Své neposlušné "ovečky" již ODS vylučovat nechce. Bojí se hlasu lidu

30.08.2013 9:17

ODS se prý obává veřejnosti v předvolebním období a tak prý nebude již žádné své členy za „kverulanství“ vylučovat. Píše to deník Právo s tím, že se vedení ODS tak rozhodlo poté, co praxi kritizoval Václav Klaus.

Své neposlušné "ovečky" již ODS vylučovat nechce. Bojí se hlasu lidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ODS

„Když před časem deklarovaný ´kmotr´ Tomáš Hrdlička nevybíravými slovy glosoval situaci v ODS, neváhala ho výkonná rada vyloučit. Stihla ji za to kritika od Václava Klause, který vylučování v ODS označil za jeden z důvodů, proč se stranou tehdy už nechtěl mít nic společného,“ uvádí deník Právo k tomu, že ODS již nechce vylučovat své členy. Tedy alespoň prozatím. Důvod? Předčasné volby.

Za stranické vyhazovy před časem kritizoval svou domovskou stranu třeba Petr Štěpánek z královéhradecké ODS anebo Pavel Bém.

„Manipulace s kongresem a na kongresu, umlčování alternativních názorů, vylučování a rušení celých oblastí. Spoluzakládal jsem jinou ODS,“ sdělil pak Štěpánek k tomu, proč po 23 let z ODS odchází. Právě on byl z těch, co chtěli jít za Klausem. Jenže Klaus ve středu oznámil své rozhodnutí nekandidovat v předčasných volbách a Štěpánek si odchod rozmyslel, připomíná k tomu Právo s poukazem na to, že Štěpánek napsal ve středu večer na svůj Facebook poznámku:

„Zůstávám v ODS. Klaus to prozatím odpískal, střet o podobu pravice se odkládá. Klausovců v ODS bude ještě třeba. Proč vyklízet pole těm, co ODS přivedli tam, kde dnes je.“

Kritikou na vylučování ve straně pak nešetří ani exposlanec Pavel Bém. Ten ale na rozdíl od Štěpánka nedávno zdůrazňoval, že se nechystá ODS opustit.

„ODS je mrtvá už dávno. Zemřela ve chvíli, kdy se ve straně přestalo diskutovat,“ napsal ovšem Bém minulý týden.

Grémium ODS o kverulantech diskutovalo ve čtvrtek. „Vylučovat tyto lidi je zbytečné. Sami ukázali svou integritu a charakter,“ uvedl po jednání grémia místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Kupříkladu Štěpánkovo chování ovšem Pospíšil označil za „morálně zavrženíhodné“. I jiní lidé ale podle něj ukázali svou pravou tvář.

„Poplivali ODS ve chvíli, kdy si mysleli, že budou na volitelných místech kandidátek za jiný subjekt. Stranu buď opouštím ze zásadních důvodů, nebo jí fandím a pracuji pro ni i v čase, kdy se jí nedaří,“ uvedl Právu Pospíšil, podle něhož by se takoví lidé neměli objevit ani na kandidátkách.

Zoufalá odveta své vlastní straně

Na ty, co chtěli od ODS odejít, pohlíží kriticky i předseda ODS Martin Kuba, anebo bývalá pražská radní ODS Aleksandra Udženija, podle níž navíc to, co napsal Bém, je „zoufalá odveta své vlastní straně, kterou poškodil a tímto i zradil.“

„Pokud někdo vystupuje z ODS jen proto, že se objeví nový politický subjekt, a pak si to zase rozmyslí, tak to dokazuje, že jeho členství ve straně je spojené s osobním uplatněním. Vylučování těchto členů ale není namístě,“ sdělil Právu Kuba.

Deník nakonec připomenul reakci Klause ze začátku srpna. „Když jsem viděl kroky ODS v posledních hodinách a dnech, vylučování členů a výroky některých představitelů, tak jsem pochopil, že moje angažmá v této straně nepřichází v úvahu,“ řekl tehdy Klaus.

ODS totiž před časem vyloučila „kmotra“ Tomáše Hrdličku, který glosoval situaci v ODS (ParlamentníListy.cz přinesly v té době s Hrdličkou rozhovor – pozn. red.)  a kromě něj vyloučila i poslance Tomáše Úlehlu a Jana Floriána za to, že nezvedli ruku proti Rusnokově vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …