Svědectví: Já Okamuru přemlouval, ať neleze do politiky. Ten dopadne

17.12.2011 16:41

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Další předvánoční týden jde do finiše. A bez ohledu na svátky se v něm přihodlilo na politické scéně víc než dost. A tak se i tentokrát ParlamentníListy.cz zeptaly na komentáře tří vybraných událostí dvou mužů, u kterých se dá očekávat, že budou mít odlišné názory a pohledy. Jaroslava Kubery, senátora ODS a Jiřího Koskuby, poslance ČSSD.

Svědectví: Já Okamuru přemlouval, ať neleze do politiky. Ten dopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Přímá volba prezidenta prošla - je to dobře nebo špatně? Zároveň se již v této souvislosti objevují různá jména těch, kteří by do ní mohli vstoupit. Co byste tedy třeba říkal na to, že by se prezidentem stal Andrej Babiš nebo Tomio Okamura?

„Já pro přímou volbu hlasovat určitě nebudu,“ přiznal pro ParlamenntíListy.cz senátor Jaroslav Kubera (ODS).  A doplnil, že sice přímou volbu prezidenta jako takovou nezamítá, ale že mu vadí to, že nikdo nedokáže říci i další body toho, co s sebou může tato změna přinést. „Je totiž třeba k tomu změna ústavních systémů, aby byla ta přímá volba prezidenta dobrá. Pak bych byl ochotný odhlasovat i přímou volbu starostů,“ uvedl dále Kubera.

A dodal, proč si myslí, že sněmovnou přímá volba prezidenta nakonec prošla. „Na veřejnost to působí dobře, odpoutává to od vážnějších problémů, nic to nestojí a těch, co chtějí vyhovět veřejnosti, se to stejně netýká – ti prezidenty stejně nikdy s velkou pravděpodobností nebudou.  Bohužel, zklamání veřejnosti  z přímé volby prezidenta se bude rovnat jejímu očekávání na druhou,“ myslí si senátor.

Podle něj si hlavně Senát, pokud přímou volbu odhlasuje, kope pod sebou hrob – nastartoval tím své zrušení.  „Vadí mně, že jsou naši politici tak bojácní, chtějí se tímto gestem zalíbit veřejnosti a médiím, pro které logicky bude přímá volba prezidenta také dobrým obchodním artiklem. Senát tím pak ale začne pozbývat smysl,“ přidává varování i do vlastních řad Jaroslav Kubera ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

A doplňuje, že se nebojí toho, že by se prezidentem stal Jandák nebo Gott. „Ptáte-li se ale na Tomia Okamuru, kterého mám jinak velmi rád, zopakuji to, co jsem mu řekl i osobně. Přemlouval jsem ho, aby politiku nedělal, nesnažil se propojit podnikání s ní. To není dobrá cesta a hrozí mu, že dopadne jako Václav Fischer,“ uzavírá toto téma Kubera.

Koskuba: Hlava státu má u nás jen reprezentativní roli

„Z pohledu voličů a médií je to jistě dobře. Chtěli to. Politici to slíbili. A sliby by se měly plnit alespoň o Vánocích. Když ne jiné, tak alespoň tento jediný. Jenom je třeba si uvědomit, že nejsme prezidentský stát a naše hlava státu má u nás toliko spíše reprezentativní roli,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz na první otázku Jiří Koskuba.

A dodává, že nesmíme zapomínat, že každá sranda něco stojí.

„A v této zemi zamořené korupcí více, než bojiště u Ypres bojovým plynem, to bude stát jistě o něco více. Ale co, i na Promopro se již jaksi ,čistě náhodou, zapomnělo. Přitom budeme volit hlavně obličej na poštovní známku, je mi líto. Já mohu být rád - poslanci a senátoři alespoň ze sebe nebudou dělat šašky, jako posledně. Ale i tak to naši pověst na veřejnosti příliš nezachrání. I z tohoto pohledu jde tedy o zbytečné výdaje,“ pokračuje dále poslanec Koskuba.

Chtěl by krále, ovšem nemyslí tím pospávajícího aristokrata

K jednotlivým jménům se vyjádřit nechtěl.  „Netuším, odkud se berou. Z kterého klobouku je média vytahují. Já jenom chci, aby prezidentem byl mimo jiné rodilý Čech, Češka. Stejně bych však raději volil krále.  Českého krále. Jukněte na Británii. Jejich politici taky nejsou žádní lumeni. Ale blbnou-li na kvadrát, stále mají ještě Alžbětu II., která je zklidní váhou své osobnosti a úřadu. Nám tohle chybí a nejkrásnější královská koruna světa nemá to pravé využití. Jen pro úplnost, věčně pospávajícího aristokrata na mysli jako možného krále  fakt nemám. Pro mne by byl přijatelnější třeba pan Zdeněk ze Sternberga…“ doplnil dále v komentáři na první téma tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Má Česko půjčit peníze?

Myslíte si, že by naše země měla půjčit fin. prostředky Měnovému fondu, aby mohl podržet krachující státy EU? Pokud tak neučiníme, nebude to ve finále znamenat, že nás to může přijít ještě dráž, poněvadž mohou přijít na oplátku nějaká protiopatření?

