Středočeští politici Klausovi: Byl jste dobrý prezident, ale ta amnestie...

17.03.2013 12:27

Václav Klaus byl dobrý prezident, tvrdí středočeští politici. Někteří mu však vyčítají vztah k Evropské unii a nedávnou amnestii, jiní to naopak chválí. Co se mu povedlo a co nikoliv a jak vnímali jeho působení na Pražském hradě, se napříč politickým spektrem ptaly ParlamentníListy.cz

Středočeští politici Klausovi: Byl jste dobrý prezident, ale ta amnestie...
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Václav Klaus při svém posledním prezidentském projevu v České televizi

Občanský demokrat a primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati se ztotožňoval s jeho protievropskými názory: „Já také nejsem eurooptimista a jeho vystupování vůči Evropské unii bylo správné. Myslím, že byl dobrým prezidentem a jako každý člověk měl své chyby,“ řekl redakci Nwelati.

Vztah Klause k Evropské unii rozděluje středočeské politiky

S tím nesouhlasí sociální demokrat a statutární náměstek středočeského hejtmana Miloš Petera. „Úplně jsem s ním nesouhlasil v názorech na fungování Evropské unie, ale domnívám se, že Českou republiku reprezentoval dobře a důstojně,“ vysvětlil Petera. Podle něj chyběla Václavu Klausovi komunikace ohledně jmenování ústavních soudců. Určité zásluhy mu přiznává i Helena Langšádlová, lídr středočeské TOP 09.

Amnestii bývalému prezidentovi vyčítají

„Velmi si vážím toho, jak rozdělil Československou republiku. Ne samotné rozdělení, ale způsob, událost, která se mohla stát velmi krušnou záležitostí, zvládl. Jako předseda vlády má také bezpochyby své zásluhy. Nemohu však souhlasit s etapami týkajících se koaliční smlouvy a prezidentův vztah k soudu a Evropské unii,“ uvedla Langšádlová.

Středočeská radní a komunistka Jiřina Fialová mu nejvíce vyčítá amnestii. „Myslím, že se nepovedla. Naopak kladně hodnotíme oddálení Lisabonské smlouvy, se kterou také nesouhlasíme. Měl dvě odlišná volební období, v tom první mi připadal jako větší gentleman, ochotný s otevřenou náručí přijmout kohokoliv. V druhém spíše jako já jsem prezidentem, co vy všichni chcete,“ vysvětlila Fialová.

Rozsah amnestie se nelíbil ani Raduanu Nwelatimu: „Na jeho místě bych ji udělal trošku jinak, a to rozsahem. Ten současný je zbytečně široký,“ dodal Nwelati.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…