Štrougal kritizuje kuponovou privatizaci i zadlužení státu

16.01.2012 11:20

Někdejší komunistický premiér Lubomír Štrougal kritizuje masivní zadlužení země, které způsobili politici po roce 1989. Uznává, že se zvýšila životní úroveň, i když jen díky dluhu, který narostl státu. Štrougal to řekl v rozhovoru pro časopis Týden.

Štrougal kritizuje kuponovou privatizaci i zadlužení státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V pražském Paláci knih Luxor se konala autogramiáda Lubomíra Štrougala

Štrougala se zeptal redaktor časopisu Týden na rozdíl mezi životní úrovní lidí dnes a před zhruba 25 lety. Odpověděl, že vidí posun, ale i dluh státu jeden a půl bilionu korun.

Nevěřil jsem, že by tahle garnitura měla hrát úlohu opozice

V čele československé vlády stál Štrougal od roku 1970 do roku 1988. V rozhovoru dále řekl, že nikdy nevěřil, že disidenti dokážou převzít moc ve státě.

"O té opozici jsem věděl velice málo, respektive měl pochybnosti o tom, že tahle garnitura - mimo Dienstbiera, toho jsem pokládal za fachmana - by měla hrát nějakou úlohu opozice, která se převtělí ve vládní sílu," tvrdí někdejší komunistický expremiér v Týdnu.

Štrougal ze své funkce rezignoval kvůli sporům s tehdejším generálním tajemníkem ÚV KSČ Milošem Jakešem. Médiím poskytuje rozhovor jen výjimečně. Teď proto zkritizoval zásah proti studentům na Národní třídě v roce 1989.

Kuponová privatizace byla rozprodávání za mrzkou cenu zahraničním monopolům

Mnohem kritičtější je ale k politickému dění v 90. letech. „Kuponová privatizace, to bylo rozprodání za mrzkou cenu buďto zahraničním monopolům a firmám, nebo nějakým kamarádům, které na to neměli profesní zdatnost, takže se zavíraly ČKD, kladenská ocelárna, řada fabrik se odstavovala," vypočítává v rozhovoru pro Týden komunista Štrougal.

V Týdnu dále řekl, že i po vpádu vojsk Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968 věřil v pokračování reforem a byl prý proti vylučování reformátorů z KSČ. O vyloučení těchto členů se prý rozhodlo až poté, co se z konzultací v Moskvě vrátil přední komunistický funkcionář Vasil Biľak. Štrougal měl možnost odejít z úřadu, ale to neudělal, protože údajně doufal ve změnu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…