„Samozřejmě, že osobně si mi nic platit nechce. Ale.... V rámci upřímnosti přiznávám, že já v referendu pro EU nebyl, zatímco  85 procent Čechů ano. Já neskrýval své výhrady k Lisabonské smlouvě. Politiky byla přijata. Nuže, i zde tedy platí, že každá legrace něco stojí. Uvítal bych pochopitelně  jistotu, že i tyto další peníze se nerozfrcají či přímo nerozkradou, jako ty miliardy předtím. Tu mi však nikdo nedá. Je naivní si to myslet. Také bych rovněž chtěl znát jména, postavení a trest těch, kteří další krizi skutečně zavinili! Pochybuji. Lze se jen divit tomu, že tady i tam někdo opakovaně spekuluje, šmelí, přímo krade, a potrestáni jsou jen "ti tam dole"? Jsi blbej, proto i nízko postavenej, tak plať! No to je, přece , sakra, nepřijatelné…“ rozhorlil se nad tímto tématem poslanec Koskuba.

A dodal, že chápe váhání premiéra.  „Není-li to jenom divadýlko. Ale on to stejně nakonec odkýve. Musí. Stejně jako nás jen po jistou dobu natahoval současný kníže Václav s "Lisabonem". Štve mě, že je-li malér, tak o osudu EU rozhodují premiéři či parlamenty jednotlivých zemí. Na co pak máme tu slavnou bruselskou a bohatě honorovanou evropskou vládu? Co  neznámý pan EU - prezident? Co obrovitý vypasený EU parlament? Co EU byrokrati? To opravdu berou svou královskou mzdu jen za řešení problémů se zakřivením okurek, tuzemského rumu či pomazánkového másla?

Proč tramvaják v Sofii, Praze či Amsterodamu nebere stejně, když jsme tedy v EU, ptá se Koskuba

Možná by bylo vhodné zrevidovat, jakou skutečnou stavbou EU je. Zda má dobře vyprojektované základy. Zda už nemá a mít nebude moc pater. Zda je stavěna z vhodného materiálu a zda hlavní stavbyvedoucí na to vůbec mají.  Jestli nekradou. Nebudeme-li mít tyto odpovědi, cpeme tam peníze s obavou, že to stejně žuchne,“ pokračuje dále Koskuba s tím, že je pro EU, ale s tím, že to bude  rovnoprávný domov všech jejích obyvatel.

„Stále třeba nechápu, proč tramvaják v Sofii, Praze či Amsterdamu nemají stejný plat, možnosti, postavení, penzi a zákony. Vždyť dělají naprosto srovnatelnou práci! Mám takový pocit, že i když všichni můžeme volně cestovat a tu s větší, tu s menší rovnoprávností i pracovat, celá EU zatím více vyhovuje gigantickým obchodním a finančním zájmům. A to se mi nelíbí. Za tohle se mi - a navíc zase právě "jim" - platit nechce,“ připouští Jiří Koskuba.  

Přesto se ale nakonec Koskuba ptá a zároveň si odpovídá: Chceme ale EU rovnou potopit? Pochybuji. Nu a pak je vůbec zbytečné kolem toho dál povídat. Zaplatit prostě budeme muset….

Kubera: Už jednu takovou půjčku jsme poskytli - vrátila se?

Podle senátora Kubery by bylo na místě se ptát bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy na to, že přece v minulosti byla v tichosti již jedna taková půjčka přece poskytnuta. „Vrátilo se to k nám už – to bychom se měli ptát,“ podotýká  Kubera.  A doplňuje, že celý vtip  spočívá v tom, že se vše dá zjednodušeně přirovnat situaci, kdy rodina s dluhy si vezme další půjčku, aby je mohla splácet a pak třeba ještě jinou půjčku za daleko horších podmínek, jen aby ještě pomohla sousedům.

Dárky pořízené v exekuční dražbě - ano či ne?

Exekutoři lákají na skvělé nákupy dárků za výhodné ceny na exekuční dražby.  Šel byste si tam pořídit i vy něco, abyste této  nabídky využil?

"Tak já především velmi nerad nakupuji, takže nejsem asi ten ideální, koho oslovit s nějakou super nabídkou. Nákupy na dražbách mohou být skvělou nabídkou, ale je třeba také mít na paměti několik dalších okolností. To, že ty nejlepší si mezi s sebou rozprodají stejně exekutoři. A pak také to, že bych si tam nešel nakoupit prot, že bych nerad koupil něco, co bylo někomu neoprávněně zabavené. A víme, že se to děje velmi často. Navíc u nás v rodině kolem dárků neběsníme, nepokládáme je za úplnou prioritu svátků," uzavřel pro ParlamentníListy.cz i toto téma senátor Kubera.

A co jeho zdejší oponent Jiří Koskuba?

„Jsem hrdý na to, že jsem ze Žižkova,  známého hlavně z Hříšných lidí města pražského. Přesto se moji rodiče snažili mne vychovat co nejslušněji. Pochopitelně, nic se nepovede stoprocentně.  Ale vím, že kupovat věci pochybného původu je neslušné. Proto nikdy nic neberu od snědých pseudoobchodníků v mercedesech či bavorácích se slovenskou SPZ, kteří poměrně beztrestně otravují na parkovištích hypermarketů. Tuším, že jejich levné zboží je kradené. S ohledem na poměry v Česku by mně přišlo proto stejně nevhodné nakupovat u exekutorů. Natož na Vánoce! Ty jsou mým opravdu milovaným, vznešeným a hlavně duchovním svátkem. Proto přeju i  pro  čtenáře ParlamentníchListů.cz -  šťastné a veselé! Bez exekutorů, EU, prezidentů a i politiků. Taky bez Santy. My Češi přece máme svého Ježíška. A na furt!“ uzavřel  Jiří Koskuba svůj adventní komentář uplynulého týdne.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…