Šumperská ČSSD podá žalobu na nespokojené členy z Mohelnice

30.10.2013 12:15

Šumperská ČSSD zažaluje nespokojené sociální demokraty z nedaleké Mohelnice a okolí za to, že u soudu několikrát napadli krajskou kandidátku strany pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Podle okresního výkonného výboru ČSSD v Šumperku, který v úterý večer mohelnickou organizaci strany zrušil, rebelující členové z Mohelnice poškodili stranu ve volbách a měli by ji finančně odškodnit.

Šumperská ČSSD podá žalobu na nespokojené členy z Mohelnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Reklamní kampaň ČSSD

"Okresní výkonný výbor se rozhodl podat žalobu, protože byli poškození kandidáti na listině ČSSD. Ve volbách nás to (žaloby mohelnických členů) poměrně dosti poškodilo," řekl dnes ČTK předseda okresního výboru ČSSD v Šumperku Pavel Martínek. Vedení šumperské ČSSD se o formulaci žaloby poradí s právníkem. "Uvidíme, co nám navrhne. Pokud soud vyhrajeme, tak případný finanční výtěžek věnujeme na dobročinné účely," dodal.

Okresní výbor ČSSD zároveň zrušil stranickou buňku v Mohelnici, která měla 24 členů. "Zrušena byla jednohlasně. Podivovali jsme se, že se nikdo z místní organizace v Mohelnici (na úterní jednání okresního výboru) nedostavil," řekl Martínek.

Podle právníka a bývalého člena ČSSD Pavla Němce, který zastupuje nespokojené členy ČSSD, zrušení mohelnické buňky ČSSD tamní straníci považují za účelový krok a pomstu okresního výboru za to, že kritizovali sestavení kandidátky. "Volební výsledek v Mohelnici ale není žádným propadákem, ani ve srovnání s celostátním průměrem a ani ve srovnání s jinými městy v okrese Šumperk či v celém Olomouckém kraji," uvedl.

Němec tvrdí, že podle pravidel ČSSD lze zrušit organizaci strany jen v případě, pokud závažně poruší stanovy nebo program strany. "Mohelničtí si nejsou vědomi žádného takového pochybení," řekl Němec. Míní, že zrušení mohelnické buňky ČSSD je i trestem za to, že tato organizace podpořila předsedu Bohuslava Sobotku. Šéfové krajské a okresní organizace ČSSD podle něj naopak stojí za místopředsedou Michalem Haškem.

Členové zrušené mohelnické organizace ČSSD se proti verdiktu šumperského výboru mohou odvolat ke krajskému výkonnému výboru strany v Olomouci. "Členství jim zůstává, ale budou vyzváni doporučeným dopisem, aby se dostavili na okresní konferenci, kde bude hlasováno o zrušení členství těch, kteří podali žalobu," řekl Martínek.

Nespokojení sociální demokraté z Mohelnice a okolí, kteří minulý týden zažalovali podobu stranické kandidátky v Olomouckém kraji, chtějí nyní podat také správní žalobou u Nejvyššího správního soudu na volební výsledek ČSSD v Olomouckém kraji. Krajské vedení strany podle nich nenapravilo údajná pochybení při sestavování kandidátní listiny pro předčasné volby do sněmovny, na která prý upozornil i soud. Podle Němce, který byl v lednu ze strany vyloučen, sestavení kandidátky neodpovídalo demokratickým principům, sestavena prý byla úzkým okruhem straníků. Vedení olomoucké krajské organizace ČSSD ale tvrdí, že kandidátka byla sestavena podle pravidel strany a demokratických principů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…