Supící ČSSD: VV tahají lidi z ABL do státní správy

16.07.2010 15:26

Sociální demokracie je rozezlena na Věci veřejné. Ministři z této strany si totiž postupně na ministerstva dosazují náměstky, kteří jsou spjatí s firmou ABL.

Supící ČSSD: VV tahají lidi z ABL do státní správy

Kvůli problému, že si Věci veřejné berou na ministerstva náměstky, kteří jsou provázáni s firmou ABL, uspořádala sociální demokracie dnes mimořádný brífink. Na něm šéf strany Bohuslav Sobotka odcitoval stanovisko strany. Jenže se žádnou odezvou novinářů se nesetkal. Stejně tak ani zástupci VV, či TOP09 nebyli ochotní přijít do studia České televize, aby reagovali na Sobotkova slova.

„ČSSD ještě před volbami upozorňovala na to, že strana Věci veřejné nemá jasnou strukturu a je velmi těsně propojena s ABL. Tato firma má přitom velký vliv na Věci veřejné  a do vlády šli dva ze čtyř jejích nominantů. Ministr školství Josef Dobeš tam pracoval a ministr obrany Vít Bárta dokonce firmu vlastnil," hřímal Sobotka.

Podle něj personální změny předčily ty nejhorší obavy, které se vznikem Nečasovy vlády strany spojily. „Jde o spojení veřejné správy a soukromého sektoru, o prorůstání soukromých firem a vedení ministerstev vnitra, školství a dopravy, " upozorňoval dále Sobotka.

Podle něj je závažným faktem také to, že předseda vlády Petr Nečas přehlíží všechna nebezpečí korupce, střetu zájmů a bezpečnostních rizik, jež nyní vznikají na jednotlivých ministerstvech, a to zejména v gesci ministrů nominovaných VV.

Morozovi prý spoluzakládal firmu "estébák"

„Jmenování Radka Johna je rovněž výrazné riziko. Ten si přizval jako spolupracovníka pana Moroze, který není sice spojen s ABL, ale vlastní jinou bezpečnostní agenturu, kterou navíc spoluzakládal někdejší důstojník komunistické StB. Ani personální kroky jiných členů vlády nás nenechává klidnými," zmínil dále místopředseda ČSSD.

Jako příklad uvedl to, že ministr Bárta jmenoval ekonomickým náměstkem Martina Sýkoru, který dříve pracoval ve firmě ABL a ministr Dobeš jmenoval do funkce náměstka bývalého zaměstnance téže společnosti Kryštofa Hajna.

Jde prý o střet zájmů

Podle něj není v pořádku ani to, že Vít Bárta prodal svou firmu svému bratrovi, či že ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský prodá svou firmu svému synovi. „Rád bych vyzval Petra Nečase, aby se netvářil tak, že se ho to netýká. Měli by odejít ze svých postů neprodleně všichni zmiňovaní náměstci, neboť jsou v podezření ze střetu zájmů," dodal.

Novináři ale jakoby jeho slova opomíjeli. Žádný dotaz na představitele sociální demokracie totiž nikdo z nich neměl. Podobně na tom byla i televizní moderátorka České televize. ČT24 totiž přenos z tiskové konference vysílala přímým přenosem. „Reakce Věcí veřejných a ani TOP09 se nám nepodařilo získat, neboť politici těchto stran neměli na naše vysílání čas," pokrčila pak jen rameny moderátorka.

Jankovský má firmu Phar service a Moroz Pinkerton

Média nedávno uvedla, že ministr Kamil Jankovský ještě před svým jmenováním uvedl, že převede svou největší firmu Phar service na syna a společnosti s ním spojené se nebudou ucházet o zakázky jeho ministerstva. Zakázek od jiných úřadů se ale prý nezříká.

Michal Moroz je Johnovým náměstkem pro strategie a programové řízení. Moroz se mimo jiné angažuje v mezinárodní asociaci bezpečnostních agentur ASIS a působí zároveň jako šéf české pobočky mezinárodní detektivní agentury Pinkerton.

Foto: Ondřej Leinert

Čtěte také:  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…