Studenti považují Mašíny za hrdiny. Disaster, hodnotí Josef Mašín

10.12.2011 15:54

Pohroma, neštěstí, katastrofa. Tak nazval divadelní představení Já, hrdina o činech odbojové skupiny bratří Mašínů dnes už její poslední žijící člen Josef Mašín. Vyjádřil se tak o hře, která už přes měsíc sklízí úspěchy v pražském Divadle Disk. Přitom většina herců, co na „prknech, která znamenají svět“ rekonstruují skutky odbojářů, označuje Mašíny za hrdiny.

Studenti považují Mašíny za hrdiny. Disaster, hodnotí Josef Mašín
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

Divadelní inscenace Já, hrdina s podtitulem Česká (mašín)érie je vydávána za holou rekonstrukci, která uvádí jen fakta. „Představení nechce být objektivní, protože to nejde. Snažíme se v divácích vyvolat otazníky, protože chceme, aby o tématu přemýšleli," vysvětlil ale režisér kusu Jiří Havelka, jenž je politicky aktivní na některých demonstracích Strany zelených.

Psali jsme:
Josef Mašín o Palachovi: Labilní psychotik, ne hrdina. Češi jsou zbabělci

Hra za igelitovou oponou

Představení Já, hrdina se na jevišti pražského divadla Disk odehrává za průhlednou stěnou. Letošní absolventi čtvrtého ročníku katedry alternativního a loutkového divadla DAMU se v něm představují, jako by hráli v obrovském akváriu. Má to evokovat výslechovou místnost. Takovým způsobem předvádějí přepadení služeben SNB v Chlumci nad Cidlinou a Čelákovicích, ale i vozu s výplatami, které skupina bratří Mašínů provedla v letech 1951 a 1952. Vše je laděno v odosobněné šedé barvě.

Několikanásobné rekonstrukce každého z činů jsou provázeny holými větami typu Vystupuji z vozidla či Střílím. Prolínají je různé výroky Mašínů z nedávné minulosti, novinové zprávy, vybrané komentáře z diskuzí na internetu. Ty se pohybují v celé šíři od rozumných argumentů až po hysterické a drsně vulgární projevy. Nechybí ani známý projev dělnické prokurátorky Ludmily Brožové - Polednové ve vykonstruovaném  procesu s Miladou Horákovou, která byla odsouzena na smrt.

Podle Mašína disaster

Herci posledního žijícího z odbojové skupiny bratří Mašínů Josefa Mašína, který žije v USA, pozvali na představení. Prý vzkázal, že jim fandí, ale kvůli tomu do Česka nepřijede. ParlamentnímListům.cz nicméně napsal: „Již jsem o tom slyšel a viděl trailer na YouTube. Absolutní disaster!" Anglické slovo disaster lze přeložit jako pohroma, neštěstí, katastrofa.

Takovouto představu si udělal jen z traileru k představení, který vytvořil filmař Honza Chramosta, a v němž jsou za táhlých tónů elektrické kytary před Lennonovou zdí představeni všichni aktéři. Naopak Zdena Mašínová byla ohledně názoru zdrženlivější a sdělila, že by ráda hru viděla, ale zatím neví, kdy bude mít příležitost.

Četli jste?
Zrůdo, přestaň prznit děti! Sestra Mašínů účtuje s rudou poslankyní
Poslední Mašín: V Česku není demokracie jako v USA
Zabíjet komunisty bylo správné, řekla sestra Mašínů. A začal potlesk
Pomsta za Vondru: Říct "Bratři Mašínové jsou vrazi" je prý trestné

Hrdinové nebo vrazi?

Nicméně po představení může každý divák s připraveným lístkem hlasovat, jestli byli odbojáři ze skupiny bratří Mašínů vrazi anebo hrdinové. Svůj názor vhodí do urny. Skóre aktuálního představení bylo 66 procent vrazi, 34 procent hrdinové, což je velmi podobný výsledek, který zhruba rozděluje i českou společnost. Při následné debatě v divadelní kavárně herci, kteří se zapojili ohledně kauzy Mašínů do shánění různých materiálů, na dotaz ParlamentníchListů.cz sdělili, že většina z nich se přiklání k názoru, že Mašíni byli hrdinové.

Představení i následné debaty se zúčastnily hlavně mladší ročníky, většinou diváci ve věku od dvaceti do třiceti let. Inscenace se tak stala zajímavou alternativou, jak mladé ročníky přivést k přemýšlení nad minulostí. Stejně třeba jako aktuální komiks Ještě jsme ve válce o politických vězních, ale i vězeňských dozorcích a spolupracovnících StB. Hlavní myšlenkou večera bylo sdělení, že rozlišování na hrdiny a vrahy je příliš černobílé a proto netřeba dělat jednoznačné soudy, ale je dobré nad tématem více přemýšlet.

Více k tématu Mašínové
Poslední Mašín: V Česku není demokracie jako v USA

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …