Sváček odmítl princip transparentnosti. Popíral členství v KSČ, tvrdí Marvanová

28.11.2011 9:42

Advokátka Hana Marvanová upozornila na podezřelou privatizaci OKD. Teď se tím zabývá policie. Hodnota OKD totiž byla vyšší než 4,1 miliardy korun, které získala Česká republika za prodej víc jak polovičního podílu v roce 2004. V rozhovoru pro Lidové noviny také kritizovala kandidáta na ústavního soudce Jana Sváčka.

Sváček odmítl princip transparentnosti. Popíral členství v KSČ, tvrdí Marvanová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expolitička, advokátka a bojovnice proti korupci Hana Marvanová

Jako advokátka zastupuje Marvanová od roku 2008 sdružení nájemníků bytů OKD, které teď podává žalobu k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku. Marvanová vysvětluje, že se v souvislosti s případem objevily nové znalecké posudky na cenu společnosti OKD.


Za privatizací OKD byl trestný čin - porušení povinností při správě cizího majetku a zatajení skutečné hodnoty společnosti

„Oznámení směřovalo proti osobám, které privatizaci připravovaly na Fondu národního majetku a které ji tehdy posuzovaly na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (protože šlo o exkluzivní prodej bez výběrového řízení, ÚOHS měl zkoumat, zda šlo o obvyklou tržní cenu). A je tu i odpovědnost představitelů té společnosti, kteří mohli zatajit státu skutečnou hodnotu," řekla Marvanová v Lidových novinách.

Jedná se o téměř 44 tisíc bytů, kde žijí lidé s nízkými příjmy, například vdovy po hornících. Vláda měla zapracovat do privatizační smlouvy klauzuli, která by na tyto lidi brala ohled. „Původní přísliby se nepromítly do smlouvy tak, aby byly vymahatelné," vysvětluje Marvanová v LN.

Noví majitelé bytů tvrdili, že je nabídnou za stejnou cenu za jakou je sami získali. Podle znaleckého posudku z roku 2004 to mělo být 40 tisíc korun za byt, což bylo hluboko pod tržní úrovní bytů v té době a lokalitě.

Lidé si byty OKD nakonec nekoupí

„Podle našich zjištění vláda počítala s tím, že to sice není tržní cena, ale kupující Karbon Invest chce doly, o byty nemá zájem a nabídne je - takové byly přísliby - za stejnou cenu nájemníkům. Totéž prohlašoval i Zdeněk Bakala, jehož společnost koupila Karbon Invest od Viktora Koláčka a Petra Otavy," řekla Marvanová o případu.

Lidé se tedy chytali odkoupit byty, ale nakonec k tomu nedošlo. Teď musí platit nájemné.

Sváček byl členem KSČ a popíral to. Odmítl také názor Ústavního soudu

Marvanová se na začátku 90. let podílela na výběru soudců, státních zástupců a na schvalování členů prvního Ústavního soudu. „Upozorňovala jsem tehdy, že ministerstvo málo prověřuje jejich profesní minulost. I na konci 80. let si „strana a vláda" přála v politických procesech s demonstranty odsuzující rozsudky. Mnozí soudci poslušně vyhověli," dodává k tomu advokátka.

Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček přijal nabídku prezidenta Václava Klause, aby se příští rok ucházel o místo soudce Ústavního soudu. Marvanová k tomu v Lidových novinách říká: „Byl členem KSČ od 22. června 1989, přičemž od 1. ledna 1988 byl náměstkem předsedy Obvodního soudu pro Prahu 8 pro věci trestní. Tehdy jsem byla i já sama - v jiném obvodu na Praze 1 - souzena za účast na demonstracích. Měl mě na starosti náměstek předsedy pro trestní věci. Můj advokát doktor Motejl mi tehdy říkal, že do této funkce se dostávali ti, které režim považoval za spolehlivé. Nevím, jaké případy soudil doktor Sváček, ale je třeba se ho na to ptát. U ústavního soudce čekáme přece i určité záruky, že ctí hodnoty lidských práv."

Marvanová kritizuje Sváčka především za to, že v roce 2007 odmítl sdělit někdejší stranickou příslušnost soudců Městského soudu v Praze. A to navzdory nálezu Ústavního soudu, že veřejnost má právo znát minulost soudců. Podle advokátky Sváček „odmítl i samotný princip transparentnosti". Sváček prý také popíral své vlastní členství v KSČ, i když to zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…