Superpotraviny – mohou opravdu prospět zdraví?

21.06.2017 9:46

Superpotraviny – to je aktuálně nejčastěji skloňované slovo v různých článcích, věnujících se zdravému životnímu stylu. Zní to docela lákavě – budeme jíst potraviny z nějakého zaručeného seznamu zdravých potravin a naše tělo bude prospívat, zhubneme a budeme šťastní jako nikdy předtím ? Jenže tak jednoduché to bohužel není – nic v životě není černobílé a to platí i pro superpotraviny.

Superpotraviny – mohou opravdu prospět zdraví?
Foto: Pekařství PAUL
Popisek: Superpotraviny můžeme konzumovat i velmi chutným způsobem

Tzv. superpotraviny rozhodně nejsou samospasitelné, nejde ani o nějaký „nový objev“, ale spíše o společný, obecný název pro potraviny, které díky svému složení mohou být pro naše tělo přínosné. Proto ani neexistuje žádný jejich vyčerpávající „seznam“, stále přibývají nové potraviny, které jsou podle různých nutričních specialistů „super“. Některé seznamy jich  uvádějí třeba i 50. Když se podíváme na složení superpotravin, zjistíme, že jde vlastně o potraviny, které splňují obecná doporučení výživových poradců. Tedy čerstvá zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny atd. Do pomyslného seznamu byly zahrnuty proto, že obsahují významné množství zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty, vláknina atd. V některých případech tedy mohou být pro naše tělo přínosnější, než některé jiné potraviny, které konzumujeme ve velkém množství, jako je bílá mouka, cukr nebo živočišný tuk.

Superpotraviny bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji, ale i kdyby se náš jídelníček skládal výhradně z nich, nezaručí nám to pevné zdraví. Základem je vyvážená strava, s dostatkem čerstvých potravin a naopak s omezením, případně vyloučením potravin, které našemu tělu nepřinášejí nic, než jen prázdné kalorie.

Jako prevenci pro posílení obranyschopnosti můžeme zvolit potraviny s vysokým obsahem vitamínů (ovoce, zelenina), případně třeba česnek. Je důležité tyto potraviny dlouho tepelně neupravovat, jinak v nich zdraví prospěšné látky znehodnotíme. Častým omylem také je, že konzumace superpotravin Vám pomůže zhubnout – to je samozřejmě nesmysl, když budete konzumovat větší množství jídla s vysokým obsahem kalorií (jako je super avokádo, losos, oříšky atd.) a málo se hýbat, prostě nezhubnete.

A dobrá zpráva na konec – mezi superpotraviny bývají zařazovány i kakaové boby, respektive hořká čokoláda – ale i zde platí – všeho s mírou! 

 

Superpotraviny můžeme konzumovat i velmi chutným způsobem

 

reklama

autor: red

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…