Střední třída se musí zreformovat. Ale opatrně, varuje bývalý státní úředník

19.01.2012 12:20

Jaká cesta vede ze současné krize kapitalismu? Je prý třeba osekat přílišné zvýhodnění střední třídy, ale opatrně, aby ve svém hněvu nezničila demokracii. Snad pochopí nezbytnost tohoto kroku, doufá Edvard Outrata, státní úředník ve výslužbě, který sám sebe ke střední třídě počítá.

Střední třída se musí zreformovat. Ale opatrně, varuje bývalý státní úředník
Foto: Repro Blesk
Popisek: Ukázka inzerce Úřadu vlády ČR

Řadě lidí je zřejmé, že současný kapitalismus se ocitá v jakési krizi a mnoho lidí se snaží najít cestu ven. Bývalý státní úředník Edvard Outrata má za to, že za krizí stojí pokřivená podoba spokojené střední třídy. Státy lidem ze střední vrstvy zachraňují hypotéky, ale slibují jim i mnohé další věci a pak nemají dost prostředků pro ty skutečně sociálně znevýhodněné občany. Outrata věří, že střední třída při svém vzdělání pochopí, že nějaká změna je nezbytná. Na druhé straně však zdůrazňuje, že tatáž střední třída je pilířem demokracie a nesmíme dopustit její pád. Outratův komentář přináší server Hospodářských novin (HN).

Obrana demokracie především

„Po celé 20. století je střední třída podporována nejen daňovou podporou hypoték, ale také např. penzijními systémy, podporou drobného podnikání, progresivním zdaněním, různými šikovně komplikovanými daňovými výhodami, růstem státní správy (která udržovala krok s růstem vzdělanosti střední třídy). S tím šla ruku v ruce ideologie: small is beautiful, americký sen, vynálezci z garáží, rags to riches, kultura odbornosti, kultura práv a nároků, atd.“ píše Outrata.

Tento myšlenkový proud léta slavil, ale nejpozději na přelomu tisíciletí se podle autora ukázalo, že se vyčerpal, že navrch opět získávají obří nadnárodní koncerny, které jsou motorem růstu ekonomiky. Pokud se chce střední třída vrátit na výslunní, musí projít proměnou. Pokud se k tomu neodhodlá, pak hrozí nebezpečí, že zničí svět, který se s její pomocí zdařilo vybudovat. Začne volat po ochranářské politice, kterou kdysi pomáhala odbourat, začne proklínat globalizaci a podobně. Celé to může skončit i fatálním otřesem demokracie.

„Co dělat? Bránit demokracii a odbourávat výhody střední třídy opatrně, snad jí její vzdělání umožní to přijmout a najít potřebnou rovnováhu. Nesmíme ji nechat padnout: přeci jen je snad nejsympatičtější složkou společnosti,“ uzavírá Outrata.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…