Šumavě hrozí katastrofa tisíciletí, děsí se Stráský

15.06.2011 6:03

Boj proti šumavskému kůrovci podpořil v úterý i prezident Václav Klaus, který lokalitu navštívil. Podle šéfa dotyčného národního parku je nutno razantně zakročit. Jinak hrozí přírodní tragédie.

Šumavě hrozí katastrofa tisíciletí, děsí se Stráský

Postup předchozího vedení Národního parku Šumava má podle ředitele Jana Stráského katastrofální dopady na letošní stav šumavských smrkových porostů. Na Šumavu letos prý udeří kůrovcová kalamita tisíciletí. Stránský to uvedl pro agenturu Mediafax.

Šéf Šumavy si nebral servítky zejména ohledně ředitele Správy Národního parku a CHKO Šumava Františka Krejčího.

Tříletá líheň jako hrozba

"František Krejčí byl v čele NPŠ a CHKO Šumava od března 2007, kdy vystřídal Aloise Pavlíčka. Spolu s exministrem Martinem Bursíkem připravili plán, že namísto zpracování kalamitního dřeva bude vše ponecháno bez ošetření na místě. Vznikla tak na tři roky chráněná kůrovcová líheň o rozloze 16 tisíc hektarů," zkritizoval Stránský.

Klaus podpořil Chalupu: Bojujme proti kůrovci

Podle správy parku bylo v letech 2007 až 2010 ponecháno v bezzásahových územích přes 1,1 milionu kubíků pro kůrovce atraktivního smrkového dřeva bez zpracování. Jen za loňský rok 2010 bylo usmrceno půl milionu zdravých smrků.

Kůrovec se poměl. Dostal půl milionu smrků

"Půl milionu zdravých smrků bylo předloženo kůrovci, aby se zde nerušeně rozmnožil a vylétl do dalších porostů. Proto můžeme říci, že Šumava je letos dějištěm kůrovcové kalamity tisíciletí. Půl milionu stromů, ze kterých už letos kůrovec vylétl, už začal usmrcovat další miliony živých a zdravých šumavských stromů. Jedna samička kůrovce snese až 60 vajíček. V době přemnožení kůrovce může z jednoho nezpracovaného stromu vyletět až 200 tisíc nových brouků. Za minulý týden bylo v zásahových zónách NPŠ vyznačeno více nových kůrovcových stromů než v letech 2002 a 2003 dohromady," uzavřel Stránský. Ten svá stanoviska potvrdil i v úterních Událostech, komentářích.

Drobil jede na Šumavu zastavit kůrovce

Šéf šumavského parku: Kůrovce přemnožil Zeman

Foto: npsumava.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …