektivové dělají.

Do tohoto prostředí rozvědčíků a policejních vyšetřovatelů svérázně zapadá i sám Karel Janeček. O geniálním matematikovi, který vydělal miliardy na burzovních spekulacích, Týden píše: „Prostředí tajných služeb mu není cizí. Jak již média upozornila, jeho otec byl agentem StB, nasazeným v zahraničí."

„Asi to není jen náhoda. Lidé, přicházející ze zpravodajských a elitních policejních složek, mají něco společného. Často pocit, že tak mohou proti padouchům bojovat účinněji, než na bývalých místech. A ještě přitom mohou mít rovná záda,“ vysvětluje podobnosti pro Týden Razima.

Ani David Ondráčka, šéf Transparency International, nevidí na celé věci nic špatného: „Policisté ve výslužbě jsou občané jako každý jiný a mají právo působit v nevládních organizacích,“ říká.  

Randák: Chtějí mi dát ránu do vazu

Tyto aktivity soukromých osob, disponujících však zkušenostmi a informacemi z prostředí tajných služeb, pochopitelně neunikly Bezpečnostní informační službě. „Aktivity organizací, ať už Nadačního fondu, Acta non verba nebo dalších, spolupracujících s Janečkem, se dají charakterizovat jako sofistikované zpravodajské hry se záměrem poškodit pověst prostřednictvím pomluv, sběru a vytváření takzvaných kompromitujících materiálů sledováním,“ říká nejmenovaný zdroj časopisu Týden.

„Ano, vytváření nového mocenského centra mohou být závěry BIS. Ale koho ohrožujeme? Stát? Ne! Korupčníky ve vládě? Ano! Kmotry, kteří rozhodují,“ rozčiluje se pro Týden šéf investigativní sekce NFPK Karel Randák.

„Stoprocentně vám mohu říct, že mě BIS sleduje, že jsem monitorován a že to souvisí i s mojí činností ve fondu,“ říká pro Týden Karel Randák. „Vím, že je na mě v BIS připravován materiál, kterým mi chtějí dát ránu do vazu,“ dodal později. 

Rodí se „protikorupční koalice“?

Týden si však klade otázku, zda toto spojení má vést pouze k odhalování korupce. Spekuluje se o zájmu ovládnout českou politiku. První vlaštovkou byl pokus o prezidentskou kandidaturu Karla Randáka (skončil na nedostatku podpisů) a Janečkova masivní novinová inzerce, propagující „obnovu společnosti“.

Rovněž se podle Týdne objevily informace o kontaktech Janečka a jeho protikorupčníků s některými politickými stranami. Janeček prý vede jednání s lidovci a stranou Zelených, tedy středolevými subjekty, které mají šanci po příštích volbách proniknout do Poslanecké sněmovny. Jako přirozený koaliční partner se nabízí ČSSD, pravděpodobný vítěz voleb, která samozřejmě využívá naladění protikorupčníků proti současné vládě. Je zajímavé, že Randákovu prezidentskou kandidaturu podpořil například Jan Švejnar, který předtím sám usiloval o Pražský hrad ve spojení právě s ČSSD.   

V protikorupčním fondu se angažuje i podnikatel Radim Jančura, který v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz rovněž naznačil půdorys případné „protikorupční koalice“. Ta by se podle něj mohla projevit už nyní, při schvalování zákona o doložení majetku, který by zároveň umožňoval nedoložený majetek zabavit. „Sociální demokraté říkají, že ten zákon chtějí, komunisté to podporují také,“ říká Jančura.

Rovněž se pochvalně vyjádřil o senátoru Tomio Okamurovi, který působí společně s lidovci v senátorském klubu a mimoto je rovněž vehementním kritikem korupce a dalších zlořádů současné vlády. „Tomia Okamuru trošku znám. Je sečtělý, chytrý, možná trošku upovídaný, ale myslím si, že pro mnoho lidí to může být určitě zajímavý kandidát na prezidenta,“ uvedl ještě před tím, než byla Okamurova prezidentská kandidatura odmítnuta.

Bývalý detektiv Razima ovšem pro Týden říká: „Politiky apriorně považujeme za lháře“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…