Strana Peake se bude jmenovat LIDEM. Logo ještě nemá

03.05.2012 13:56

A je to tu. Vicepremiérka Karolína Peake měla dnes až po 15:00 hodině oznámit nové jméno své platformy. Novinky.cz ale již hodinu předtím oznámily, že její nová strana se bude jmenovat LIDEM. Krátce poté pak o názvu informovala i sama Peake ParlamentníListy.cz.

Strana Peake se bude jmenovat LIDEM. Logo ještě nemá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Název prý vychází ze spojení slov „liberální demokraté“ a navrhl ho jeden z příznivců vznikající partaje na Facebooku. Strana ve čtvrtek zároveň vyhlásila soutěž na vytvoření nového loga, oznámila Peake ParlamentnímListům.cz.

„Názvem nového politického subjektu vyjadřujeme naše zařazení v rámci politického spektra a zároveň náš hlavní cíl – politiku, jejímž hlavním motorem jsou zájmy občanů, lidí. Chceme se profilovat jako strana liberálního pravostředého zaměření a hodláme se zasadit o obnovu důvěry veřejnosti v systém parlamentní demokracie a politiky,“ uvedla Peake pro ParlamentníListy.cz

Platforma má také registrovanou internetovou doménu www.lidem.cz, jejímž držitelem je manžel vicepremiérky Charles Peake. Podle zjištění ČTK to vyplývá ze záznamu na webu doménového správce CZ.NIC.

Jméno je prý zvučné a nadčasové

Uskupení dosud žádný název nemělo, oficiálně se o něm již několik dní hovořilo jako o platformě, jejíž hlavní představitelkou je vicepremiérka Peake. ČTK již dopoledne zmínila, že by se název strany měl odkazovat k "něčemu liberálnímu". Poslanec Jiří Rusnok pak pro ČTK také uvedl, že jméno bude "zvučné a nadčasové".

Oficiální název skupina poslanců potřebuje už k tomu, aby mohla platformu zaregistrovat jako regulérní politickou stranu. K tomu je nutné shromáždit alespoň tisíc podpisů pod petici, která vznik nové strany požaduje. Se sháněním podpisů chce uskupení začít co nejdříve.

Platforma vytvořená kolem Peake a ministrů či poslanců, kteří k ní přešli při odchodu z VV, je od minulého týdne součástí vlády. V kabinetu nahradila právě Věci veřejné, které přešly do opozice. Nová koalice kolem Peake pak minulý pátek získala důvěru Poslanecké sněmovny. Peake a další poslanci opustili VV oficiálně kvůli tomu, že nesouhlasili s politikou ultimát a konfrontací s koaličními partnery.

Peake pak ještě zmínila,  že v nejbližších dnech budou osloveni mladí výtvarníci uměleckých škol se žádostí o vytvoření loga LIDEM. "Autora vítězného loga oceníme částkou deset tisíc korun a budeme rádi, pokud s námi bude i nadále spolupracovat,“ dodala k tomu Peake.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …