Stydíme se za to, že jsme Češi. Může za to i Klaus, soudí politolog

17.11.2011 9:34

Spokojenost Čechů s tím, že přísluší právě k tomuto národu, se dostala na historické minimum. Hlavní důvody? Zejména korupce a špatné vztahy v politice, vulgarity a nekulturnost jednání. Podle politologa Jana Bureše ale lze výsledky výzkumu, který mizející patriotismus ukázal, vnímat i pozitivně. Je totiž s podivem, že na češství jsou hrdé stále ještě dvě třetiny obyvatel.

Stydíme se za to, že jsme Češi. Může za to i Klaus, soudí politolog
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

Vládní rošády, korupce, politické aférky. To jsou hlavní potíže, které rezonují současnou českou společností. A Češi k nim nejsou slepí. Vyplývá to třeba z aktuálního výzkumu společnosti STEM. Podle něho se hrdost Čechů na to, že jsou občany našeho státu, propadla na historické minimum.

Související:

Kompletní zpráva STEM

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM

 Od 90. let se počet spokojených lidí většinou pohyboval kolem 80 %. Nyní se kladně vyjádřilo pouze 66 % obyvatel.  

Snížil se ale i počet Čechů hrdých na to, že jsou Evropané. Pyšných na to, že patří k národu obývajícím tento světadíl, je pouze 64 procent Čechů. 

Čtěte více:

Podle politologa Lukáše Jelínka je důvodů, proč klesá pocit sounáležitosti řada.  "S úspěšnými sportovci a slavnými předky si už nevystačíme," řekl ParlamentnímListům.cz.

Pokud by se podle něho dělal průzkum týkající se názorů Evropanů na Čechy, dopadl by prý podobně mizerně. Máme prý pověst kverulantů.

Korupce kvete, prezident krade. Nedivme se

A výsledku tuzemského výzkumu se také není proč divit. "Doma kvete korupce, partaje jsou na sebe jak psi, prezident se zmocňuje cizích per, koaliční špičky včetně ministra zahraničí chrlí vulgarity. Není náhodou, že nedůvěra v politický a ekonomický vývoj dosáhla úrovně blbé nálady z roku 1997. Snaha ministra školství a společnosti propagovat vlastenectví tak přirozeně přivolává opačný extrém - lidé jsou zklamáni, zahlceni starostmi a na nárdní hrdost jim čas nezbývá," uzavřel Jelínek.

Dvě třetiny? Buďme rádi

Naopak politolog Jan Bureš na výzkum nahlíží optimisticky. "Myslím, že dvě třetiny nejsou v tomto politickém marasmu vůbec málo. Naopak bych čekal mnohem horší údaj," řekl ParlamentnímListům.cz odborník. Za hlavní důvody  klesající hrdosti na vlastní národ považuje pak "znechucení lidí z korupce, aroganci a neschopnost, neprofesionalitu a nekulturnost politiků."

Pocity evropské sounáležitosti a hrdost na české občanství jsou dle autorů výzkumu ovlivněny zejména stranickými preferencemi jednotlivých respondentů. Obecně platí, že více kladných odpovědích se objevilo u stoupenců pravicových stran.

Třem ze čtyř Čechů politika vadí

Právě politické partaje jsou přitom častým terčem kritiky Čechů. Z posledního výzkumu společnosti CVVM vyplynulo, že s tím, kam se dostala tuzemská politika, nejsou spokojené tři čtvrtiny lidí.

S politikou není spokojeno 74 procent lidí, ukázal výzkum

V této oblasti vyjadřují větší spokojenost napříč oblastmi veřejného života lidé s vyšším vzděláním, lépe situovaní a také voliči pravice. Názory se liší i podle věku respondentů, starší lidé více kritizují zdravotnictví, členství České republiky v EU, hospodářskou politiku, situaci v armádě a bezpečnost občanů.

K věci:

Lidé šli k volbám na znamení protestu, tvrdí průzkum 

Volby většinu lidí zklamaly. Přesto méně než v roce 2006 

Průzkum: Lidé nevolili srdcem, ale rozumem 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…