Sudetoněmecký landsmanšaft v Čechách. Stojí za ním antirudý Šinágl

27.05.2011 8:58

Například zrušení Benešových dekretů si klade za cíl Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, které v květnu zahájilo svojí činnost. Stalo se tak po té, co byl zmocněnci jeho přípravného výboru doručen rozsudek Městského soudu v Praze, jímž tento soud zrušil rozhodnutí ministerstva vnitra o odmítnutí registrace spolku.

Sudetoněmecký landsmanšaft v Čechách. Stojí za ním antirudý Šinágl

Mluvčím sdružení je aktivista Jan Šinágl, který proslul především pranýřováním všeho, co podle jeho názoru zavání komunismem či bezprávím v naší společnosti. Naposledy na sebe upozornil, když na pražském Výstavišti při oslavách 1. máje organizovaných KSČM vběhl při projevu předsedy strany Vojtěcha Filipa na pódium s vlajkou, která dávala rovnítko mezi symboly srpu s kladivem a hákovým křížem.

Psali jsme:
První máj komunistů narušil Šinágl s nacistickou vlajkou
OBRAZEM: První Máj


Po telefonu ne

Přestože už tehdy se Šinágl netajil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz svými sympatiemi k sudetským Němcům, odmítl pro redakci reagovat na dotaz, co vše si klade sdružení za cíl. „To je dost ošemetné téma a momentálně mám jiné starosti," reagoval Šinágl s tím, že nyní se intenzivně pracuje na přípravách činnosti sdružení a jeho webových stránkách.

„Tam dostanete odpovědi na všechny vaše otázky, ale nechtějte, abych vám odpovídal po telefonu na dost důležité otázky, kde bych nerad něco zapomněl, nebo řekl něco, co by vedlo k nějakému neporozumění," dodal pro ParlamentníListy.cz Šinágl.

Nejen Benešovy dekrety

Ve stanovách sdružení si tak můžeme přečíst, že „sdružení odmítá násilí a vystupuje proti jakékoli formě diskriminace na základě ethnického původu nebo jazyka, zejména odsuzuje vyhnání, genocidu a etnické čistky, k nimž došlo po druhé světové válce na území střední a východní Evropy".

„Sdružení pokládá osoby, jež se v předchozím odstavci popsaného jednání dopustily, jakkoli se na něm podílely nebo k němu daly podnět, za válečné zločince, kteří měli být postaveni před soud," píše se ve stanovách. Dočíst se tam pak můžeme i to, že k cílům, kterých se sdružení bude snažit zákonnými prostředky, patří zrušení Benešových dekretů, kterými byly zabavovány odsunutým sudetským Němcům majetky.

„Samozřejmě, že při své činnosti budeme postupovat striktně legálními postupy a metodami, není myslitelné, že bychom se domáhali nápravy dávných nezákonností, zrušení Benešových dekretů a dosažení dalších cílů, které máme ve stanovách, jinak než v souladu se zákony této země," uvedl v prohlášení sdružení člen předsednictva sdružení Tomáš Pecina.

Jestli podle zákona, ať si fungují

„Pokud jde o sdružení, které má v úmyslu zrušit některou část základů moderního československého státu? K tomu mohu říci jedině to, že pokud bude postupovat v souladu se zákony České republiky a nebude porušovat náš právní řád, pak nechť o něco takového usiluje. Na druhou stranu věřím tomu, že tyto vize nikdy nebudou naplněny, protože si nepřeji zánik České republiky," reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle něj každý stát stojí a padá na těch myšlenkách, na kterých byl založen. „A moderní československý i Česká republika byly založeny na výsledcích 2. světové války. Tedy včetně poválečného odsunu těch, kdo stáli u rozbití Československého státu v roce 1938 a 1939," konstatoval Filip.

Dále čtěte:
Na Grebeníčka křičeli hanba. K pultíku si stoupne znovu. Čeká rajčata

Odsun nebyl genocida ale mezinárodní právo

Odmítá i myšlenku genocidy na odsunutých sudetských Němcích. „Odsun byl mezinárodně právně zajištěn, a to jak legitimitou československé vlády v exilu v Londýně, tak souhlasem vítězných mocností USA, Anglie, Sovětského svazu a Francie. Na to samozřejmě existuje několik právních dokumentů počínaje Postupimskou dohodou. Takže nemůže jít o genocidu a nemůže být tedy nikdo trestán, protože nespáchal nic protiprávního," uzavřel Vojtěch Filip.

Zatím jen lidi se zárukou

Spolek má zatím jen tři členy, kteří se nazývají přípravným výborem. „Po úspěšné registraci spolek začne přijímat první členy a budovat svou organisační strukturu," informuje server sdružení s tím, že stát se členem Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku nebude snadné.

„V první fázi budou přijímáni jen ti kandidáti, které členové představenstva osobně znají nebo za které se může některý ze stávajících členů zaručit; sdružení se tak brání možnosti, že by byla organizace ovládnuta „nastrčenými" členy a tím její činnost fakticky paralyzována," informuje server.

Vedle zmíněných cílů má sdružení v úmyslu zmapovat hromadné hroby „sudetoněmeckých obětí poválečné genocidy a zajistit, aby ostatky zavražděných civilistů byly důstojně pohřbeny".

„Nechápu, kde se v lidech bere tolik atavistické zášti," říká k tomu Pecina. „Právo na pietu a důstojné uložení tělesných ostatků má přece každý bez rozdílu, toto právo přísluší dokonce i těm nejtěžším zločincům - a v těch hrobech leží ve velké většině nevinní lidé, mnohdy ženy, děti, starci," konstatuje.

Mnichov se ke sdružení nezná

Ke zmíněnému sdružení je pro úplnost nutno podotknout, že se od něj distancuje Sudetoněmecké krajanské sdružení v Mnichově s tím, že tato česká organizace nestojí v žádném spojení se „Sudetoněmeckým krajanským sdružením". V prohlášení uvádí, že jediným zastoupením Sudetoněmeckého krajanského sdružení na území České republiky je od roku 2003 výlučně Sudetoněmecká kancelář v Praze.

Největší Čech? Poloviční Němec

„Tahle země ztratila paměť, duši, kulturu, tradici, elitu...," myslí si Šinágl. „Vezměte si co se tu děje. Viz prezident, krade tužku. Čili my nemáme elitu. A tu co tady máme, ta si na ni jenom hraje, ale činy to nenaplňuje," konstatoval už dříve pro ParlamentníListy.cz aktivista.

„Největší Čech je Karel IV? Vždyť to byl napůl Němec. Božena Němcová, vždyť to byla Rakušanka. Kdyby tu nebyl žádný cizinec, jenom Čech, tak ani ta Praha nestojí. Vždyť se chlubíme cizím peřím," říká Šinágl.

Podle něj „každá země vítá jiné etnikum". "My jsme tady vyhnali tři a půl milionu Němců. A víme proč. To by komunisti nevyhráli volby. Já tvrdím, že ty co jsme vyhnali, to jsou lepší Češi než my," stojí si za svým Šinágl a dodává: "To jsou lidé, kteří mají to nejlepší z české a německé povahy."

"Žili tady po staletí, k té zemi mají vztah, tahle země je formovala. Proč protestovalo sedmdesát tisíc sudetských Němců v Karlových varech proti Hitlerovi? My jsme se vzmohli na největší demonstraci na Václaváku, když jsme zdvíhali ruku a hajlovali jsme," myslí si mluvčí sdružení, jehož název německy zní: Sudetendeutsche Landsmannschaft in Böhmen, Mähren und Schlesien.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …