Strašlivá pravda: Experti se děsí dalších agresivních útoků na politiky

01.10.2012 11:30

Páteční útok na prezidenta Václava Klause vůbec nemusí zůstat ojedinělým. Ve frustrované společnosti, v níž se politici na hony vzdálili životu těch, co je volili, může být takový čin podle oslovených odborníků pro některé jedince inspirující. Psycholog Slavomil Hubálek hovoří v té souvislosti o psychické infekci, Jan Cimický o napodobování a připomíná házení vajíček na politiky.

Strašlivá pravda: Experti se děsí dalších agresivních útoků na politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Páteční útok na prezidenta Václava Klause byl dílem člověka, který se hlásí ke komunistickým idejím, ale především je znechucen stavem české společnosti. Na svém facebookovém profilu píše o kapitalistickém nátlaku na spodní vrstvu obyvatel, který se stále stupňuje. Tvrdí, že doba uměle rozděluje lid na otroky a dozorce, legální utiskování, křivdy a bezpráví se prý stalo běžnou součástí všedního života.

Anketa

Co si myslíte o atentátníkovi na Klause?

hlasovalo: 3067 lidí


Jeho slova o tom, že chudí se vracejí zpět do temných časů, zatímco vrchnost hýří penězi a říká ostatním, že jsou hloupí, a proto jí do toho nemají co mluvit, promlouvají z duše těm, kterým vadí, jak drasticky se rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými. „Chtěl jsem pouze poukázat na zhoršující se kvalitu života obyčejných lidí a velký problém s mafiánskými praktikami v České republice, které decimují národ,“ zdůvodnil svůj čin.

Útočníkův čin může být nakažlivý

Ani prezident Václav Klaus jeho útok nepovažuje za klukovinu, ale politicky motivovaný čin, který odráží mimořádně špatný stav společnosti. Sám útočník vyvázl díky nečinnosti ochranky zcela bez úhony. Poté, co strávil noc v policejní cele, si vyslechl obvinění z výtržnictví. Za to mu hrozí maximálně dva roky vězení. Následně ho policie propustila.   

Jeho čin se může stát vzorem pro ty, kdo se cítí vykořeněni ze společnosti a z jejího stavu i své situace obviňují politiky. „Ze sociálně psychologického hlediska mluvíváme často o psychické infekci. To znamená, že v podstatě může takový čin inspirovat někoho k podobné akci, zkrátka dá se zjednodušeně říct, že to může být nakažlivé,“ říká pro ParlamentníListy.cz psycholog Slavomil Hubálek.

PROHLÁŠENÍ Pavla Vondrouše, atentátníka na prezidenta republiky

Vše k tématu střelba na Klause

Házení vajíček se také rychle ujalo

„Napodobování je ve společnosti docela časté. Když si vzpomenete třeba na události kolem vajíček, která se házela na některé politiky, tak to samozřejmě vyvolalo odezvu zejména u těch lidí, kteří se v takovýchto případech snadno opičí, jak se říká. Samozřejmě že i tenhle případ může inspirovat někoho, aby to také zkusil nebo něco podobného,“ potvrzuje pro ParlamentníListy.cz psychiatr Jan Cimický, že nelze vyloučit, že se mohou najít následovníci.

„To, co se ve společnosti oceňuje, tak má tendenci být dále oceňováno. A to, co není trestáno, patrně za trest nestojí. Existuje nebezpečí, že to lidé budou takhle obecně vnímat. Pokud je něco odměňováno, tak to vyvolává ztotožnění s tím, že se takovéto skutky mají dít. Pokud je něco netrestáno, tak to vyvolává pocit, že nemají být trestány, že za to nestojí,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Petr Goldmann, prezident  Asociace klinických psychologů, co může přinést medializace a zároveň i nijak dramatická výše trestu.

Objektem agrese se obětní beránek může stát opakovaně

Podle psychologa Slavomila Hubálka touhu takový čin zopakovat nebo napodobit nemusí vyvolat jen nečekaně nabytá popularita, a to, že se útočníkovi nic nestalo. „Vliv hraje celý ten kontext, to znamená v podstatě velká část populace je skutečně naštvaná. A v situaci, kdy panuje frustrace, se často hledá viník. Takže na tom principu obětního beránka se může stát někdo objektem takovéto agrese, a to tak, že opakovaně,“ domnívá se Slavomil Hubálek.

„U někoho to může vyvolat touhu po popularitě, byť sice takhle pochybné, a proto udělá něco, co by zájem médií probudilo tak, aby se dostal do popředí zájmu, to samozřejmě možné je. Někoho tento čin může vést k tomu, že bude hledat způsob, jak by se mohl zviditelnit, může jít o  hérostratismus,“ poukazuje Jan Cimický na chorobnou touhu po slávě.

Nelze podceňovat reakce neběžných lidí

Uznávaný psychiatr si netroufá říct, zda by u nás mohlo dojít ke skutečnému atentátu na nějakého politika. „Každopádně to je do určité míry varování, že nelze podceňovat ani některé reakce lidí, kteří jsou jaksi neběžní nebo spíš podivní, protože z historie víme, že řada lidí psychicky labilních je schopna takovéhle věci opakovat. Je potřeba, aby si jednak politici uvědomovali, že existuje velké riziko, že na ně může někdo zaútočit, ale hlavně aby si to uvědomovali ti, kteří mají na starost jejich bezpečnost,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jan Cimický.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…